Csillagos ég, merre van a magyar hazám?

Csillagos ég, merre van a magyar hazám?

Az olaszországi Doberdo-fennsík különös helyet foglal el a magyar nemzet emlékezetében, hiszen a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye, a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe. Doberdónál és az Isonzo mellett az 1915 nyarától két és fél évig tartó állóháború mind az osztrák—magyar hadsereg, mind az olaszok számára iszonyatos szenvedésekkel és emberveszteséggel járt.

Az olaszországi Doberdo-fennsík különös helyet foglal el a magyar nemzet emlékezetében, hiszen a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye, a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe. Doberdónál és az Isonzo mellett az 1915 nyarától két és fél évig tartó állóháború mind az osztrák—magyar hadsereg, mind az olaszok számára iszonyatos szenvedésekkel és emberveszteséggel járt. Az isonzói csatákban százezer magyar katona halt meg, de az alföldi embereknek külön megpróbáltatást okozott a kegyetlen hegyvidéki terep, a fedezetet nem nyújtó mészkősziklák (ahol csak barlangok vagy robbantott kavernák adtak menedéket), valamint a nyári hőség és a téli hideg. Ezek tudatában nem túloz a nóta, hiszen a katonák a csillagos égre pillantva minden bizonnyal gyakran sóhajtottak fel a magyar hazájuk után.
A Doberdo del Lago községhez tartozó Visintini faluban 2009-ben ökumenikus szertartás keretében avatták és szentelték fel Szent Benedek, Európa védőszentjének tiszteletére és az isonzói csatákban elesett hősök emlékére a Magyar Kápolnát. A katonák tudták: aki itt hal meg, sohasem nyugodhat magyar földben. Talán ezért is kezdték meg a székesfehérváriak és a szegediek a szentély kialakítását, de a Cappella Ungherese befejezetlen maradt. Az objektumot mintegy 75 évig mezőgazdasági és állattenyésztési célokra használták a környékbeliek. A továbbépítési és felújítási munkálatok pénzelését a Széchenyi Tudományos Társaság vállalta az Újfehértó Városért Alapítvány segítségével. A kápolna, mely civil összefogás eredményeként újult meg, a megbékélést hirdeti, s emléket állít az emberfeletti szenvedést kiállt katonáknak.
Ha arra visz az utunk, érdemes megállni a Fogliano Redipuglia községben található Osztrák—magyar Katonai Temetőben is. A sok egyforma sírkő, a nevek böngészése, a kicsiny táblákra kötözött piros-fehér-zöld szalagok döbbenetes és egyben elgondolkodtató élményt nyújtanak. A magyar katonákat sebtében vezényelték ki a frontra, szegények azt sem tudták, mi vár rájuk. Valami hasonlót tapasztaltak meg azok a vajdasági magyar tartalékosok is, akiket a legutóbbi háborúban kényszerített téves csataterekre az akkori hatalom. 
(Barát István felvételei)

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Csillagos ég, merre van a magyar hazám?
Média
  • 2014.06.05.
  • LXIX. évfolyam 24. szám
Csillagos ég, merre van a magyar hazám?
Szabadkai Napló
  • (—)
  • 2013.11.13.
  • LXVIII. évfolyam 46. szám
Facebook

Támogatóink