Csöndes farsang
Tóth Lívia
2021.02.17.
LXXVI. évf. 7. szám
Csöndes farsang

Lapunk legfrissebb számának a megjelenése ezúttal egybeesik a farsang végével, február 17-e ugyanis hamvazószerda napja. Bizony, elmúlt az idei farsang, és észre sem vettük, hogy egyáltalán volt. Elmaradtak az ilyenkor szokásos bálok, a gyerekek vidám, színes jelmezes, zajos felvonulása — mindössze egy-két megtartott eseményről kaptunk hírt —, a kiszebáb égetése, a bőgőtemetés. A finom, szalagos fánk sütése helyett a legtöbben védőoltásokkal, számokkal, szigorodó vagy enyhülő intézkedésekkel foglalkoztunk az elmúlt hetekben (is).

A téltemetés/tavaszvárás ősi örömünnepe január 6-án, vízkeresztkor kezdődik, és változó hosszúságú — a húsvétot megelőző, negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart —, de a csúcspontja a farsang farka, vagyis az utolsó három nap, farsang vasárnapjától húshagyó keddig. A világhírű riói karnevált a járvány miatt az év közepére halasztották, lemondták a hasonlóan híres társát, a velencei álarcos vigasságot, és Mohácson sem gyülekeztek ebben az évben a marconaságuk ellenére is szeretni való busók.

Régen a farsangi összejöveteleken ismerkedtek a fiatalok, és ez volt a lakodalmak legfőbb időszaka is. A lányok a kiszemelt legénynek bokrétát adtak, melyet a farsang végén a kalapjára tűzött, és ezzel vallotta be a szándékát. A báli szezon lényege ugyanis az eljegyzés volt.

Mint tudjuk, a lakodalmak mostanság igencsak megritkultak. Az egybekelni szándékozó párok azonban bizakodóak, hogy az idén másként lesz, éppen ezért sokan már az év elején időpontot kértek az anyakönyvi hivatalban, lefoglalták a fergetegesnek tervezett mulatság helyszínét.

Ahogyan tavaly online történt a húsvéti locsolkodás, most a farsang költözött a virtuális térbe. A művelődési egyesületek a lehetőségekhez alkalmazkodva igyekeznek éltetni a hagyományt, hiszen azt találták ki, hogy a gyermekek otthon öltözzenek be, a szülők fényképezzék le őket, a zsűri pedig a hozzájuk eljuttatott fotók alapján választotta ki a legötletesebb jelmezt. Volt, ahol a bőgőtemetést is megrendezték — természetesen közönség nélkül —, videóra vették, és feltöltötték a világhálóra. Mindez szép és jó, csak éppen a legfontosabb, a közösségi élmény, az együtt éneklés, táncolás, nevetés maradt el, az összetartozás jóleső érzése hiányzott.

Reméljük, többé nem lesz ilyen furcsa, csöndes farsangunk!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..