home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Cserkésznek lenni jó!
Kónya-Kovács Otília
2022.08.09.
LXXVII. évf. 31. szám
Cserkésznek lenni jó!

A cserkészmunka koronája a csapattábor. Az idén a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség körzetei nagytáborokat rendeznek. Egy ilyen valósult meg a Tiszához közel, a muzslyai határban, ahol a Torontál körzet tartotta meg a nyári foglalkozásokat — főleg kiscserkészeknek.

— Augusztus közepéig bonyolódnak le a körzeti táborok, én is szeretnék mindegyikbe legalább egy napra eljutni, hogy ott is találkozzak a cserkészekkel. Szerintem ez nagy lehetőség az idén, hogy táborozhatunk, és örülhetünk, hogy mindazt, amit a cserkészévben tanultunk, a táborban is kipróbálhatjuk. A program úgy alakul, hogy a cserkészismereteket itt begyakoroljuk, a cserkészélet törvényei szerint élünk, és hálát adunk, köszönetet mondunk a Teremtőnek mindazért a jóért és szépért, amelyet nekünk nyújtott a természet által — hangsúlyozta Gabona Ferenc, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke.

A Torontál körzet elnöke, Süveg Hilda, aki egyúttal a tábor parancsnoka is volt, elmondta, négy napon, három éjszakán át folyt a munka huszonkét gyermekkel. A délelőttöt kézművesprogramok, séta vagy játékok jellemezték, a délutánt pedig a foglalkozások, de volt szalonna-, illetve cserkészkenyérsütés is.

— Megejtettük a próbáztatást, a tudásfelmérést, mert a tábor végén, a tábortűznél fogadalom-, illetve ígérettétel is volt, és kiosztottuk a nyolc kék, illetve nyolc zöld cserkészkendőt — hallottuk Hildától.

A részt vevő gyerekek Muzslyáról, Udvarnokról, Lukácsfalváról és Szentmihályról érkeztek. A tábor keretmeséjét pedig a nándorfehérvári csata, illetve diadal adta. Támogatás érkezett a Magyar Nemzeti Tanácstól és a tartományi oktatási titkárságtól, emellett helybeli segítők is akadtak: ifj. Lele József a padokról, asztalokról gondoskodott, az ivóvizet a Dani szódás szolgáltatta, Mezei Péter, illetve az Akác Méhészegyesület mézet adományozott, a Császárkert Kft.-től pedig paradicsom, uborka, dinnye, hagyma és más termény érkezett, amire szükség volt a táborban.

A cserkésztáborban fontos volt a konyhai részleg is, a GH csapat éberen ügyelt, hogy minden rendben legyen. Erről Sándor Irma, az egyik besegítő mesélt.

— Több mindent készítettünk, például volt bagolylátta húspogácsa pityókahasábokkal, édes gyermeköröm tejjel, zöldséges kavalkád jércesonkával, parázson sült kígyótészta sertésfinomságokkal, tésztakupac paradicsomos húsdarával, sárga és piros élményfalatok. Izgalmas neveket adtunk az ételeknek, hogy egy kicsit érdekesebb legyen a gyerekeknek. Éppen most fuszulykaleves lesz tiszai körettel, délután uzsonnára Lehel pikulája, estére pedig kukoricabundában sült füstlit kapnak vacsorára. Vagyis lefordítva: Lehel pikulája a kürtőskalács, mivel Lehelnek volt kürtje, a fuszulykaleves tiszai körettel nem más, mint bableves különféle salátákkal, a kukoricabundában sült füstli az úgynevezett corn dog, a bagolylátta húspogácsa pityókadarabokkal pedig rostélyon sült pljeskavica sült krumplival.

A résztvevők számos dologgal foglalkoztak: például nyomokat párosítottak a megfelelő állatokkal, ellenőrizték a növényismeretüket, az elsősegélyórákon hasznos dolgokról beszélgettek, mint a horzsolások ellátása vagy a teendők napszúrás esetén. Megismerkedtek a cserkészek öltözékével, információkat kaptak a cserkésztörvényről, de a csomózásból is elsajátíthattak némi tudást. Az ügyesebbek a rovásírásba is belekóstolhattak, sőt, a cserkészeknél használatos sípjelekből többet is megjegyeztek.

És hogy hányszor hangzott el a csatakiáltás — H2O, cserkésznek lenni jó! —, azt senki sem számolta.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..