home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Csillagra függesztett tekintet
Zséli Ágnes
2021.12.07.
LXXVI. évf. 48. szám
Csillagra függesztett tekintet

Nemzeti Minősített eTwinning Projekt és Európai Minősített eTwinning Projekt elismerésben részesült a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola, valamint annak pedagógusa. A bánáti tanintézmény ugyanis 2019 októberétől az SOS — Soul of Science, azaz A tudomány lelke nevű Erasmus+ projektum koordinátora.

Az utóbbi az iskolai, óvodai partnerségek (KA229) projekttípusába tartozik, mely által lehetővé válik a tanulók projektumba ágyazott mobilitásának megvalósítása is. Partnereik egy-egy török, spanyol, olasz és angol iskola.

A projektum szerves része egy ugyanazon a néven elindított, az idén júniusban lezárult eTwinning Projekt, mely az említett díjakat kapta. Egyébként az eTwinning az európai iskolák közössége, mely olyan felületet nyújt európai tanintézményeknek, pedagógusoknak, ahol/akik kommunikálhatnak, együttműködhetnek, mindemellett pedig közös munkákat is indíthatnak. A tudomány lelke aktivitásainak nagy részét a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola partnereivel közösen éppen ezen az eTwinning-felületen valósítja meg. Ezt minden bizonnyal sikerrel teszi, hiszen a Minősített eTwinning Projekt címet azok a csapatok és pedagógusok nyerhetik el, akik a projektum tartalmát és megvalósítását illetően kiemelkedő eredményt mutatnak fel.

Ezenkívül a cím azt is jelzi, hogy a projektum megfelel bizonyos nemzeti szintű minőségi elvárásoknak. A Nemzeti Minősített eTwinning Projekt címet a pályázó tanároknak minden országban a Nemzeti Szolgáltató Pontok (NSO) ítélhetik oda, illetve azok a projektumok kaphatják meg, amelyekben pedagógiailag értékes munka folyik, és a diákok is aktívan kiveszik részüket a feladatokból. Mindemellett pedig szerves részként kiemelt hangsúlyt kap az IKT-eszközök alkalmazása, mivel a diákok digitális kompetenciájának fejlesztése fontos szempontnak számít. A Minősített eTwinning cím kritériumai közé tartozik a pedagógiai innováció, a tantervi integráció (a projektum szervesen kapcsolódik az iskola tantervéhez és tanmenetéhez), a partneriskolákkal való sikeres együttműködés, a különféle technológiák alkalmazása, az eredmények interneten való megosztása. Tudni kell azt is, hogy az Európai Minősített eTwinning Projekt magasabb fokú elismerés a Nemzeti Minősített eTwinning Projektnél, mivel azt jelzi, hogy a projektum megfelel az európai szintű minőségi elvárásoknak.

— A tudomány lelke elnevezésű programunk mindezeknek a követelményeknek megfelelt, amire büszkék vagyunk, hiszen az elmúlt két évben számos széles körű aktivitást valósítottunk meg — mesélte Lenkes Emma, a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola angol szakos tanára, a projektum kidolgozója, a program főkoordinátora. Ahogyan arról a Hét Nap olvasóinak már korábban is beszámoltunk, ennek a projektumnak a fókuszában a STEAM-tantárgyak állnak, a matematika, földrajz, fizika, kémia, biológia, technológia, informatika, angol nyelv, valamint a művészet is fontos szerepet kapott. A tanárok és a hatodikos, hetedikes, nyolcadikos tanulók igazán kivették részüket a különféle tevékenységekből, ami meg is hozta a gyümölcsét.

A díjazott pedagógus A tudomány lelke nevű projektum aktivitásait is ismertette:

— Különféle tartalmakkal foglalkoztunk, például természeti katasztrófákkal, a nők szerepével a tudományban, robotikával, világűrrel. Idézeteket gyűjtöttünk, melyekből a diákok posztereket is készítettek, majd a partnerekkel együtt tudósként szerepeltünk. Ez felejthetetlen élmény volt, igazán jól sikerült.

A tanárnő arról is beszélt, hogy a diákok a tudomány témájával kapcsolatban rajzokat készítettek, melyeket a világhálón egy applikáció segítségével virtuálisan is kiállítottak. A nők és a lányok a tudományban nemzetközi napja alkalmából partnereikkel online Kahoot kvízt is játszottak, mely magában foglalt egy találkozást egy francia mikrobiológussal, aki a bélmikrobióta szerepét, a bélrendszerünket és annak az autizmussal való kapcsolatát ismertette. Minderről a tanulók posztert kreáltak.

Lenkes Emma arról is örömmel számolt be, hogy a projektumnak hála virtuálisan mindenki járt a Marson is, ami a NASA-nak köszönhetően valósult meg, mivel az amerikai űrkutató cég a világ kozmikus fanatikusainak lehetővé tette, hogy virtuálisan részt vehessenek a vállalat küldetéseiben, illetve az adatokat a Marsra küldhessék el.

A tudomány lelke projektumból nem maradtak ki a különféle kísérletek sem, melyek úgyszintén hozzájárulnak a diákok tudásának gazdagításához, sőt, a mai világot behálózó koronavírussal való foglalkozás is elkerülhetetlenné vált.

Tehát az SOS — Soul of Science igazán széles körű tevékenységeket foglal magában, ami lehetővé teszi a diákcsereprogramot is, melyet tavaly májusra terveztek, a járványhelyzet miatt azonban ennek megvalósítása csak az idén történhetett meg. November 21-én a bánáti tanintézményből két diák — Lenkes Emma tanár kíséretében — egy hétre Spanyolországba, Sevillába utazott, és a barátaival, partnereivel személyesen is találkozhatott. A projektum egyébként még két utaztatást foglal magában, ezek által Olaszországba és Angliába is eljuthatnak majd, de a megvalósulás a járványhelyzettől függ.

Az elismerések további munkára, új kihívásokra motiválják a Miloje Čiplić Általános Iskola angol szakos tanárát, aki már a Leonardo da Vinciről szóló újabb munkáját is elkészítette. A sikeres pedagógus végezetül éppen ettől a művésztől, tudóstól osztott meg egy idézetet, mely így szól: „Az akadályok engem nem törhetnek össze. A komoly eltökéltség előtt minden akadály leomlik. Aki egy csillagra függeszti a tekintetét, az nem változtat szándékain.”

A felvételek forrása: eTwinning

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..