home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Csoda nélkül nem lehet élni
Tóth Lívia
2018.12.03.
LXXIII. évf. 48. szám
Csoda nélkül nem lehet élni

A közös adventi gyertyagyújtással Zentán megkezdődött a karácsonyváró programsorozat.

A Tisza parti városban harmadik éve állítják fel a városháza oszlopcsarnokában a város ádventi koszorúját, és szervezik meg a karácsony közeledtét jelző gyertyák vasárnaponkénti ünnepélyes meggyújtását.

Advent a keresztény kultúrkörben az év legcsendesebb időszaka. Az adventi koszorú újkori szimbólum, a szokás 1840-re nyúlik vissza. Az első gyertya a hitet szimbolizálja, valamint az első emberpárra, Ádámra és Évára utal.

Az alkalmi program kezdetén Juhász Lassú Kornélia műsorvezető Pilinszky János A várakozás szentsége című esszéjéből idézett: „Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.”

Az első gyertyát Czegledi Rudolf polgármester gyújtotta meg, majd Berec Virág, a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola diákjai és tanára, Paloš Denis gitárjátékkal mutatkozott be. Galusz Áron versmondó, a Thurzó Lajos Általános Iskola ötödik osztályos tanulója Ady Endre Kis, karácsonyi ének című versét adta elő, végül a Cor Jesu Kamarakórus összeállítását hallhatták az érdeklődők Miklós Réka karnagy irányításával.

A szervezők, Zenta Község Önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, december 9-én is várják a lakosságot az adventi koszorú második gyertyájának a meggyújtására. „Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, (nemcsak te és én, hanem) az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen azért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni.” (Márai Sándor)


Horváth Zsolt felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..