Csőd előtt
(—)
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Csőd előtt

A múlt héten is a korrupcióellenes küzdelem volt a legközérdekűbb feladat: Bekót egyelőre csak fenyegetik a letartóztatással, Dačić koszovói kitiltása miatt tiltakozott, a külföldi lapok Aleksandar Vučićot dicsérték, ő pedig rögvest ki is használta mind bel-, mind külpolitikai népszerűségét és a várható gazdasági megszorításokra kezdte felkészíteni az ország lakosságát. Közben tizenhárom év múlt el az október ötödikei események óta, és Jeremić is visszatért...

JEREMIĆ VISSZATÉRT
Vuk Jeremić volt külügyminiszter, akit a közelmúltban zártak ki a Demokrata Pártból, a múlt héten visszatért Belgrádba, szeptember 16-án ugyanis lejárt az ENSZ Közgyűlésében érvényes elnöki mandátuma. A szerb állami televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a parlamentben független képviselőként fog tevékenykedni, azonkívül a híres Columbia Egyetem támogatásával egy olyan intézetet szeretne létrehozni, amely a 21. századi kihívásoknak megfelelő fejlesztési stratégiák kidolgozásával foglalkozna.
(RTS)

BEKÓRA IS LECSAPNAK?
A Kurir napilap, mely az utóbbi időben azzal foglalkozik, hogy megjósolja egy-egy közéleti személyiség letartóztatását, a múlt héten arról cikkezett, hogy a Belgrádi Kikötő magánosítása miatt várhatólag elővezetik Milan Beko üzletembert is. A napilap emlékeztet arra, hogy Beko már több alkalommal is a rendőrségen járt ún. informális beszélgetésen, melyen elsősorban a kikötővel kapcsolatos dolgokról kérdezték.
(Kurir)

DAČIĆOT KITILTOTTÁK KOSZOVÓRÓL
Nagy felháborodást keltett a szerb kormánykörökben a döntés, hogy Ivica Dačić szerb miniszterelnököt kitiltják Koszovó területéről. Dačić kitiltása a koszovói választási kampány időszakára érvényes. A szerb miniszterelnök felháborodásában egészen odáig ment, hogy meglebegtette: nem hajlandó többet még Brüsszelben sem tárgyalóasztalhoz ülni a koszovói illetékesekkel. Hashim Tachi koszovói miniszterelnök is megszólalt a kérdésben, és úgy nyilatkozott, hogy ezt a döntést a koszovói szervek önállóan hozták meg mindenféle külföldi, nagyhatalmi nyomás nélkül.
(Beta, Tanjug)

A KÜLFÖLDI LAPOK AZ ESETLEGES VÁLASZTÁSOKRÓL
Egyre több szó esik a mérvadó külföldi lapokban is az esetleges előrehozott szerbiai választásokról. A londoni The Economist egyik kiadványa Vučić eddigi kormányzati tevékenységéről igen pozitív hangnemben számolt be, külön kiemelve a korrupció elleni küzdelmet, valamint az európai integrációs folyamatokat. Az elemzés Vučićot pragmatikus politikusként értékeli, egyúttal arra is rámutat, hogy a Szerb Haladó Párt elnöke a következő évben a hatalmát az előrehozott választások után fogja konszolidálni azzal, hogy átveszi a miniszterelnöki tisztséget.
(Tanjug, The Economist)

SZERBIA CSŐD ELŐTT
A hét utolsó napjának főhíre Vučić első miniszterelnök-helyettesnek az Első Televíziónak (TV Prva) adott nyilatkozata volt, melyben a haladók vezetője kijelentette: Szerbia a csőd előtti állapotban van. A konszolidált európai államokban egy ilyen kijelentés már másnap hatalmas gazdasági mozgásokat indítana el, Szerbiában azonban eddig elmaradt a pánik. Vučić figyelmeztető szavai minden bizonnyal azoknak az intézkedéseknek a bejelentését hivatott előkészíteni, amelyek az ország gazdasági konszolidációját fogják eredményezni. Kemény megszorítások várhatóak elsősorban a közszférában dolgozók körében, ahol jelentős mértékű fizetéscsökkentéssel is számolni kell. Az intézkedések ismertetését hétfőre ígérték, lapzártánkkor azonban keddre halasztották.
(Beta, Tanjug, B92)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..