home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Csikó és csibék Dél-Amerikából
2022.07.15.
LXXVII. évf. 28. szám
Csikó és csibék Dél-Amerikából

A legfrissebb állatkerti újszülötteket bemutató sorozatunk elérkezett a Vadaspark legvadregényesebb területéhez, a dél-amerikai körúthoz. Itt találkozhatnak a látogatók a június második felében kelt nandu csibékkel éppúgy, mint a legifjabb alpakánkkal.

A Vadasparkban jelenleg látható nanducsapatot tavaly foglalták le a hatóságok Békés megyében, azután fogadtuk be őket. Azt, hogy jól érzik magukat óriási, természetes élőhelyüket idéző kifutójukban, a sikeres költésük is jelzi. Bár több tojást raktak, és még várható is kelés, hét nanducsibét már fel is fedeztek a madarak gondozói.

A nanduk Dél-Amerika futómadarai, a strucc távoli rokonai. A három fajukból a Vadasparkban a közönséges nandu és a ritka Darwin-nandu is látható. Most az előbbi fajnál örülhettünk a csibéknek. A nanduknál szokás, hogy a kakas több nősténynek is udvarol, miközben egy nagy fészket épít, amelyben a tojók által rá bízott tojásokat ki is költi. A kakasok hevesen védik a csibéiket, minden vélt és valós fenyegetés ellen határozottan fellépnek. Erős lábaik miatt nem is nagyon érdemes ilyenkor ragadozónak szembeszállnia velük.

Az alpakák családi rendszere a patások körében megszokottnak felel meg, így jóval egyszerűbb, mint a nanduké. A kifejlett csődör egy kancákból és utódaikból álló csapatot vezet, amelyben a nőstények többnyire évente hoznak világra 1-1 csikót. Az alpaka háziasított faj, értékes szőréért tartják, amely utal ősére is, a világ legértékesebb szőrével rendelkező állatára, a vikunyára is.

A többi teveféléhez hasonlóan ő is látható a Vadasparkban. A legifjabb alpaka csikónk – ahogy ez egy tevefélétől elvárható – pár órásan már állt, és követte anyját. A gondozóik eközben meg is vizsgálták, eszerint hím alpakacsikóval bővült a csapat. A fotón is látható az anya fura frizurája – ennek oka, hogy kétévente, kora nyáron nyírni szoktuk az alpakáinkat, hogy könnyebben elviseljék a nyári forróságot is.

A nandukat és alpakákat egyaránt megleshetik a látogatóink, ha belevágnak a dél-amerikai körútba. Érdemes!

 

Csobbanás – új fotópályázati forduló a nyárra!

A nyári forróságot legkönnyebb vízben átvészelni, ahogy ezt több vadasparki állat is teszi, élvezve a medencéjük, kistavuk vagy dagonyájuk nyújtotta hűsítő előnyöket. A Szegedi Vadaspark és a Tessloff-Babilon Könyvkiadó Kft. közös fotópályázatának újabb fordulójának témája tehát a fürdőzés, egész pontosan az állatok fürdőzése. A fődíj mellett egy különdíjat is hirdetünk, amelyet a nyári vadasparki “strandolás” hangulatát leginkább visszaadó fotó készítője nyer.

Szép fényeket kívánunk, és várjuk a nyarat idéző, hangulatos pályaműveket – 2022. szeptember 30-ig!

 

Már két nyertest sorsoltunk játékunkon

Májustól decemberig szórakoztató játékot hirdetünk Facebook oldalunkon a Vadasparki szupercsapat tagjaival. Innentől kezdve minden hónap egy kiemelt állatról szól, köztük olyan különlegességekkel, mint a lajhár, a csupaszpofájú tamarin vagy a kéktorkú ara. Azon túl, hogy megpróbáljuk a lehető legjobban bemutatni hónapról hónapra a 7 fős szupercsapat tagjait, játékra hívunk mindenkit. A hónap állatához kapcsolódóan egy egyszerűnek tűnő feladványt teszünk közzé közösségi oldalunkon, a helyesen válaszolók közül pedig minden hónapban egy szerencsés nyertest sorsolunk, aki vadasparki ajándékkal lesz gazdagabb. Májusban az indiai vagy páncélos orrszarvú állt a középpontban, és azt kérdeztük játékosainktól, hogy mitől ilyen sármos egy orrszarvú? Netán a határozott arcél, a karakteres orr vagy az ellenállhatatlan fellépés? A kedves gondolatokat kommentben vártuk, az első szerencsés nyertesünk pedig Dudás Szilvia lett.  Júniusban pedig arra voltunk kíváncsiak, látogatóink szerint valóban madagaszkári szökést terveznek a nálunk lakó pingvinek? A szerencse ezúttal Halász Szabó Ági lett, aki szívesen befogadná a szökevényeket, ha sikerülne a terv.

Gratulálunk, hamarosan felvesszük nyerteseinkkel a kapcsolatot az ajándék eljuttatása miatt.

A játék folytatódik, júliusban a lajhárral a középpontban. A részletes játékszabályzatunkat az alábbi linken találják.

Kövessék oldalunkat, és játsszanak velünk decemberig!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..