home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Csongor már döntött
Kőművesné Nyáry Márta
2006.06.21.
LXI. évf. 25. szám
Csongor már döntött

Micsiz Csongor már döntöttBizony nem lehet könnyű a fiataloknak, vajon mi dúlhat a lelkükben, amikor dönteniük kell, hogy a gimnázium elvégzése után merre vegyék az útirányt. Sokan az egyetemet választják. De előtte mérlegel a család, sokszor a rokonság is, mert figyelembe kell venni a lehe...

Micsiz Csongor már döntött

Bizony nem lehet könnyű a fiataloknak, vajon mi dúlhat a lelkükben, amikor dönteniük kell, hogy a gimnázium elvégzése után merre vegyék az útirányt. Sokan az egyetemet választják. De előtte mérlegel a család, sokszor a rokonság is, mert figyelembe kell venni a lehetőségeket: az anyagi helyzetet, az érettségiző szíve kívánságát, a jövőbeli munkába állás lehetőségeit, az összekuszálódott társadalmi viszonyokat.
A szajáni Micsiz Csongorral beszélgettünk el pályaválasztásról. Csongor nemcsak az általános iskolát fejezte be Vuk-díjjal, hanem a nagykikindai gimnáziumot is.
* Milyen érzés pályaválasztás előtt állni?
- Nehéz, mert életfordulót is jelent. De jó érzés is, hogy választhatok az egyetemek között, és folytathatom a tanulmányaimat.
* A döntésedet hogyan hoztad meg?
- Sokáig gondolkodtam. Kérdezgettem az osztálytársaimat, a szüleimet, a tanárokat. Végül a jogi egyetem és a közgazdasági kar maradt. De a pályaválasztási börzén még szimpatikusabbá vált egy harmadik lehetőség. Emellett döntöttem. Ez pedig nem más mint a pénzügyi-matematikai szak az újvidéki Természettudományi Egyetemen.
* Diplomázás után milyen lehetőségeid vannak?
- Bankban dolgozhatnék, vagy éppen lehetnék matematikatanár. Szeretem a pedagógiai pályát is, mert szeretem az iskolát, de erről még korai gondolkodnom.
* A társadalmi tantárgyakkal vajon milyen a viszonyod?
- Nem állok velük hadilábon, de viszont néhány fáraszt, és kevésbé tud lekötni. Viszont nagyon szeretek olvasni. Például gyermekkoromból még ma is él bennem Fekete István Tüskevára.
* Felnőttkorodra tudsz-e Tüskevárat teremteni magadnak?
- Őszintén remélem, hogy sikerül majd. És meg tudom őrizni a gyermeki mivoltomat.
* Szerinted egy cél eléréséhez mi szükséges?
- Kitartás, erős akarat, önbizalom, szorgalom és egy kis szerencse.
* Hol látod helyedet a világban?
- Egy tisztességes életközösségben. Szeretnék olyan emberek között élni, akikkel kölcsönösen megértjük és megbecsüljük egymást.
* Véleményed szerint miért olyan kevés bánáti magyar fiatal tanul az egyetemeken?
- Szerintem a legnagyobb akadály a szerb nyelv hiányos ismerete és a szülők gyenge anyagi helyzete. Én állami ösztöndíjas vagyok a kitűnő tanulmányi eredményemnek hála, és így valahogyan könnyebb. A Vuk-diploma is motivál.
* Nagykikindán csak szerb nyelvű gimnázium van. Nehéz volt legyőzni a nyelvi akadályokat?
- Életemben az első nagy döntés volt ez a gimnázium. Nagyon sok áldozatot hoztam, mert valójában nehéz volt elsajátítani a nyelvet. A nyelvi akadály megoldása után folyamatosan foglalkoztatott a kellő tudás megszerzése az egyetemi tanulmányaimhoz. Sokban motivált a falumbeli Lukity Anikó, aki kitűnő eredménnyel fejezte be ezt az egyetemet, és jelenleg doktori tanulmányait végzi Budapesten. De a döntésemet erősen meghatározta az egyetem zsibongó hangulata, ahová januártól májusig előkészítő órákra jártam. Úgy éreztem, mintha oda tartoznék.
Ahogyan Micsiz Csongort megismertem, a kitartását és szorgalmát rögtön láttam. Annak ellenére is, hogy félhomály volt, és a szajáni műkedvelők színpadán Adolph Kolping kölni tudós papot, a Kolping-mozgalom 19. századi megalapítóját személyesítette meg. És láttam kitartását a Kolping ifjúsági mozgalomban. Meghúzódó szerénységgel vállalja önmagát - halkan, csöndben, hangyaszorgalommal törni a csúcs felé.
 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..