home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csillagragyogás a szemekben
Gyurkovics Virág
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Csillagragyogás a szemekben

Tíz hosszú és fáradságos színházi nap után a vasárnap esti gálaműsorral véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozója. Az idén Bácskertesen megrendezésre került szemlén április 5-e és 14-e között a szervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ), a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) gazdag színházi programmal, mintegy tizenkilenc színházi előadással és a híres kupuszinai vendégszeretettel várta az érdeklődő közönséget.

A gálaest kiváló alkalmat nyújtott a köszönetnyilvánításokra is, amelyeket minden helybéli a magáénak érezhetett egy kicsit, de a köszönet szavai illették meg a szervezőket és nem utolsósorban a támogatókat is.

A Találkozó szakmai értékelését a háromtagú zsűri végezte: Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja, Krizsán Szilvia az Újvidéki Színház színművésze, valamint Solténszki Tibor budapesti dramaturg. A bírálóbizottság nevében Solténszki Tibor elmondta: nagyszerű élmény volt a szemle részesének lenni, látni azt, hogy mennyien voltak kíváncsiak ezekre az előadásokra, és tanúja lenni annak, ahogyan folyamatosan megtörténik a színházi csoda. Nagy öröm volt látni azokat az elszánt színházkedvelőket, akik úgy keresték az újszerű színházi nyelvet, mint mások a hagyományos formákat. Mert ilyen a színház: sokféle. Közösségformáló ereje pedig nemcsak arra a közösségre hat, amelyik műveli, hanem arra is, amelyikhez szól. Ennek a sikeres folytatásához kívánt a vajdasági magyar amatőr színjátszóknak további sikereket.

Az ünnepélyes díjátadáson előbb a különdíjakat adták át. A többi között a kupuszinai helyi közösség, a Dramaturgok Céhe, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete; a VMMSZ és VMMI különdíját; a Fórum és a zEtna Könyvkiadó; a Hét Nap, a Képes Ifjúság és a Magyar Szó; a Kosztolányi Dezső Színház, az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, valamint a helyi diákzsűri különdíját.

A Magyar Nemzeti Tanács immár negyedik alkalommal adta át előadás-tájolási különdíját. A díjat a kupuszinai Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportnak ítélték oda. Az MNT nevében Várkonyi Zsolt, a Közigazgatási Hivatal elnöke köszöntötte a jelenlevőket. Várkonyi rávilágított: a színház az a művészeti ág, amelynek hatása azonnal lemérhető. Különösen nagy szó ez, ha olyan emberek teszik, akiknek a színjátszás nem a fő foglalkozásuk, és különösen fontos ez akkor, ha kisebbségi sorsban teszik. Az MNT 2010 novemberében nyilvánította kiemelt jelentőségűvé a Találkozót, illetve elmondta, lehetőségeihez mérten továbbra is támogatni szeretné a rendezvényt.

A különdíjak után következhetett a Találkozó 9+1 fődíjának kiosztása. A kupuszinaiak Közönségdíját a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata nyerte el Kilencen, mint a gonoszok című előadásáért. A legszebb színpadi beszédért járó Szántó Róbert-díjat a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör A hírcsinálók című előadásában nyújtott alakításáért Zubcsik Ágnes érdemelte ki.

A legjobb női mellékszereplőnek járó Magyari Piri-díjat dr. Pfaff Mihály Gazdagon nősülök című zenés vígjátékában látott alakításért a bezdáni Zobenica Reginának adományozta a zsűri. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Nagy István-díjat Baka András, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulatának Kilencen, mint a gonoszok című előadásában nyújtott alakításáért vehette át. A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczy Ibolya-díjat a Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport Én és a kisöcsém című előadásában nyújtott alakításáért Dienes Blanka vihette haza. A legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat Szántó Tivadar, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulatának Kilencen, mint a gonoszok című előadásában megformált szerepéért ítélte oda a zsűri. A közösségteremtő tevékenységéért járó Garay Béla-díjat a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportja vihette haza. A zsűri különdíját a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat vehette át Vásott kölykök című produkciójáért.

Végezetül gazdára találtak a Találkozó fődíjai is. A legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért Pataki László-díjban a Zentai Színtársulat Sohaország című előadása részesült. A darabot Mácsai Endre rendezte. A legjobb alternatív/új formákat kereső produkcióért a Bambach Róbert-díjat az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpada a Végletek című előadásért érdemelte ki. A mozgásszínházi produkció rendezője Csáki Beáta, Léphaft Ágnes és Tóth Laura.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozóját Dudás Károly, a VMMSZ elnöke zárta le. Elmondta, a csillagok ragyogása immár a győztesek és a közönség szemében látható. Ez a fény, ez a meleg ad majd erőt a szervezőknek ahhoz, hogy továbbra is kitartóan és állhatatosan folytassák ezt a rendkívüli jelentőségű küldetést. A VMMSZ elnöke a Találkozó szellemi atyjáról és zászlóvivőjéről, Berta Ferencről és dr. Szöllősy Vágó Lászlóról is megemlékezett. Végezetül arra buzdította a közönséget, bármilyen nehéz idők jönnek is, fogadják meg együtt, hogy folytatni fogják a szemlét, hiszen rendkívül fontos a közösség számára.
A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozóját az idén is a hivatásos színházak ajándék-előadása zárta. A Zentai Magyar Kamaraszínház produkciójában a Simon 7 napja… már ha érdekelne bárkit is című előadást láthatta a nagyérdemű.

Jövőre Bánságban találkoznak majd az amatőr színházkedvelők, akik remélhetőleg még több előadással és még erősebb amatőr színházi produkciókkal örvendeztetik meg a nagyérdeműt.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..