home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
„Csillagos ég, merre van a magyar hazám…”
Martinek Imre
2023.11.03.
LXXVIII. évf. 44. szám
„Csillagos ég, merre van a magyar hazám…”

A nagy háborúban elesett hőseinkre emlékeztek mindenszentek napján Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

A Nemzeti Örökség Intézete ünnepi programja az első világháború befejezésének 105., valamint a sírkert 7-es parcellájában található első világháborús emlékmű avatásának 5. évfordulóján valósult meg. Tartalmilag ünnepi szentmisével, énekegyüttesek, illetve ének- és hangszerszólisták szolgálatával. S midőn odafönn, a hadak útján is kigyúltak az Úr irányt mutató mécsesei, idelent hatszázhatvan fáklya tüze lobbant. Emlékezve és emlékeztetve: Pro Patria 1914—1918 Feltett céllal és szándékkal, hogy a múltat soha el nem feledve nemcsak önmagunk, de utódaink számára is tudjunk emberhez méltó jövőt teremteni.

A kegyeleti főhajtás és fáklyagyújtás egyúttal az európai hadszíntéren 1918. november 3-án jegyzett diplomáciai/történelmi eseményt is méltatá. Ama pillanatot, midőn fegyverszünet jött létre az Osztrák—Magyar Monarchia és Olaszország, illetve az antant között. A Giusti-villában, Padova közelében. Pontot téve a Monarchia első világháborús szereplésére.

A sírkerti megemlékezést a Gyimesvölgye Férfikórus énekhangi szolgálata tette teljessé. Azé a kórusé, amely annak idején (2018 adventjében) szánkókat hozott Budapestre, a Parlament előtt megrongáltak helyére. A gyimesközéploki, gyimesfelsőloki és gyimesbükki férfiak kórusa XX. századi katonadalokat adott elő. Karnagyuk Antal Tibor vezetésével.

Fotóink a helyszínen készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..