home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Csobbanjunk egyet!
Tóth Tibor
2019.08.17.
LXXIV. évf. 33. szám
Csobbanjunk egyet!

Zentán több strandolási lehetőség áll a fürdőzők rendelkezésére: a Tisza zentai és csókai oldalán, továbbá a Halászcsárdánál is hűsölhetnek a polgárok, valamint a kék medence is fogadja látogatóit.

Az idén a Tisza áradása meglehetősen későn következett be, apadás után pedig 15-20 centiméteres iszapréteget hagyott maga után.

— A DTD közvállalat és a zentai kommunális közvállalat nehézgépekkel mindkét oldalon eltávolította az iszapréteget, ami nem volt egyszerű munka, hiszen ezek a többtonnás gépek könnyen elsüllyedhetnek. A folyó széle jócskán iszapos, tehát a vízbe való bemenet elég problémás, viszont erre nem lehet megoldást találni. A gépek sem mehetnek lejjebb, mert nem szeretnénk, ha megismétlődne a tavalyi eset, amikor egy nehézgépet egy másik masinának kellett kihúznia. A kataszterileg Csóka községhez tartozó túloldali strandon az iszapréteg eltávolításán túl lesimítottuk a terepet, a kommunális vállalat pedig ivóvízzel látja el a strandot. A híd lábánál levő zentai részen is eltávolítottuk az iszapréteget, a napokban a strandra egy-két kamion homokot viszünk, melyet elegyengetünk. A Halászcsárdánál található strand takarítása is várható, ott is az iszap eltávolítása a fő feladat — ecsetelte a teendőket Varga Viktor, a zentai községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja.


Varga Viktor

A bánáti részen Törtei Károly vállalkozó kukoricával, lángossal, palacsintával, kávéval, fagylalttal és üdítővel várja a hűsölni vágyókat. Elmondása szerint eddig a tavalyinál kevesebben látogattak ki a strandra, a fürdőzők száma hétvégenként valamelyest növekszik. Szeptember 1-jéig üzemel az általa működtetett vendéglátóipari létesítmény, mely továbbra is várja az érdeklődőket a Tisza partján.

Az alumínium oldalfalú, acélszerkezetű, alagútrendszert is magában foglaló kék medence 1978 óta üzemel, a kommunális vállalat három éve működteti. Ez idő alatt a látogatók biztonsága érdekében magán a medencén és a medence területén is jelentős beruházások történtek.


Bodó József

— A medence körüli járófelület alatti alagútrendszert megerősítettük, alátámasztottuk, a sérült beton fedőlapokat pedig, melyeknek a felfekvő részei elmállottak, kicseréltük. A járófelület keleti és déli oldala nagyon le volt süllyedve, helyenként 10-20 centiméteres töredezett felülettel is találkozhattunk. A tönkrement elemeket eltávolítottuk, a támfal feltöltésére 100 köbméter földet hoztunk, betonoztunk, a felső kerítést 50 centiméterrel odébb helyeztük, így szélesebb strandfelület várja a fürdőzőket. A déli kerítésrészt kicseréltük, a medencétől a sportcsarnok melletti új kapuig járdát létesítettünk. Kibetonoztuk azt a helyet, ahova a jegypénztár kerül, kerékpártartókat raktunk ki, az idén azonban már nem valószínű, hogy a bejáratot áthelyezzük a másik oldalra. Az ősszel parkosítási munkák várnak ránk. Biztonsági okokból több fát ki kellett vágnunk, pótlásukra előnevelt, magasabb növényzetet, kisebb koronájú fákat és bokrokat ültetünk — mondta Bodó József, a zentai kommunális vállalat igazgatója, és hozzátette, hogy a felújítást részben saját forrásból, részben a JTI és a Biospringer vállalatok támogatásából fedezték.


A jegypénztár a sportcsarnok melletti részre kerül

Az 50 x 25 méteres, olimpiai méretű medence túlsó fele sekélyebb, 130 centiméter mélységű, a többi részén pedig 2,5 méteres. A sportolni vágyókat két röplabda- és egy kisfocipálya várja, emellett több betonból készült asztalt és padot is kihelyeztek. A medence területén levő büfét nem a kommunális vállalat, hanem egy vállalkozó üzemelteti, aki fagylaltot, üdítőt, sört és pizzát kínál a vendégeknek. A tervek szerint jövőre kisebb házikókat raknánk ki, a vendéglátósok az idei évhez hasonlóan jövőre is pályáznának, és a létesítményekben többféle ételt és italt árulnának. A jövő évi tervek közé még a medence teknőjének átfestése, lehomokozása, esetleges javítása, hegesztése és szegecselése is tartozik.


A zentai medence

A medencénél 24 órás ügyelet van, a fürdőzők biztonságára, a látogatók számától függően, egy—öt vízimentő ügyel. A medencét már reggel 5 órakor takarítják víz alatti porszívóval, vagyis egy búvár segítségével megtisztítják az alját, meggátolva a víz algásodását. A sportolók 7 órától használhatják, a strandolók pedig 10 órától 19 óráig élvezhetik a medence nyújtotta lehetőségeket. Főleg a délutáni órákban, 16 és 19 óra között látogatott a létesítmény, illetve hétvégenként, amikor gyakran 800-an is lubickolnak vagy úsznak a hűs vízben. A belépőjegy ára felnőtteknek és gyerekeknek is egységesen 120 dinár, az 5 évnél fiatalabb strandolóknak nem kell fizetniük, a szezonbérlet pedig 3000 dinárba kerül.

A zentai kék medence szeptember 2-áig várja látogatóit.


A Tisza csókai…


…és zentai oldalán található strand

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..