home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csökken a koronavírusos személyek száma
Hodolik Boglárka
2020.08.13.
LXXV. évf. 33. szám
Csökken a koronavírusos személyek száma

Szerbia az elsők között kaphat védőoltást — Hogyan lehet segíteni a gazdaságot és megőrizni a makrogazdasági stabilitást? — Torlódás a magyar határon

Szerbia az elsők között kaphat védőoltást

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke kijelentette, hogy Szerbia azon dolgozik, hogy a koronavírus elleni oltást az elsők között kapja meg, erről tárgyalásokat folytat az illetékes szervekkel. Hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy amint befejeződnek az utolsó tesztelések is a védőoltásra, az elsők között legyünk, akik megkapják. Arra is rámutatott, hogy a koronavírus által megfertőzött és a kórházba szállított betegek száma bátorító, mivel napok óta többen távoztak az egészségügyi intézményekből, mint ahány új beteget felvettek. Ez arra utal, hogy a polgárok rendkívül fegyelmezettek, így a koronavírus elleni intézkedések jó eredményt mutatnak. Arra a kérdésre, hogy miért nem végeznek PCR-teszteket magánlaboratóriumokban, Brnabić azt válaszolta, hogy a vírus fertőzésének mértéke miatt minden laboratóriumnak különleges feltételeknek kell megfelelnie a minták feldolgozásához. Elmondta, hogy a legtöbb magánlaboratórium lakóépületekben található, és nem tud olyanról, amely megfelelne a szükséges előírásoknak. (Beta)


Illusztráció (Pixabay.com)

 

Hogyan lehet segíteni a gazdaságot és megőrizni a makrogazdasági stabilitást?

Pénteken megkezdődött a több mint 235 000 vállalat munkavállalói számára a minimálbér 60%-ának kifizetése, míg szeptembertől az újonnan alapított vállalatok állami támogatást is kapnak — mondta Bojan Stanić a Szerb Kereskedelmi Kamara képviseletében. Ez a támogatási intézkedések folytatása, és 235 000 gazdasági egységre vonatkozik, mely több mint 1 millió munkavállalót foglalkoztat, valamint az újonnan alapított társaságokra, melyek március 15-étől júniusig kezdték meg munkájukat. „Az állami támogatások megvédik a likviditást, a foglalkoztatást és a gazdasági alapot, melyet meg kell őrizni mindaddig, ameddig a gazdaság helyre nem áll globális szinten, figyelembe véve, hogy Szerbia nyitott gazdaságú, és a külföldi országokkal fennálló kapcsolatoktól függ” — mondta Stanić. A gazdasági tendenciákkal foglalkozó közgazdászok óvatosak a következő időszakra vonatkozó előrejelzéseikben, ám a harmadik negyedévet illetően tapasztalható náluk némi optimizmus. A Költségvetési Tanács becslése szerint a munkanélküliség nem fog jelentősen növekedni az év végére. „Arra számítunk, hogy a kormány támogatni fogja a gazdaságot annak érdekében, hogy az elkövetkező években ez az összeg többszörösen visszakerüljön a költségvetésbe, de figyelembe kell venni a makrogazdasági egyensúlyt” — nyilatkozta Bojan Stanić. (Szerbiai RTV)

 

Torlódás a magyar határon

Mivel a Nyugat-Európából a Balkán-félszigetre nyaralni vagy rokonlátogatóba igyekvő, illetve az innen visszatérő vendégmunkások áthaladnak országunkon, minden évben megnő a forgalom a magyarországi határátkelőhelyeken. A járvány miatt azonban most 50 százalékkal kisebb ez az emelkedés, mint az előző év azonos időszakában. A szerb oldalon a veszteglés nem haladja meg a 30 percet, de Röszkén 2 óra a várakozási idő.(Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..