home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Csontos vagy telt, mindegy
Szerda Zsófia
2024.04.17.
LXXIX. évf. 16. szám
Csontos vagy telt, mindegy

A minap pörgetve a közösségi oldalakat elém került egy kép, mém, egy festményen nő szomorkodik, alatta a szöveg: kisütött a nap, aki lefogyott, lefogyott. Utalva ezzel a nők állandó harcára a pluszkilókkal, melyeket a téli bekuckózós, zabálgatós napok után, a nyári idényre készülve szeretnének leadni, hogy elérjék a tökéletes bícsbádit, és olyanná váljanak néhány hónap leforgása alatt, mint egy Bond-lány, ahogy lassított felvételen fut egy homokos tengerparton a titkos ügynök felé.

Valljuk be, biztosan minden női olvasónk legalább egyszer fogyókúrázott, vagy elgondolkodott rajta, hogy kellene. Pedig nem biztos, hogy kellene. Azaz nem biztos, hogy ezt három hónap alatt kell elérnünk. Fontos az egészség, hogy egészségesen táplálkozzunk, s az év minden napján odafigyeljünk arra, hogy mikor mennyit eszünk. Ez pedig nagyon nem könnyű.

Azt azonban érdemes megnéznünk, hogy az évek, évtizedek, századok során mennyit változott a tökéletes női testről alkotott ideál. Divatban volt a (nagyon egészségtelen) darázsderék, a fűzők időszaka, melyeket egész nap viseltek a nők, beleszorítva egy kemény, halszálkás valamibe, amit alig vártak, hogy levessenek. Majd jöttek a ’20-as évek, lekerültek a fűzők, a fiús testalkat dívott. Az 1930-as évekre újabb 180 fokos fordulatot vett az ideál, visszatértek a teltebb formák. Marilyn Monroe-val ismét megjött a darázsderék-mánia, mindenki homokóraalkatra vágyott, a szerencsésebbeknek ez meg is adatott. S aztán ismét a kisfiús formák, a sportos testalkat, majd megint a csontos lányok, s a 2010-es évek elején újra a teltebb formák. Mit tanulhatunk tehát ebből? Hogy ez is csak egy divat.

Egy okos ember mondta egyszer, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Miért érzi akkor szinte minden nő azt, hogy csak néhány kilótól kellene megválni? Mi az, ami nem engedi, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben? (Tisztelet a kivételnek!) A férfiak? Ez sem igaz, hiszen a legtöbbjüket ez annyira nem izgatja, azaz nem kap hisztérikus rohamot, ha a felesége, barátnője nem a csontsovány/vagy éppen a telt modell kategóriába esik (divattól függően).

Szóval valószínűleg a többi nő előtt szeretnénk tökéletesen kinézni. Az a javaslatom tehát, hogy próbáljunk meg mi, nők egy picit engedékenyebbek lenni egymással és magunkkal, hiszen a tökéletes beach bodyhoz (strandalkathoz) két dolog szükségeltetik, a beach, azaz a strand és a body, tehát a testalkat. Arra azonban nem árt figyelni, hogy az egészségünk rovására ne menjen se a túlzott fogyás, se a hízás. Hölgyeim, a nap süt, érezzük magunkat jól úgy, ahogy vagyunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..