home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Csubela Ferencre és Kiss Antalra emlékeztek Bácskossuthfalván
Kartali Róbert
2022.11.27.
LXXVII. évf. 47. szám
Csubela Ferencre és Kiss Antalra emlékeztek Bácskossuthfalván

Megemlékezést tartottak vasárnap Csubela Ferencnek, a VMSZ első elnökének és Kiss Antal esperesnek a sírjánál a bácskossuthfalvi központi temetőben.

Csubela Ferenc és Kiss Antal meghatározó egyéniségei voltak a vajdasági magyar közösségnek. Bátor emberek voltak mindketten és a maguk területén tették a dolgukat, ami nem volt könnyű – emlékezett vissza Csubela Ferencnek, a Vajdasági Magyar Szövetség első elnökének sírjánál Pál Károly. A párt egykori magas rangú politikusa megemlékező beszédében kortásáról elmondta, mindössze másfél évet állt az újonnan megalakult VMSZ élén, de amit tett, az nagyon hosszú időre meghatározta a Vajdasági Magyar Szövetség feladatkörét.

–Belgrádban volt képviselő, ahol világosan beszélt a vajdasági magyar közösség céljairól, elvárásairól, terveiről, igényeiről. Az, amit ma megélünk, a történelmi megbékélés a magyar és a szerb nép között, Csubela Ferencnél kezdődött. Teljesen más, és nehéz körülmények között kezdte el, de a történelmi megbékélés az ő bátor példamutatása révén következhetett be. Emellett a történelmi megbékélés annak is köszönhető, hogy 15 évvel ezelőtt a Vajdasági Magyar Szövetségnek új elnöke Pásztor István lett.

Pál Károly továbbá arról is beszélt, hogy Csubela Ferenc, ha most láthatná a VMSZ politikusainak belgrádi munkáját, örülne, hiszen ő is így tenné: bátran és célratörően. Hozzátette, Csubela volt az, aki elsőként megálmodta a vajdasági magyar autonómiát, és az idő bebizonyította, lehetséges volt az elképzelése.

Kis Antal bácskossuthfalvi református esperes-lelkipásztor nyughelyénél Majláth Béla szólt a megjelentekhez. Arról beszélt, hogy kötelességünk példát mutatni azoknak, akik utánunk jönnek, hiszen mi vagyunk az a szerencsés generáció, aki közelről és személyesen is ismerhette Csubela Ferencet és Kiss Antalt. A következő generációknak nem csupán az emléküket kell megmenteni, hanem át kell nekik adni a tőlük tanult elszántságot, meggyőződést, és hitelességet. Ha így tesz a közösség, akkor mindig lesz, aki tovább viszi a fáklyát.

A síroknál egy-egy rövid szavalat után és az elhangzott beszédeket követően a megemlékezők elhelyezték a kegyelet virágait.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..