Csoda nélkül nem lehet élni

Csoda nélkül nem lehet élni

A közös adventi gyertyagyújtással Zentán megkezdődött a karácsonyváró programsorozat.

A Tisza parti városban harmadik éve állítják fel a városháza oszlopcsarnokában a város ádventi koszorúját, és szervezik meg a karácsony közeledtét jelző gyertyák vasárnaponkénti ünnepélyes meggyújtását.

Advent a keresztény kultúrkörben az év legcsendesebb időszaka. Az adventi koszorú újkori szimbólum, a szokás 1840-re nyúlik vissza. Az első gyertya a hitet szimbolizálja, valamint az első emberpárra, Ádámra és Évára utal.

Az alkalmi program kezdetén Juhász Lassú Kornélia műsorvezető Pilinszky János A várakozás szentsége című esszéjéből idézett: „Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.”

Az első gyertyát Czegledi Rudolf polgármester gyújtotta meg, majd Berec Virág, a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola diákjai és tanára, Paloš Denis gitárjátékkal mutatkozott be. Galusz Áron versmondó, a Thurzó Lajos Általános Iskola ötödik osztályos tanulója Ady Endre Kis, karácsonyi ének című versét adta elő, végül a Cor Jesu Kamarakórus összeállítását hallhatták az érdeklődők Miklós Réka karnagy irányításával.

A szervezők, Zenta Község Önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, december 9-én is várják a lakosságot az adventi koszorú második gyertyájának a meggyújtására. „Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, (nemcsak te és én, hanem) az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen azért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni.” (Márai Sándor)


Horváth Zsolt felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink