Csatlakozhatnak a NATO-hoz a skandináv államok
Talpai Lóránt
2022.04.21.
LXXVII. évf. 16. szám
Csatlakozhatnak a NATO-hoz a skandináv államok

Moszkva óva int — Törökország Ukrajnát és Oroszországot is támogatja — Enyhültek az ausztriai beutazás szabályai

Moszkva óva int

Egyre több jel utal arra, hogy mind Finnország, mind Svédország még a nyáron kérni fogja felvételét a NATO-ba. A múlt héten Stockholmban a svéd miniszterelnök munkaebéden fogadta finn kollégáját. A térség biztonságpolitikai kérdéseit vitatták meg, közben Helsinkiben a kormány ismertette azt a jelentést, amelyet a kérdésben a parlament elé terjeszt. Oroszország azon nyomban óva intette Finnországot és Svédországot a NATO-csatlakozástól, mondván, a lépés nem hozna stabilitást Európának. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt nyilatkozta, hogy „a szövetség továbbra is egy konfrontációra alkalmas eszköz”. A Kreml rosszallása nem új keletű: korábban már katonai akcióval fenyegették meg a két országot abban az esetben, ha csatlakozni szeretnének a NATO-hoz. Peszkov egy múlt heti kijelentésében újfent megjegyezte, Oroszországnak saját intézkedéseivel kell „egyensúlyt teremtenie”, ha Svédország és Finnország csatlakozna a NATO-hoz.

 

Törökország Ukrajnát és Oroszországot is támogatja

Törökország a NATO tagjaként támogatja Ukrajnát, és fegyverrel felszerelt drónokat ad el neki, melyek segítségével eddig számos orosz tankot sikerült hatástalanítani. Ennek ellenére Recep Tayyip Erdoğan elnök igen enyhe kritikát fogalmazott meg az orosz atrocitásokkal szemben, ami pedig még aggasztóbb: vannak arra utaló jelek, hogy Törökország megkerüli az Oroszország elleni szankciókat. Néhány héttel ezelőtt Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter kijelentette, hogy az orosz oligarchák üzleti tevékenységét szívesen látják Törökországban, ha tiszteletben tartják a nemzetközi jogot. Erdoğan ennek kapcsán szintén azt mondta, hogy „nyitva fogja tartani az ajtókat”.

 

Enyhültek az ausztriai beutazás szabályai

Lazítottak a belépési korlátozásokon Ausztriában. Aki munka, iskola vagy családlátogatás miatt lépi át a határt, annak nem kell COVID-igazolást bemutatnia. A legutóbbi hétvégén 14 085 új fertőzést regisztráltak, ez jelentős csökkenés az egy héttel korábbi, a koronavírus-tesztek limitálásának bejelentésekor mért új fertőzésszámhoz képest, mely 23 357 volt. Ennek is köszönhető, hogy április 10-étől az Ausztriába ingázókra már nem vonatkozik a korábbi 3G-szabály. Vagyis aki munka, iskola vagy családlátogatás miatt lépi át a határt, annak nem kell semmilyen igazolást bemutatnia arról, hogy oltott, tesztelt vagy gyógyult. Aki viszont az említett feltételeknek nem felel meg, annak be kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet, oltási igazolást vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolást. Ezek hiányában karanténba kell vonulnia.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..