home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
Csoda ez a Tóthfalu! — Magyarkanizsa község élményekkel vár mindenkit
Fehér Márta
2023.06.05.
LXXVIII. évf. 22. szám
Csoda ez a Tóthfalu! — Magyarkanizsa község élményekkel vár mindenkit

Megtelt gyerekzsivajjal Tóthfalu, a horgosi és a kispiaci harmadik osztályosok idei kirándulásának helyszíne. Magyarkanizsa Önkormányzatának támogatásával, a Helló Kanizsa Turisztikai Információs Központ szervezésében egyre több gyermek ismerheti meg a községet alkotó települések valamelyikét. Látnivalóban és programokban gazdag Magyarkanizsa, s ezt igyekeznek közkinccsé tenni.

A csoportot Bontovics István, a falu polgármestere és Utasi Jenő atya üdvözölte Tóthfaluban, mely számára mindig öröm, ha vendégeket fogad, és a közösség bemutatkozhat. Az egész napos program keretében a gyerekek ellátogattak a Mini Délvidék makettparkba, ahol Vajdaság legszebb épületeit és tájait láthatták, illetve izgalmas történeteket hallottak; a Boldog Birtokra, ahol megélhették, hogy a falusi csönd csipog, kárál, kukorékol, gágog, hápog, béget, röfög; az Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület jóvoltából lovasprogramokon vettek részt, nemcsak lovagoltak és lovaskocsiztak, hanem lovat csutakoltak, nyergeltek, és a lószerszámokkal ismerkedve megtudhatták egyebek között, hogy mi az a hám vagy a gyeplő; szívvel-lélekkel készített ebédként megkóstolhatták a híres-neves lankadt pitét a Kaszap István Kollégium étkezőjében; majd a szintén a Munkás Szent József-plébánia keretében működő Nyers István Sportakadémián edző mozgatta át derekasan minden porcikájukat; és végül elkalandoztak őseink csodálatos múltjában a tájházi programoknak köszönhetően.


Kirándulók és házigazdák (Kanyó Tímea/A Helló Kanizsa felvételei)

Bodnár Ivett, a Hello Kanizsa Turisztikai Információs Központ koordinátora Tóthfaluban örömmel tapasztalhatta meg, milyen jó kezdeményezés vált valósággá.

— Magyarkanizsa Önkormányzata meghallgatta a községbeli szolgáltatók kérését, hogy szeretnék bemutatni a kínálatukat, illetve az általuk nyújtott lehetőségeket a gyerekeknek, de akár a lakosságnak is. Ennek apropójából jött az ötlet, hogy az alsósok osztálykirándulásait miért is ne szervezhetnénk községben belül, lévén, hogy számukra nem föltétlenül fontos a messzebb tájra való elutazás, hanem inkább az élmény maga az, ami elsődleges. A szolgáltatóinkkal együttműködve elsőtől negyedik osztályig összeállítottuk az osztálykirándulásos csomagokat az iskolák számára. A tanító nénik, illetve a vezetőség részéről is pozitív fogadtatása volt ennek a kezdeményezésnek, ami abban is megnyilvánult, hogy már három kirándulásunk is megvalósult. Az adorjáni Sarnyai Tanyára a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola magyarkanizsai és adorjáni elsősei látogattak el, Kispiacon-Kishomokon pedig a kanizsai speciális tagozat tanulói számára Adamov Judit, a tájház vezetője, Kenyeres Emil kecskefarmja és a Sors sajt manufaktúra gondoskodott a programokról, illetve most Tóthfaluban is létrejött a kirándulás. A célunk az volt ezeknek a kirándulásoknak a megszervezésével, hogy a községbeli gyerekek is megismerjék a környezetüket, ahol élnek, hiszen valóban érdekes és értékes dolgok vannak Magyarkanizsa községben. Én bízom benne, hogy nemcsak számukra tudunk majd előállni ezzel a diákkirándulásos turisztikai kínálatunkkal, hanem akár szélesebb körben is kivihetjük ezeket az ajánlatokat, hogy a környező településekről is érkezzenek hozzánk gyerekek, akik eltöltenek egy kellemes napot bármelyik településünkön. A jövőben mindenképp folyamatosan szeretnénk megkeresni és fenntartani az érdeklődést a kirándulásokra vonatkozóan. Önkormányzatunk az idén gondoskodott a buszokról, illetve az utaztatásról ezeknek a diákoknak, akik a községbeli kirándulásokat választották, s azt gondolom, ez jövőre sem lesz másként.


Utasi Jenő atya és Bontovics István köszöntője

— A horgosi harmadikosoknak, tízéveseknek ez az első osztálykirándulásuk — mondta Táborosi Viktor, a Kárász Karolina Általános Iskola 3.4. osztályának tanítója. — Ez az úgynevezett migránsgeneráció, melyet Horgoson nem engedtek szabadon ki a szülők a településen uralkodó helyzet miatt, nem játszhattak, nem bandázhattak az utcán. Ráadásul ott volt a koronavírus-járvány kényszerítette bezártság is. Nekik hiányuk van élményekben, szerintem ezért volt tökéletes választás a tóthfalui program. A gyerekek nagyon várták, izgatottan beszéltek róla hónapokon át, s a szülőket is megnyugtatta, hogy egy közelebbi, biztonságos úti célunk lesz. Már a helyszínen számos visszacsatolást kaptam a diákjaimtól: a lovaglás és az állatsimogatás egyértelműen vitte a pálmát. Jómagam pedig először voltam a Mini Délvidéken, nagyon élveztem, számomra nagyon értékes program volt. A községbeli kirándultatások ötletét azért tartom kiválónak, mert így lehetőségünk nyílik barátságokat kötni a közvetlen környezetünkben élőkkel.


Sok gyermek először ült életében lovon

Nemcsak a tóthfalui, hanem a többi kirándulásnak is pozitív a visszhangja a gyermekek, szülők, pedagógusok és szolgáltatók körében. Ez a visszacsatolás érkezett az első községi kirándulás helyszínéről, a Sarnyai Tanyáról is, ahol az egész napos programot három osztály élvezhette. A gyerekek és tanítóik hajókáztak a Tisza Tangón, sétatraktoroztak, és önfeledten élvezhették a tanya nyújtotta határtalan lehetőségeket — volt egy kis gyalogtúra, játék, finom ebéd.


Mesélő Mini Délvidék

— Én akkor vagyok megelégedve, amikor látom, hogy a kirándulás végén a gyerekek kellemesen el vannak fáradva, hiszen abból tudom, hogy kijátszották, kiszaladgálták magukat a friss levegőn. Ezt a pozitív megerősítést az osztálykirándulás után is megkaptam — összegezte Sarnyai Csaba tanyatulajdonos, a Tisza Tangó hajóskapitánya és a Réti Tangó vezetője. — Azt tapasztalom, hogy a kisgyermekek többsége ugyan hallott már a Tiszáról, esetleg volt is már a folyóparton, viszont a Járáspusztán, a Baráthok kútjánál nem igazán, s a hajókázás, a tiszavirágzás vagy a Réti Tangón a traktorozás nyújtotta élmények az újdonság erejével hatnak, és pozitív visszhangra találnak, ezért fontosnak és meghatározónak tartom a Hello Kanizsa és a község részéről, hogy elindította ezt a programot. Úgy vélem, ha valaki kicsi korában megismeri és megszereti a Tiszát, a természetet, abban biztosan kialakul egyfajta kötelék. 


A mozgás örömét nyújtja a vadonatúj sportcsarnok

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..