home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Csöndes otthon Magyarkanizsán
(o. i.)
2007.02.21.
LXII. évf. 8. szám
Csöndes otthon Magyarkanizsán

Az épületegyüttes udvari része - a magyarkanizsai Gerontológiai Központ ezekben a szobákban nyolcvan idős embernek tudott otthont adni - Szabó Attila felvételeMagyarkanizsán, a Gesztenyefasor 14. szám alatt egy szolid, régi polgári ház áll. Aki nem ismeri a Tisza-parti várost, s nem veszi é...

Az épületegyüttes udvari része - a magyarkanizsai Gerontológiai Központ ezekben a szobákban nyolcvan idős embernek tudott otthont adni - Szabó Attila felvétele

Magyarkanizsán, a Gesztenyefasor 14. szám alatt egy szolid, régi polgári ház áll. Aki nem ismeri a Tisza-parti várost, s nem veszi észre az épület falán álló, Gerontológiai Központ feliratú táblát, az nem is sejti, hogy itt, a kapun belül száz idős ember lelhet otthonra. Az épületegyüttesben eddig 80 idős férfi és nő befogadására volt lehetőség. Most, egy újabb épület felújításával a telek mélyén - ez a ház valójában már a gesztenyéssel párhuzamos Színház utcára nyílik - 100 személynek adhat otthont az intézmény. Hatvan ágy a vitális, az otthon szőlőlugasában hűsölő vagy a Tisza-parton sétálgató öregek számára van fenntartva, negyven pedig a fekvőbetegek számára, akik állandó gondozásra szorulnak. Ez utóbbit, az újonnan kialakított elfekvőt avatták a múlt pénteken szerény ünnepség keretében, melyen jelen volt dr. Lódi Gábor, a Tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke, dr. Miloš Lučić egészségügyi és szociális kérdésekkel megbízott titkár, Körmöci Károly, Magyarkanizsa polgármestere és munkatársai.
Az intézmény 1990-ben kezdte meg működését, s azóta folyamatosan bővült: nőtt a bennlakó idős emberek száma és a foglalkoztatottaké is. Ennek a mostani épületnek a felújítási munkálatai 2005-ben kezdődtek, és most, 2007 elejére fejeződtek be - mondta a vendégeknek és az újságíróknak dr. Vladimir Hajder, a Gerontológiai Központ igazgatója. A terv megvalósításához anyagi segítséget nyújtott a belgrádi minisztérium, a tartományi titkárság, s ezért az igazgató itt mondott köszönetet. Kiemelte: az intézmény dolgozói külön köszönetet mondanak azoknak a külföldön élő magyarkanizsai polgároknak, akik donációikkal segítették az új részleg bebútorozását, fölszerelését. Az új részleg átadásával - mondta a fiatal igazgató - még nem értek a terveik végére: már az idei évben hozzálátnak a konyha felújításához, és megkezdi munkáját az idősek klubja is. Fontos tudnivaló: míg más községekben a gerontológiai központok csak a ,,saját községük területén élő idős polgárok számára biztosítanak elhelyezését, a csönd városában, Magyarkanizsán az otthon kapuja nyitva áll mindenki előtt. A szabadkaiak, zentaiak, törökkanizsaiak stb. előtt is.
Dr. Miloš Lučić, az egészségügyi és szociális ügyekkel megbízott titkár elmondta: bár a tartományi kormány nagy erőfeszítéseket tesz a gyermekvállalás serkentéséért, az a szomorú igazság, hogy a Vajdaság lakossága nem fiatalodik, hanem elöregszik. Az elöregedés ténye pedig megköveteli a tartományi illetékesektől, hogy fokozott figyelmet szenteljenek az idősekről való gondoskodásnak. Ennek szellemében támogatta a tartomány ezt a beruházást, és támogatja az idei évben 1,7 millió dinárral az idősek klubjának megnyitását és működtetését. Dr. Lódi Gábor, a TVT alelnöke az új részleg megnyitója alkalmából gratulált az intézménynek, és további sikereket kívánt. Körmöci Károly polgármester is külön köszönetet mondott azoknak a külföldön élő magyarkanizsaiaknak, akik értékes adományaikkal segítették az új részleg megnyitását. Szociális programjában az önkormányzat nagy figyelmet szentel mind az időseknek, mind a fiataloknak - az idei évre a bölcsőde alapkövének elhelyezését tervezik. Az önkormányzat szociális programjának valóra váltásában azonban az jelentene igazi áttörést, ha a gazdaság talpra állna. Ha ugyanis a község 2300 munkanélkülije munkát kapna, a szociális gondok jó része megoldódna.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..