home 2024. július 22., Magdolna napja
Online előfizetés
Csőregefesztivál gyerekekkel Muzslyán
Borbély Tivadar
2022.11.28.
LXXVII. évf. 47. szám
Csőregefesztivál gyerekekkel Muzslyán

Csőrege vagy csöröge, tájegységtől függetlenül forgács vagy bármilyen alakúra csavart, zsírban kisütött, majd cukorral behintett, vékony, omlós házi sütemény. Muzslyán valamikor a lakodalmakba — a habos, krémes sütemények helyett — csőregét vittek, melyet az újasszonyok a fiókos, polcos szekrénybe, azaz az almáriumba tettek.

Hogy megismertessék a gyerekekkel a csőrege készítésének folyamatát és a sütemény ízét, a muzslyai Nők Klubjának tagjai másodízben szerveztek Csőregefesztivált.

A rendezvényre a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola alsó tagozatos tanulóit invitálták meg, akik saját maguk is kipróbálhatták, hogyan kell a tésztát gyúrni, nyújtani és kiszaggatni.

— A nincstelen és bizonytalan világban, amikor az édesség, a csokoládé csak álomnak számított, és nagyon nehezen lehetett hozzájutni, egyszerű hozzávalókból a háziasszonyok örömet varázsoltak a gyerekeknek és a vendégeknek. A csőrege elkészítésének folyamata nem vitt magával sok kiadást és időt sem, az eredmény pedig mindenki boldogsága lett — emelték ki a szervezők.

A gyerekek nagy odafigyeléssel készítették, majd nagy élvezettel fogyasztották eme ropogós csemegét. Sokan közülük elmondták, hogy máskor is szívesen jönnek gyúrni és tésztát nyújtani.

A II. Csőregefesztivált a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi — Nemzeti Kisebbségi Titkárság támogatta, az esemény lebonyolításában pedig közreműködött a Rémusz Hagyományápolók Egyesülete és a Közép-bánáti Szórványközpont.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..