home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Csőd vagy fellendülés?
Összeálltotta: TALPAI Lóránt
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám

Választottak a görögök — Colleen Bell beköszönt — Mindkét felet bűnösnek nyilvánították — Kivégeztek egy japán túszt — Harc a csíki sörért — Lélekvesztő

Választottak a görögök

Előre hozott parlamenti választásokat tartottak Görögországban. A kampány legfőbb témája az volt, hogy hogyan vezessék ki a dél-európai országot a súlyos gazdasági válságból. A szavazást a Radikális Baloldal Koalíciója, avagy a Sziriza nyerte meg, a jelenleg kormányzó Új Demokrácia pedig a második helyre csúszott vissza. A harmadik helyet a szélsőjobboldali Arany Hajnal, a negyediket pedig a To Potami (A Folyó) nevű balközép párt szerezte meg. Alekszisz Ciprasz, Görögország leendő kormányfője kőkemény éveket ígér az országnak a választás után. Valóban végre szeretné hajtani azokat a gazdasági reformokat, amelyekre Görögországnak rendkívül nagy szüksége van. „Még sosem kormányoztunk. Új erőként semmilyen kötődésünk nincs a múlthoz” — hangsúlyozta a választás nyertese. Szerinte a megszorítások megbuktak Görögországban, és további hitelekre sincs szükség.

Colleen Bell beköszönt

„Jó napot kívánok!” — köszönt be magyarul az újonnan kinevezett amerikai nagykövet, Colleen Bell. A nagykövet asszony videóüzenetet küldött a magyaroknak. A másfél perces bemutatkozójában elmondta, hogy munkája során főleg a regionális biztonságra, a Balkán stabilitására, az energiafüggetlenségre és a demokrácia elősegítésére kíván összpontosítani. Megemlítette továbbá, hogy üzletasszony és televíziós producer is volt, tevékenykedett a nonprofit szektorban, négy gyermeke van, és nagyon hálás Obama elnöknek és John Kerry szenátornak, hogy megbíztak benne. Colleen Bell videóüzenete a következő linken tekinthető meg: http://goo.gl/byt9mF

Mindkét felet bűnösnek nyilvánították

A hágai Nemzetközi Bíróság Szerbiát és Horvátországot egyaránt bűnösnek nyilvánította a délszláv háborúk ügyében. A törvényszék mindkét fél benyújtott keresetét elvetette a kölcsönös népirtási vádban. A szakértők szerint a bírák két forgatókönyv közül választottak. Elvethették volna mindkét keresetet, illetve egyik fél javára sem dönthettek volna, vagy Szerbiát és Horvátországot egyaránt bűnösnek nyilváníthatták volna. Az 1991 és 1995 között, a délszláv háború idején elkövetett népirtásokra vonatkozó vádak miatt Horvátország 1999-ben nyújtott be keresetet Jugoszlávia ellen, az ellenpert pedig 2010-ben indította a szerb fél. A most született hivatalos döntést a hágai törvényszék csak február első hetében hozza nyilvánosságra.

Kivégeztek egy japán túszt

Az Iszlám Állam a napokban két japán túszt ejtett foglyul. Az emberrablók előbb 72 órát adtak a japán kormánynak, hogy kifizesse a 200 millió dolláros váltságdíjat, majd ezután már nem pénzt követeltek, hanem azt, hogy engedjenek szabadon egy Jordániában bebörtönzött iszlamista nőt, az al-Kaida terrorszervezethez köthető Szadzsida Risvait. Mivel Japán nem teljesítette a követelést, megölték az egyik túszt. Abe Sinzó japán miniszterelnök felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte Jukava Haruna kivégzését, és részvétét fejezte ki a férfi családjának. A szigetország miniszterelnöke a leghatározottabban követelte a másik túsz szabadon engedését. Hangsúlyozta, hogy Goto Kendzsi életének megmentése a jelenlegi legfontosabb feladata. Mint ismeretes, Japán korábban más országokkal együtt ellenezte a váltságdíj kifizetését szélsőségeseknek.

Harc a csíki sörért

A Heineken nevű multinacionális italgyártó vállalat pert indított a székelyföldi Csíki Sör Manufaktúra ellen. A Heineken azt kifogásolja, hogy a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör megtévesztheti a fogyasztókat, mivel a neve nagyon hasonlít a világcég által gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) márkára. A felperes a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobzását, illetve kártérítés reményében egy garanciaalap létrehozását is kérte. A Hargita Megyei Törvényszék azonban a tavalyi év végén elutasította a Heineken keresetét. A multinacionális cég fellebbezett az ítélet ellen, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla részrehajlóan ítélkezett, azaz a per nem volt méltányos.

Lélekvesztő

Újabb hajókatasztrófa következett be Málta partjainál. Ezúttal százhét afrikai menekült szeretett volna Európába jutni egy felfújható gumihajóval. A próbálkozásnak azonban tragikus vége lett, az utazás során ugyanis húszan megfulladtak. A nyolcvanhét menekültet a máltai hatóságok három hétre karanténba helyezték, mert egyikük saját bevallása szerint Guineából jött, ahol jelenleg ebolajárvány pusztít. A máltai illetékesek jelezték, hogy egyelőre egyik menekültön sem láthatóak a magas halálozási arányú betegség tünetei. A hajó utasai a guineai állampolgáron kívül Burkina Fasóból, Maliból és Elefántcsontpartról érkeztek. A hatóságoknak azt mondták, hogy az út során elhunyt társaikat a vízbe dobták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..