home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Cserkészek táboroztak Fejértelepen
Kónya-Kovács Otíla
2021.09.06.
LXXVI. évf. 35. szám
Cserkészek táboroztak Fejértelepen

Az idén is csodálatos környezetben, a Delibláti-homokpuszta erdős részében, Fejértelephez közel táboroztak a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tagjai.

Több síkon folyt a munka, az őrsvezetők képzése, emellett pedig volt egy mintaaltábor, ahol a leendő őrsvezetők gyakorolni tudták a megszerzett tudást. A harmadik az úgynevezett GH-altábor, magyarán gazdasági háttértábor volt, melynek a tagjai váltakoztak, néha többen, néha kevesebben voltak, ők készítették a két tábor cserkészei részére az élelmet. A kiképzőtáborban összesen 29-en vettek részt, Vajdaság több településéről érkeztek a fiatalok, a mintatáborban pedig 26 gyerek foglalatoskodott.

Visszatérve a gyönyörű környezetre, a cserkészek — lévén mindannyian a természet kedvelői és tisztelői — mindent ugyanúgy hagynak, ahogy találtak. Ez nem vitás, mert ezt tanulják, gyakorolják, bármikor és bárhol is portyáznak.


Indulásra készen

Gabona Ferenc, a tábor parancsnoka, a VMCSSZ elnöke beszélgetésünkkor elmondta, hála Istennek egy olyan természeti adottságú terepen vannak, amelyet csak csodálni lehet, és ehhez járult hozzá, hogy a Mindenható még jó idővel is megajándékozta a táborozókat. Mivel a cserkészetben nagyon fontos az őrsvezetőképzés, így erre igencsak nagy hangsúlyt helyeznek. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben is nagyra értékelik a vezetők kiképzését, és annak is örülnek, hogy megadatott az a lehetőség, hogy az idén meg lehetett ezt tartani. A tavalyi évben sok nehézségbe ütköztek a cserkészetben, de az idén már sikerült megvalósítani a terveiket. Azok a fiatalok, akik esetleg már meg is tapasztalták, mi az őrsvezetés, a táborban még több hasznos tudnivalót kapnak, olyan módszereket sajátíthatnak el, ötletekre, gyakorlati útmutatásra tesznek szert, amelyet az év folyamán alkalmazni tudnak a saját településükön. Szeptemberben várható, hogy a cserkészcsapatok tagtoborzást szerveznek, hiszen az új őrsvezetők nagyon várják az új tagokat, akikkel majd foglalkozni tudnak.


Jelentés

Leopold Imre, a mintaaltábor parancsnoka kifejtette, hogy a fiatalabb generációkból, kis cserkészekből és cserkészekből áll ez a tábor, akik még csak most ismerkedtek a cserkészettel. Az idei év érdekessége, hogy nagyon sok gyerek van közöttük, aki még soha nem volt táborban. Ez az altábor gyűjti össze a gyerekeket a gyakorlatozó őrsvezető-jelölteknek, akik náluk tartják az őrsgyűléseket, és nagyon jó terep a gyakorláshoz. Egyébként pedig a nap többi szakában a tábor vezetői foglalkoznak a gyermekekkel.

— Mint minden tábornak, a mintaaltábornak is volt keretmeséje, melynek az a célja, hogy a gyerekek majd valamiféle tanulságot vigyenek haza. Az idén a Szaffi című magyar rajzfilmet választottuk, melyből az szűrhető le, hogy mindenki a basa kincsére pályázik, de a legnagyobb kincs valójában bennünk van — magyarázta Leopold Imre. Azt is megtudtam, hogy hatan ügyelnek a gyerekekre, valamennyien képzett őrsvezetők, akik a nap 24 órájában velük vannak. Egy-két gyerek szinte mindig van, aki pityereg az elején, vagy honvágyat érez, de ez általában egy-két nap után elmúlik.


Közös éneklés

Merković Lúcia tapasztalt őrsvezetőként elmesélte, a kezdet nem volt könnyű, mert a tábort teljes egészében nekik kellett kiépíteniük. Az illemhelyeken kívül mindent maguk alakítottak ki, tehát a sátorhelyeket is, de miután ez meglett, kezdődhettek a programok, dalokat tanultak, énekeltek, különféle játékokat játszottak, és jobban felszabadult a hangulat. A törzset alkotó három tapasztalt és három fiatal, tapasztalattal nem felvértezett őrsvezető jól kiegészítette egymást. Kézműveskedtek is, kisebb fakorongokra, -lapocskára állatszimbólumot rajzoltak, mely azt jelezte, ki melyik őrshöz tartozik. Ebből lett végül mindenkinek egy-egy kitűzője.


Tábori szentmise

A gyerekek elmondták, nagyon élvezik a cserkészetet, melynek az a varázsa, hogy amellett, hogy szórakoztató, sok mindent meg is tanulhatnak. Egyeseknek az a legfontosabb, hogy sok időt tölthetnek a természetben, információkat szereznek a fákról, a növények fajtáiról, ismerkedhetnek a madarak világával. Közben több eszközzel is megtanulnak bánni, mint a balta, fűrész, ásó. A körlet kialakításából mindenki kiveszi a részét, a hasznos helyszínek, a különféle tartók, a szárítókötél, a vállfa mind saját kezűleg kreált dolgok, melyeket a fiatalok akár a mindennapi életben is hasznosíthatnak, alkalmazhatnak.

Arra is fény derült, hogy maguk között is kiszabták a nem cserkészmódra viselkedők büntetését: volt, amiért húsz guggolás és tíz fekvőtámasz járt. A cserkészek azonban rendszerint arra törekszenek, hogy jók legyenek, és mindig példásan viselkedjenek. A keretmese kapcsán pedig leszögezték, egy aranyos, klasszikus rajzfilmecskét dolgoztak fel, mely telitalálatnak bizonyult, mert mindenki nagyon élvezte. Akik nem ismerték a mesét, azoknak éppen az volt a vonzó, hogy mindig várták az újabb feldolgozott jelenetet, melyet az esti tábortűznél mutattak be.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..