Csókaiak Aradon

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Csókaiak Aradon

Tápai Tibor és Zombori Csaba - Barát István fotójaHangulatos kirándulást szervezett a VMSZ községi szervezete október 6-án Aradra. Az ötvenfős csoport első útja a Vesztőhelyre, vagyis az aradi vértanúk emlékoszlopához vezetett. A megemlékezés után számos állami hivatal, megye, város, párt, o...

Tápai Tibor és Zombori Csaba - Barát István fotója

Hangulatos kirándulást szervezett a VMSZ községi szervezete október 6-án Aradra. Az ötvenfős csoport első útja a Vesztőhelyre, vagyis az aradi vértanúk emlékoszlopához vezetett. A megemlékezés után számos állami hivatal, megye, város, párt, oktatási intézmény küldöttsége helyezte el a kegyelet virágait, közöttük a VMSZ csókai szervezete nevében Tápai Tibor és Zombori Csaba.
A hányatott sorsú Szabadság-szobornál is ott voltak a csókaiak. Zala György alkotásán a szabadságot jelképező Hungária magasra tartja a babérkoszorút, fején Mátyás király Fekete seregének sisakja található, és Szent István kardjára támaszkodik. Mellékalakjai az Ébredő Szabadság, a Harckészség, az Áldozatkészség és a Haldokló harcos, a tizenhárom aradi vértanú domborított arcképe pedig a talapzaton körben helyezkedik el. Ünnepélyes leleplezése 1890. október 6-án volt a Szabadság téren, ahol az 1925. évi lebontásáig állt. Darabjai egy ideig különböző raktárakban kallódtak, majd az aradi várba kerültek. 1999-ben a magyar és a román igazságügy-miniszter közötti megegyezés eredményeként restaurálásra a minorita rendház udvarára szállították. Többévi politikai kötélhúzás után 2004 áprilisában állították vissza, de nem a régi helyére, hanem a volt Tűzoltó térre, amely ma a Megbékélés Park nevet viseli. Ennek a magyarázata, hogy ugyanott a román nemzetiségű 48-as forradalmárok emlékére is elhelyeztek egy diadalívet.
A városban Puskel Péter kalauzolta a messziről érkezetteket, akik megtekintették a város szűkebb központjának látnivalóit. Hazafelé Zsombolyán pihentek meg: a városházán Kaba Gábor polgármester és Nicolae Vanatoru alpolgármester vendégelte meg a társaságot.

Címkék: Csókaiak Aradon
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Csókaiak Aradon
Művelődési Körkép
  • (Tha)
  • 2010.10.13.
  • LXV. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink