home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Csecsemőgondozás Doroszlón
LENNERT Tímea
2011.01.05.
LXVI. évf. 1. szám
Csecsemőgondozás Doroszlón

Szitás Emma, aki néprajzi kategóriában továbbjutott a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) idei regionális döntőjén, a zombori Veljko Petrović Gimnázium másodikos tanulója. Mivel Doroszlón él, érthető, hogy kutatási területe is ez a falu volt. Vele beszélgettünk el a mun...

Szitás Emma, aki néprajzi kategóriában továbbjutott a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) idei regionális döntőjén, a zombori Veljko Petrović Gimnázium másodikos tanulója. Mivel Doroszlón él, érthető, hogy kutatási területe is ez a falu volt. Vele beszélgettünk el a munkájáról.
- Milyen témát dolgoztál fel?
- Csecsemőgondozás Doroszlón a 20. század közepén volt a munkám címe. Ez tulajdonképpen folytatása a tavalyi, 20. századi bábaasszonyok Doroszlón témájú prezentációnak, melyet akkor osztálytársnőmmel, Gellér Ágnessel írtunk meg közösen. Ebben a tanévben egyedül dolgoztam.
- Voltak-e nehézségeid az adatgyűjtésben?
- Sajnos egyre kevesebb a megkérdezhető idős ember, de a kialakult adatközlő bázisomra ezúttal is számíthattam. Persze sokat segítettek a különféle kiadványok, többek között Kovács Endre doroszlói néprajzkutató munkái.
- Mondanál valamit a tanulmányodról?
- Legérdekfeszítőbbnek az összegyűjtött mondókák, babonák bizonyultak. Az információk többsége mégis szomorú részletekből állt: csecsemőhalál, különféle betegségek, nem ritkán az anya halála... Tanulságos volt a szülés levezetésének menetéről hallani. Szülés közben és a további gondozás időszakában is a bábasszony volt az anyuka segítőtársa, az apuka, a férfiak általában távol tartották magukat az ilyesmitől. A gyermek ruházata és az akkori játékszerek már a kutatás vidámabb részét képezték.
- Ki, illetve mi adott még ösztönzést a segédanyagokon kívül?
- Tavaly is és az idén is Wilhelm József, gimnáziumunk történelemtanára ösztönzött. Vele utazom majd a nyáron Békéscsabára is, a TUDOK döntőjére. Addig pedig bővítjük még a meglevő anyagot.
- Figyelemmel tudtad kísérni a zentai regionális döntőn diáktársaid prezentációit?
- Iskolám további részvevői, Balogh Róbert, Romoda Krisztián, valamint Molnár Norbert történelmi témát dolgoztak föl. Az ő szereplésüket sajnos nem volt módomban végighallgatni. A saját kategóriámban viszont számos figyelemre méltó felvetés akadt. Az életpálya-kutatást is izgalmasnak találtam...
- Kacsintgatsz-e más versenykategóriák felé?
- Gondoltam, hogy jövőre esetleg megpróbálkozom a pszichológiával. Sok minden érdekel...
- További sikereket kívánunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..