home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Csoda lesz a fehér karácsony?
Szakáll Laura
2022.03.01.
LXXVII. évf. 8. szám
Csoda lesz a fehér karácsony?

Egyre enyhébb telek, forró nyarak, kevés vagy hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék — ez jellemzi térségünk időjárását. Nagyszüleink, szüleink gyermekkorában a disznóvágásszezon kezdetén, november 29-én leesett az első hó, beköszöntöttek a fagyok, a nyári hőmérsékleti értékek 28 Celsius-fok körül alakultak, az extrém forróság kevésbé volt jellemző.

Kovács Géza szabadkai klímakutató matematikát, fizikát és hittant tanít.  Emellett számos dolog érdekli, hagioterápiával is foglalkozik, sokak számára nyújt lelki segítséget, útmutatást. Mégis, az időjárás megfigyelése az első szerelme — hangsúlyozza. Már a ’70-es években elkezdte a meteorológiai jelenségek feljegyzését, a csapadék mérését. Az adatokat minden este felírja, így pontos kimutatásai vannak több évtizedre visszamenőleg.

— 1974. február 1-je óta követem az időjárást. Eleinte csak jegyzeteltem, néztem a maximális hőmérsékleti értékeket. Két évvel később már az esti minimum- és maximumértékeket is feljegyeztem, átlagot számítottam, barométerrel mértem a légnyomást. 1984 februárjában ráakadtam egy újságban egy szinoptikus térképre, szakkönyveket is beszereztem, egyre mélyebben beleástam magam a meteorológiába. A szinoptikus meteorológiával 1984/85-ben már elmélyültebben foglalkoztam. Eleinte a füzeteimbe ragasztottam ezeket a térképeket, később felvettem a tévéből a videókat, rögzítettem az időjárás-előrejelzéseket, -jelentéseket. A 2000-es évektől a technológia fejlődése megkönnyítette a dolgom. 1988-tól, az egyetem után intenzíven kezdtem foglalkozni matematikával és fizikával, később befejeztem a teológiát, hittant kezdtem tanítani az iskolában, majd fizikát és időnkét matematikát is. Számomra nagyon fontos, hogy 2009-ben beiratkoztam a nemzetközi hagioterápiás stúdiumra, leraktam a vizsgákat, és ezzel is foglalkozom. Általában telefonon segítek az embereken, akiknek különböző problémáik vannak. Nem unalmas az életem, hiszen a felsorolt tevékenységeket mind egyidejűleg űzöm. Az időjárás megfigyelése napi 15 perces esti munka számomra. A médiumokból is rendszeresen felkeresnek, prognózist kérnek.


Kovács Géza

* Évtizedek óta végez megfigyeléseket. Mi változott az időjárásban, az évszakokban?

— Elindult a globális felmelegedés. Talán a ’90-es években jött a drasztikus változás. Fokozatosan emelkedtek az átlaghőmérsékletek. 2012-ben volt legutóbb keményebb tél, mely jó két hétig tartott. Előtte 1984/85-ben volt egy nagyon hideg tél, egyike volt a leghidegebbeknek amióta feljegyzések vannak. Ebben az évszázadban már eltelt több mint húsz év. Nagyon kevés hó esik nálunk, tavaly például februárban esett le az első. Ezen a télen is volt kétszer egy kis havazás. Néhány reggel volt keményebb fagy, de napközben szinte mindig fagypont közelében alakult a hőmérséklet. Nem volt például -10 fok napközben, mint a ’80-as években. Nálunk, Szabadkán a ’60-as évektől vannak adatok, de szegedi adatokat is tanulmányoztam. A telekre az jellemző, hogy vannak ugyan hidegbetörések, de többnyire nagyon enyhék. A tavalyi volt a legmelegebb tél azóta, hogy mérik az értékeket. A múlt évben a február is 5-6 fokkal volt enyhébb a szokásosnál. A decemberre is már jó néhány éve jellemző, hogy nagyon enyhe. A hótakaróval borított napok száma kevés, szinte minimális, a nagyobb havazások és az erős fagyok elkerülnek bennünket. Mostanában igen gyakoriak a téli melegrekordok, a 10 fok feletti értékek, az idén februárban már 16 fokot is mértünk. Az éghajlatkutató szakemberek azt mondják, egyértelmű, hogy térségünkben a telek egyre enyhébbek lesznek. Ettől még persze előfordulhat nagyobb mennyiségű hó, de rövid ideig fog tartani, és ritkaságszámba megy majd. Egy kutatás szerint a következő tíz-tizenöt évben a fehér karácsony esélye minimális lesz.

* Milyen nyarakra számíthatunk?

— Egyre nagyobb a forró napok száma. 2000-ben 72 forró nap volt, több mint két hónapig mértünk 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet. Egyébként a 28 fok lenne az átlagos. A ’70-es, ’80-as, ’90-es években voltak átlagos, hűvös, sőt forró nyarak is. A mi klímánk mérsékelt, vagyis ezek az értékek változnak. Tavaly nyáron 52 forró nap volt. Ami érdekes, hogy június 17-éig nem volt nagy meleg, június eleje még hűvös is volt, utána viszont berobbant a hőség. A július és az augusztus nagyon forró, átlag feletti volt. Valószínűleg ez várható a következő években is, ami a nyarakat illeti. Ritka lesz a tartósabb lehűlés, mint amilyet például 1978-ban tapasztaltunk, mely az évszázad leghűvösebb nyara volt. Erre emlékszem, mindössze két olyan nap volt azon a nyáron, amikor 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A jövőben ilyen valószínűleg már nem lesz.

* Tavasszal és ősszel milyen változásokat lehetett észlelni az elmúlt időszakban?

— Tavaly a tavasz nem volt túl meleg, de ezt kárpótolta a nagyon meleg nyár. Akik abban reménykednek, hogy kevesebb fűtőanyag kell, tévednek, mert ez a múlt évben is megcáfolódott, hiszen ha nem is intenzíven, de májusig kellett fűteni. Április elején kisebb fagyok is voltak. Ami az őszt illeti, harminc-negyven éve szeptemberben nagyon ritkán fordult elő 30 fok, de most már ez sem számít különlegességnek. 

* A csapadékkal kapcsolatban mit lehet elmondani?   

— Ha a klímaváltozásról, a globális felmelegedésről beszélünk, akkor a csapadék mennyisége is szeszélyes. Most is krónikus csapadékhiány van, január 1-je óta alig esett 20-30 liter eső. A jelenlegi agrometeorológiai jelentések szerint Dél-Magyarországon, Észak-Bácskában 90 liter csapadék hiányzik négyzetméterenként, ami nagyon sok. Egyébként januárban és februárban a csapadék átlagos mennyisége 60 liter körül alakul. A hirtelen lezúduló csapadékok lesznek jellemzőek, de nemcsak télen, hanem egész évben, beleértve az őszt és a tavaszt is. Nyáron gyakoriak lesznek a heves zivatarok, erőteljes szélviharok várhatóak nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadékkal. Húsz-harminc éve még nem létezett az a szó, hogy villámárvíz, ezután erre is lehet számítani, mert egyszerre egyhavi csapadékmennyiség is leeshet. Ez ősszel, tavasszal és télen is előfordulhat, nem csak nyáron.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..