home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csúcstalálkozó Szentpéterváron
Talpai Lóránt
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Csúcstalálkozó Szentpéterváron

Putyin gazdasági reformra, Obama katonai akcióra szólított fel — Szíria mint törésvonal — Magyar borokat kóstolgattak az állam- és kormányfők — A svéd hercegnő is gyermeket vár — Esküvőt tartott az Orbán család — Biciklisztráda épül a Ruhr-vidéken

Putyin gazdasági reformra, Obama katonai akcióra szólított fel
A Szentpétervártól 20 kilométerre fekvő, káprázatos Konsztantyin-palotában tartották meg a G-20-ak csúcstalálkozóját. A találkozót azonban beárnyékolta a szíriai válság, így ez a cseppet sem kellemes téma vált a megbeszélések egyik központi elemévé. Habár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy inkább az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának volt fontos a Szíria elleni csapások előkészületének témája. Az orosz elnök a kényes kérdésektől inkább távol tartotta magát, s főként a világgazdaság helyzetével foglalkozott. Miközben ő a Nemzetközi Valutaalap, az IMF reformjára szólította fel a találkozó részvevőit, Barack Obama az országok kormány- és államfőit igyekezett meggyőzni a Szíria elleni katonai akció fontosságáról.

Szíria mint törésvonal
Mint várható is volt, a találkozón jelen levő országok vezetőinek eltérő nézetei miatt semmilyen közös dokumentum nem született a G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozóján. Számos ország ragaszkodott ugyan a sürgős katonai beavatkozáshoz, más országok egész sora viszont arra szólított fel, hogy ne értékeljék le a nemzetközi jogi normákat, és ne feledjék el, hogy csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának van joga dönteni az erő alkalmazásáról. Az Egyesült Államok kérésére azonban a csúcstalálkozó legvégén mégis született egy nyilatkozat, igaz, csak 11 ország vezetője írta alá. Eszerint egyértelmű üzenetre van szükség a világon érvényben levő szabályokat és értékeket durván megsértő cselekmény után, hogy többé ne fordulhassanak elő ilyen atrocitások. A szentpétervári találkozó végén szétosztott közleményt az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália, Kanada, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Törökország, valamint a találkozóra meghívott, ám a 19 legfontosabb gazdasági hatalomhoz és az Európai Uniót tömörítő csoporthoz (G20) hivatalosan nem tartozó Spanyolország írta alá.

Magyar borokat kóstolgattak az állam- és kormányfők
Hogy a G20-as csúcstalálkozó nemcsak komoly világpolitikai vitákról szólt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a magyar vonatkozású hír, hogy válogatott magyar borokat is kóstolhattak a jeles eseményen jelen levő állam- és kormányfők. A borok kiválasztását majdnem féléves szelekciós folyamat előzte meg. Ezután az orosz államfői adminisztráció illetékesei négy magyar bort és további két ismert magyar italt választottak ki a csúcstalálkozó vendégei számára. A világpolitika neves szereplői 6 puttonyos Tokajit (Monte Tokaj 2002-es Muscat Lunel), egy egri (Vincze Béla Cabernet Cuveejét), valamint egy villányi vöröset (Wunderlich pincészet, Cabernet Franc) és egy somlói (Tornai Pincészet 2011-es Aranyhegy Juhfark) fehér bort kóstolhattak meg. Emellett Unicumot és Törley Chardonnay Brut pezsgőt is kínáltak a vendégeknek a Vengerskoje Vino, avagy Magyar Bor nevű, magyar--orosz kóstolóháznak elnevezett étteremben.

A svéd hercegnő is gyermeket vár
A brit trónörökös megszületése után újabb királyi pár vár gyermekáldásra. Most Madeleine svéd hercegnő és férje, Christopher O’Neill New York-i bankár várnak babát a jövő év márciusára. A svéd palota a hír kapcsán közölte, hogy az örömteli esemény nem befolyásolja Madeleine hercegnő őszre tervezett hivatalos programjait, és nem akadályozza a World Childhood Foundation nonprofit szervezetben végzett munkáját sem. Madeleine hercegnő egyébként Viktória trónörökösnő húga és harmadik a svéd trónutódlási sorban. Svédország alkotmányos monarchia, XVI. Gusztáv Károly király az ország államfője, hatalma azonban korlátozott, szerepe főként reprezentatív jellegű. Az uralkodócsalád pozíciója szintén jelképes jelentőségű.

Esküvőt tartott az Orbán család
Budapesten, a Margit körúti ferences templomban került sor Orbán Viktor magyar miniszterelnök legidősebb, 24 éves lányának, Orbán Ráhelnek az esküvőjére. Orbán Ráhel és Tiborcz István az egyházi szertartás előtti napon a lehető legszűkebb körben, mindössze két tanú jelenlétében mondta ki az igent a XII. kerületi önkormányzat anyakönyvvezetője előtt. A lakodalomra azonban sok vendég érkezett, az esemény a sajtó számára nem volt nyilvános. Az esküvőt hagyományos módon, családi házban tartották István szüleinek tanyáján. A tanya ideális helyszínnek bizonyult egy igazi falusi lakodalom megtartására. 

Biciklisztráda épül a Ruhr-vidéken
Németország egyik legfejlettebb régiója a világhírű ipari zóna, azaz a Ruhr-vidék. A területén számtalan autópálya köti össze a kisebb-nagyobb városokat. Nem véletlen, hogy az első gyorsforgalmi kerékpárutat is erre a vidékre tervezik. A biciklisztráda Duisburg és a Dortmund melletti Hamm város közti vidéket kötné össze a Ruhr-vidéki regionális fejlesztési szövetség tervei szerint. A rendkívül sűrűn lakott térségben naponta több mint egymillión ingáznak, többségük valamely szomszédos városba jár dolgozni, az úthálózat ezért túlterhelt és rendszeresek a dugók. Ezen a helyzeten segíthet a kerékpársztráda, amelynek kialakítási szempontjai ugyanazok, mint az autópályákéi. Az út 2020-ra készülhet el, 110 millió eurós beruházással.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..