home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csillogó gyermekszemek
Mihók Anikó
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám
Csillogó gyermekszemek

A család az élet horgonya — nagycsaládosoknál jártunk • Sokszor elhangzott közhely, de igaz: a pénz nem boldogít. A törökkanizsai hétgyerekes Bálint családnál tett látogatásomkor ez ismét beigazolódott.

Az utcába érkezve kicsiny, ám takaros házikó udvarába léptem. A szobát pedig hangos gyermekkacaj töltötte be. A szülők, Bálint Antal és Surinya Brigitta elmondták: annak ellenére, hogy nem házasok, tizenhárom éve boldog családot alkotnak, s bár nem terveztek ennyi utódot, mindegyik lurkó jövetelének nagyon örültek. A szülők alkalmi munkákból tartják fenn a családot, állandó munkahelyre sajnos nincs kilátásuk.

— A családi pótlék összesen 9100 dinár. Nem sok, szinte még a konyhára sem elég. Nem ismerjük a törvényt, nincs számítógépünk, ezáltal sehonnan sem tudunk információt szerezni arról, hogy milyen támogatásokban részesülhetnek a nagycsaládosok. Felénk nincs olyan központ, amely az ő ügyeikkel foglalkozna, így azt sem tudjuk, hova kellene fordulnunk.

A Bálint családban három iskoláskorú gyermek van, és a szülőknek ősszel nem kis fejtörést okoznak az ezzel járó kiadások. A tankönyveket még nem sikerült beszerezniük, elég drágák ugyanis, de az apróságok nagy részét már megvették. Van néhány használt tankönyvük, sok tanár azonban megköveteli az újat, főleg a gyakorlófüzetek esetében.

Hogyan sikerül ennyi gyereket felöltöztetni télen?

— Sokan segítenek nekünk, és ezért nagyon hálásak vagyunk, mert egyedül biztosan nem győznénk. Olyan holmikat is kapunk, amelyek egyáltalán nincsenek elnyűve, sokszor szinte újak.

Mikor vettek maguknak legutóbb új ruhát?

— A gyerekeknek szoktunk vásárolni iskolakezdéskor meg az ünnepekre. Magunknak nagyon régen vettünk új holmit.

Hogyan oldják meg a fűtést?

— A magunk módján. Van egy sparheltünk, azon főzünk, és kemencével melegítünk. Rőzsét gyűjtünk, szerencsére az erdő itt van nem messze. Magunknak szerezzük be a tűzrevalót.

Saját házban élnek, Antal a nevelőszüleitől örökölte. Vert falú ház lévén javításra szorul már, de ők ennek is nagyon örülnek. Az anyuka elmondta, hogy szükség esetén a nagyobb gyerekek vigyáznak kisebb testvéreikre. Ilyenkor szinte mindent megcsinálnak maguktól. A tanulás gondot okoz néha, ha mindkét szülő dolgozik. Az édesanya azonban, hacsak teheti, segít nekik abban is.

A szülők nagy örömére mindegyik gyermek egészséges, noha a legidősebb, Szebasztián gerincproblémákkal küzd, de a szakértők szerint úszással az is orvosolható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..