home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Cserebere és közösség
MERZSA Ildikó
2015.08.03.
LXX. évf. 30. szám
Cserebere és közösség

Minden hónap második szombatján várja az érdeklődőket a Szabadkai Szabad Szombat — „Szerintem nagyon jó, hogy az ember számíthat arra, hogy minden hónap második szombatján meg tudja venni a vegyszermentes ételt, kozmetikumot, a saját kezűleg készített tárgyakat egy helyen” — mondja Úri Szűcs Szilvia, a Szabadkai Szabad Szombat megálmodója.

Az ez év eleje óta minden hónapban megrendezett piacon sokféle portékát vásárolhatunk. És nem csak pénzért.

* Hogyan szerveztétek meg az első Szabadkai Szabad Szombatot?

— Elsőként a Tudatos Életkör Közösséget kell megemlítenem, mely a Népkör szakcsoportjaként jött létre. Vataščin Balázs Emese, Úri Attila és jómagam vagyunk a csoportvezetők. Emese gyerekekhez köthető dolgokkal foglalkozik, a többi közt baba-mama jógát, játszóházat szervez, én és a párom pedig önfejlesztéssel és környezettudatossággal kapcsolatos előadásokat, beszélgetéseket tartunk. Természetesen mások is segítenek ötleteikkel, javaslataikkal, így született meg a Szabadkai Szabad Szombat is. Ezenkívül háromhavonta szervezünk beszélgetést a belső fejlődés útjáról, félévente pedig családi egészségnapot tartunk, mely rendezvények nagyon jól szoktak sikerülni. A közösség célja az, hogy megpróbálja felhívni a figyelmet olyan dolgokra, amelyeket általában az ember hajlamos elfelejteni, ám mégis észre kellene vennie őket, esetleg változtatnia rajtuk. Ide tartozik az étkezés, melyet sokak életében meg kell reformálni egy kicsit. Ekkor jött az ötlet: hozzunk létre egy biopiacot! A teremtés legfontosabb része a növények és a táplálkozás, de van egy másik fontos formája is, a kézművesség. És milyen jó lenne, ha egy helyen juthatnánk hozzá az egészséges, saját készítésű ételekhez meg a kézművestermékekhez! Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztak a suskások, akik szintén készítenek termékeket, és begyűjtik, ami otthon feleslegessé vált. Mindezt elhozzák a Szabadkai Szabad Szombatra, és nemcsak pénzért, hanem cserekereskedelemmel is hozzájuthatunk a kívánt portékákhoz. A suskázással egy olyan életformát lehet gyakorolni, amelyhez nem kell pénz, és ez is egyfajta útmutatás. Egyébként nagyon tetszett a Pécsett látott kézművesudvar, ez adta az ötletet, hogy Szabadkán is szervezzünk valami hasonlót. Mindenféleképpen szerettem volna azonban összekötni a biopiacot a kézművességgel. Az utóbbi nem mellesleg a szívem csücske, hiszen magam is kézműves vagyok. Ezek az együtt töltött szombatok egy közösség kialakulására is lehetőséget adnak. Mi, akik városban élünk, ilyenkor gondolatokat cserélhetünk, szeretetet adunk és szeretet kapunk. Jellemző, hogy általában hasonló gondolkodású emberek jönnek el az eseményre.

* Hogyan támadt az ötlet, hogy ezek a szombatok tematikusak legyenek?

— Igazából a fentiekből adódott a következő lépés: arra gondoltunk, milyen jó lenne, ha ezt még ki tudnánk bővíteni! Így a legtöbb Szabadkai Szabad Szombatnak most már témája is van: egyszer a környezetvédelem került középpontba, máskor Pósa Károly tartott előadást a szalmaház építési technikájáról. Amikor a gyerekek és a tanulási formák voltak fókuszban, arról beszélgettünk, milyen alternatív lehetőségek vannak a tanításra, mit kellene változtatni a jelenlegi rendszeren, mit tehet a szülő, és mit a pedagógus a jelenlegi helyzetben... Egyszóval több szemszögből is megvizsgáltuk a kérdést. És meg kell említenem a nagy sikerű magbörzéket és a palántapartikat is, melyek során az érdeklődők magokat, palántákat vehettek és cserélhettek. A félévente megrendezett egészségnapok alkalmával is teret adunk a piacozásnak. Sokféle témával foglalkoztunk már, jó volt összehozni az embereket egy-egy előadásra és eszmecserére. Nekünk, szervezőknek is nagyon hasznosak ezek a találkozók, jó látni mások törekvését, hallani a tapasztalataikról, céljaikról. Örülünk, hogy egyre több az árus, egyre többféle portéka található meg ezeken a szombatokon. Továbbra is sok szeretettel várjuk az érdeklődőket, a vásárlókat és a csereberélőket is!

* Mikor kerül sor a következő piacozásra?

— Az egész éves piacozás után az augusztus a pihenésé, ebben a hónapban nem rendezünk Szabadkai Szabad Szombatot. Viszont nem leszünk tétlenek, hiszen közeleg az Interetno Fesztivál, melyen a Tudatos Életkörnek is lesz bódéja. Aki még több információt szeretne megtudni a szabad szombatokkal vagy a suskázással kapcsolatban, az keressen meg bennünket! Szeptembertől minden hónap második szombatján mindenkit várunk, legközelebb a környezetvédelem lesz a téma.

MI A SUSKA?

A suska egy infláció- és kamatmentes csereeszköz. Egy óra átlagos munkavégzés 60 suskát ér, de a cserében részt vevők ettől eltérhetnek. A suskázás a helyi közösségen kívül lehetőséget nyújt a más közösség tagjaival való cserére is. Támogatja a helyi termelés fellendülését és ösztönzi a személyes kapcsolatok kialakulását. A cserebere megkezdéséhez csupán egy suskafüzetre van szükség, melyet mindenki saját magának is elkészíthet. A Szabadkai Szabad Szombatokon az árusok többsége a pénzen kívül szívesen kereskedik suskával is. (További információ: www.suska.info)

Az alábbi linkekre kattintva megtekintheti Szalai Attila és Roncsák Alexander fotóit a már megtartott Szabadkai Szabad Szombatokról:

http://hetnap.rs/galeria/Magborze-2321.html

http://hetnap.rs/galeria/Szabadkai-Szabad-Szombat-2573.html#.VX3eoliHN6c.facebook

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..