home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Csodálatos alkotások gyűrűjében
Tóth Tibor
2023.04.24.
LXXVIII. évf. 16. szám
Csodálatos alkotások gyűrűjében

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola adott otthont az 51. MIRK-nek, a kézimunkázók, kézművesek, gyűjtők, valamint a képzőművészet valamely ágával foglalkozók minősítő találkozójának, melynek fő szervezője a Multietnikus Hobby Klub, társszervezői pedig a Nők Kishegyesi Fóruma és a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Dália kézimunkacsoportja.

Az érdeklődők az elmúlt héten öt napon át látogathatták a rendezvényt és csodálhatták meg a különféle kézimunkákat, kézművesalkotásokat, hímzéseket, szőtteseket, csészéket, jelvényeket, gyűjteményeket, festményeket, terítőket, viseleti tárgyakat.

Az általános iskola tornaterme, folyosója, tantermei szebbnél szebb alkotásokkal teltek meg, melyek készítőik határtalan szeretetéről és végtelen hozzáértéséről tanúskodtak. A MIRK-en 57 szervezet mintegy 2000 kézimunkát és gyűjteménytárgyat mutatott be Vajdaság szinte egész területéről, Szerbiából (Čačak, Užice, Priboj, Niš, Vrnjačka Banja, Belgrád, Knjaževac), Horvátországból (Csúza) és Magyarországról (Karád, Baja, Dunaújváros, Békésszentandrás, Kelebia, Örkény).


A békésszentandrási vendégek ízlésesen összeállított szeglete

A szervezők mindent megtettek, hogy a kiállítók és az eseményre látogatók jól érezzék magukat. Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke, a MIRK szervezőbizottságának elnöke elmondta, a Nők Kishegyesi Fóruma tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, és a jeles jubileum alkalmából döntöttek úgy, hogy az ünnepi évet egy nagyobb jelentőségű rendezvénnyel zárják le.

— Nagy izgalommal készültünk a MIRK-re, és örülünk, hogy ilyen nagyszámú kiállító ennyi szép alkotást mutat be nálunk. Az előkészületekkel kapcsolatos munkálatokban nagy segítségemre volt Major Márta, a bácsfeketehegyi Hestia Nők Egyesületének elnöke, aki széles ismeretséggel és nagyobb szaktudással bír e téren. Nagyon büszke vagyok arra, hogy jelen vannak testvértelepüléseink kézművesei és kézimunkázói, valamint a kecskeméti Falugondnokok Duna—Tisza Közi Egyesületének tagjai is képviseltetik magukat, akikkel már 2007 óta kiváló barátságot ápolunk. Nagyon színes összeállítással érkezett hozzánk Željko Utvar belgrádi gyűjtő, sajnálhatja, aki nem látta a lenyűgöző gyűjteményt. Nagy örömünkre szolgál, hogy kiállítottuk a két éve elhunyt Kollár Ilona kishegyesi népművész fehérhímzéseit, és megemlékeztünk a közelmúltban távozott Sípos Mihály fafaragóról, makettkészítőről is — mondta Zsidai Erzsébet.


A Dália kézimunkacsoport néhány tagja

A helybeli Dália kézimunkacsoport a tornateremben állította ki alkotásait, a kalocsai és fehérhímzéssel készített remekműveket, a kistáskákat és egyéb kézimunkákat. Juhász Irén három éve dolgozik a csoporttal.

— A csoportban kiváló hangulat uralkodik, állandóan tanulunk valamit. Gyakran járunk műhelymunkákra, ahol a tapasztaltabb asszonyoktól sokat tanulhatunk. Húsvétra sok nyuszit és nyuszikkal kapcsolatos kézimunkákat varrtunk, több mint 450 tojást festettünk. Több mint 20 főt számláló csoportunkból 16-an rendszeresen alkotunk. Előszeretettel veszünk részt a falu életében, csütörtökönként bedolgozunk a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének munkájába — emelte ki.


Major Márta és a Hestia alkotásai

A bácsfeketehegyi Hestia Nők Egyesülete magyarországi tájegységek motívumaival díszített törölközőket hozott az eseményre.

— A knjaževaci kézimunkacsoport kért fel bennünket, hogy magyar mintakincsekkel díszített törölközőket készítsünk a törölközőhímző pályázatukra, és a munkákat itt, Kishegyesen is kiállítottuk. Az alkotások egyediek, ilyet még senki sem készített Vajdaságban. 21 tagot számláló csoportunk előtt sűrű program áll. Gyakran járunk Soko Banjára, Vrnjačka Banjára, Nišbe, Knjaževacra, az idén meghívást kaptunk a gučai trombitafesztiválra és a tršići Vukov saborra is. Tartjuk a kapcsolatot a magyarországi egyesületekkel is, júniusban részt veszünk a kunhegyesi táborban, ahol nagykunsági szűcs- és szűrhímzések mintalevételét fogjuk tanulni — mondta Major Márta, a Hestia Nők Egyesületének elnöke.


A Nők Kishegyesi Fóruma keretében működő Kézműves Kreatív Kör munkái 

Telecski Elvira, a MIRK elnöke kiemelte, hogy minden egyes kiállított darabot szakzsűri bírál el, mely első, második és harmadik helyeket ítél oda, valamint az arra érdemes alkotásoknak nívódíjat ad.

— Az első hely 15, a második 10, a harmadik 5 pontot, a részvételről szóló oklevél pedig 1 pontot ér. A legtöbb pontszámot gyűjtők szerzik meg az első három helyet a nagy-, a középső és a kiscsoportok mezőnyében. Ebben az évben menyecskekötény-pályázatot hirdettünk, melyre 45 kötény érkezett, jövőre pedig drapériapályázatot tervezünk. Minden évben új csoportok jelennek meg, és azt is elmondhatom, hogy fiatal kiállítók is jelentkeznek — tudtam meg az elnöktől.

Kishegyesi látogatásunk alkalmával a következő évi házigazda kilétét még homály fedte, e sorok megjelenésekor azonban már lehullt a lepel, és kiderült, ki a szerencsés nyertes.

A menyecskekötény-pályázatra 45 kötény érkezett 

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..