home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Csinosan, környezettudatosan — egyre népszerűbb a turizás
Szakáll Laura
2022.02.23.
LXXVII. évf. 7. szám
Csinosan, környezettudatosan — egyre népszerűbb a turizás

Van, aki az egyedi ruhadarabokat keresi vagy a minőséget részesíti előnyben, míg mások környezettudatosságból kerülik az úgynevezett fast fashion cikkeket forgalmazó butikokat. Vagyis különböző indíttatásból, de egyre többen vásárolnak használt holmit. Világszerte nyílnak second hand üzletek, és sokan az internetes platformokon adják el a már nem használt ruhaneműiket. Magyarországon is egyre több ismert ember vásárol másodkézből, digitálistartalom-készítők, azaz YouTube-erek népszerűsítik követőik táborában a turizást.

Vajdaságban, Szabadkán is sok használtruha-bolt működik. Az ilyen üzletekben külföldről behozott holmikat kínálnak. Dizájnerdarabokból is bőséges a választék, az eredeti ár töredékéért hozzá lehet jutni a világmárkák modelljeihez. Antunović Nikola hetedik éve vezet használtruha-butikot Szabadka belvárosában. Azt mondja, üzletükbe nem a kedvező árak miatt térnek be a vásárlók, inkább a minőségi holmit keresik. A vevőik többsége megengedhetné, hogy a legdrágább üzletekben vásároljon.


Fazekas Nikoletta

— Nagy az igény a butik iránt, a vásárlóink több társadalmi réteghez tartoznak. Mi a kezdetekkor arra gondoltunk, hogy főleg alacsonyabb keresetű vevőink lesznek, de az az igazság, hogy inkább olyanok vásárolnak nálunk, akik nincsenek rászorulva az olcsó árura. Az utóbbi időben a fiatalok is elkezdtek járni hozzánk, ők a márkás holmit keresik. Általában női vásárlóink vannak, de ez a világon mindenhol így van. A középkorúak az egyedi darabokat kedvelik, mert nem szeretnének olyan ruhát hordani, amilyet másokon is lehet látni.

* Mire van a legnagyobb igény? Mi a legkelendőbb?

— A pólók nagyon kelendőek, a férfiak körében népszerűek az ingek. A szoknyák annyira nem fogynak, én szoktam is viccelődni a nőkkel, hogy már mindannyian nadrágban járnak, nem is kell szoknya. Ahogy jön a tavasz, és felmelegszik az idő, a nyári ruhákat keresik. Minden korosztály megjelenik a vásárlók közt. A visszatérő kuncsaftjaink a minőség miatt járnak vissza. Széles vevőkörünk van, Belgrádból, Újvidékről, Zomborból is jönnek hozzánk. Egy belgrádi vállalkozó nyáron egy bizonyos fajta pólót hord, ő azokat veszi nálunk. A legdrágább butikban is vásárolhatna, de azt mondja, miért adna 3-4 vagy 5000 dinárt egy pólóért, amikor itt 400-500 dinárért megkapja a jó minőséget.

* Hol szerzik be az árut?

— Ezek a ruhák Nyugatról érkeznek, a mi készletünk Kanadából és az Amerikai Egyesült Államokból származik. A világjárvány mindenkire kihat, de reméljük, hogy hamarosan javul a helyzet.

 

Garázsvásár és internet

Napjainkban az emberek gyakran frissítik a ruhatárukat, vagy időről időre teljesen lecserélik. Hogy ezeket az igényeket kielégítsék, a textilipari vállalatok egyre több terméket állítanak elő, így a divat az egyik legkörnyezettszennyezőbb ágazattá vált. Az ENSZ szerint globális viszonylatban a divatipar felelős a szennyvíz 20, valamint a hulladék 10 százalékáért. A ruhacikkek többsége olyan országokban készül, ahol nem igazán veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat. Nem csak az előállítás okoz gondot, hiszen a fast fashion arra ösztönzi az embereket, hogy folyamatosan vásároljanak új holmit.

Megoldást hozhat, ha egyre többen eladják vagy elcserélik a már nem viselt vagy kihasználatlan ruhadarabjaikat. Külföldön gyakran szerveznek úgynevezett garázsvásárokat, ahol könnyedén túl lehet adni a nem használt, de jó állapotú holmikon. Ezt az online térben is meg lehet oldani. A huszonegy éves, szabadkai Fazekas Nikoletta rendszeresen újítja a ruhatárát, valamint az interneten, a közösségi oldalon árulja azokat a darabokat, amelyekre már nincs szüksége. Nagyon fontos számára a környezettudatosság.

— Rendszeresen szelektálok, és amit már nem használok, azt a Facebookon használt ruhás csoportokban szoktam eladni. Körülbelül négy és fél éve árulom a ruháimat az interneten, de a sajátjaimon kívül a testvérem, illetve a barátnőim ruháit is el szoktam adni. Vásárolok is másodkézből, akár Facebook-csoportokban, akár használtruha-boltokban. Most már a ruhatáram legalább 80%-a használt elemekből áll. A közösségi oldalak szerintem nagyon sokat segítenek, mivel általuk egyszerűbben tudnak az emberek vásárolni is, és eladni is.

* Miért jó ez szerinted? Mik az előnyei?

— Szerintem ez azért jó, mert sokkal környezetbarátabb, mint új ruhákat vásárolni. Azáltal, hogy használtan szerezzük be a ruháinkat, nem támogatjuk sem a fast fashion üzletláncokat, sem az úgynevezett sweatshopokat. Emellett egyedibb darabokat lehet találni, és nem utolsósorban pénztárcakímélőbb is ez a módszer.

Fast fashion: Ebbe a kategóriába azok a butikok tartoznak, amelyek a legnagyobb divatházakban kapható ruhákhoz hasonló darabokat forgalmaznak az átlagember számára is elérhető áron. Ez a megtermelt és a kidobott ruhák mennyiségének növeléséhez vezet.

Sweatshop: Magyar fordításban ez általában verejtékműhely, izzadtsággyár vagy kizsákmányolóüzem. A megnevezést azokra a cégekre használják, amelyek a nyugati piacon népszerű ruházati cikkeket a harmadik világban (a fejlődő országokban) állítanak elő, ahol a munkásokat éhbérért dolgoztatják.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..