home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Csúcstalálkozó
Talpai Lóránt
2022.10.05.
LXXVII. évf. 40. szám
Csúcstalálkozó

Hármas sajtótájékoztató — Hamarosan miniszteri szintű egyeztetés Belgrádban — Találkozott a magyar és a horvát honvédelmi miniszter

Hármas sajtótájékoztató

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár Budapesten találkozott egymással és tartott közös sajtótájékoztatót. A magyar—szerb—osztrák csúcstalálkozó célja elsősorban a trilaterális kapcsolatok erősítése volt, de nagy hangsúlyt kapott a migráció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem témája is. Orbán Viktor elsősorban azt emelte ki, hogy az országhatárok védői, illetve őrzői heroikus küzdelmet folytatnak. Erre égető szükség is van, mivel egyre nehezebb a helyzet az illegális migráció tekintetében. Mindezt a számok és a tények is alátámasztják, mégsem irányul elég figyelem erre a problémára. „A védvonalat minél délebbre kell tolnunk, ami mindannyiunk érdeke” — hangoztatta a magyar miniszterelnök.


Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Hamarosan miniszteri szintű egyeztetés Belgrádban

Aleksandar Vučić a három ország jó kapcsolatáról beszélt. Kijelentette, hogy Szerbia megbízható partner lesz ebben a migrációs együttműködésben, és biztos abban, hogy a három ország mindig tudja egymást segíteni, legyen szó akár gázhiányról, élelmiszerhiányról vagy a migráció kérdéséről. A további együttműködés erősítésének érdekében hamarosan miniszteri szintű találkozót tartanak Belgrádban, majd Bécsben is egyeztetni fognak. A tárgyalás végén Karl Nehammer a rendőri együttműködés bővítéséről, a szerb és az északmacedón hatóságok támogatásáról beszélt. „A cél, hogy mindent megtegyünk az illegális migráció megállításért” — hangsúlyozta az osztrák kancellár.

 

Találkozott a magyar és a horvát honvédelmi miniszter

Magyarország és Horvátország katonai kapcsolatairól tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Mario Banožić. A két ország védelmi minisztere szerint kiválóak a katonai kapcsolatok. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, az együttműködés egyik legfontosabb eleme a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság, melyet Horvátország és Magyarország közös erővel hozott létre 2020-ban. A parancsnoksághoz tavaly Szlovákia is csatlakozott. A magyar védelmi miniszter szót ejtett még Magyarország történetének egyik legnagyobb haderőfejlesztési programjáról is, mely 2017-ben kezdődött, és azóta is tart. A programon belül nagy hangsúlyt helyeznek a magyar védelmi ipar fejlesztésére. Mario Banožić rámutatott, a horvát védelmi ipar is fejlett, és különösen fontosnak tartja a Horvátország és Magyarország közötti védelmi együttműködést. Továbbá hangoztatta, hogy a két szomszédos ország, EU-tagként és felelős NATO-szövetségesként, nagyon sok közös kihívásban, érdekszférában osztozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..