home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Csapatszellem a vízben
Bíró Tímea
2020.01.15.
LXXV. évf. 2. szám
Csapatszellem a vízben

A tizennégy éves Kucsera Lili példaértékű kitartását és sportolói tevékenységét nemrég Szabadka város is díjazta, megkapta ugyanis az ifjú sportolóknak járó elismerést. A fiatal lány sokáig az édesapjával edzett, majd az öccse is kedvet kapott a vízilabdázáshoz, így az ő esetükben, mondhatni, családi sportról beszélhetünk.

A szabadkai lány már egészen pici korában a mozgás szerelmese lett, ezért kipróbálta magát a görkorcsolyázásban, a táncban, az úszásban és a balettozásban is. Egy barátnője által kapott kedvet a vízilabdázáshoz, és tízéves volt, amikor elkötelezte magát a sportág iránt. Másfél évvel ezelőtt költöztek Szegedre, jelenleg a Szegedi Női Vízilabda Egyesület tagja.

— Másfél évvel ezelőttig Szabadkán vízilabdáztam, valójában édesapám tanított, mert kapusedzőnk nem volt, a csapatot Lábadi Sándor edzette. A kilencéves öcsém is Szabadkán kezdett el vízilabdázni, majd amikor átköltöztünk Szegedre, mindketten felismertük, hogy miben tér el a szerbiai rendszer a magyarországitól. Itt úgy kezdődik a sport elsajátítása, hogy egy éven át kell úszásórákra járni, majd amikor az edző úgy gondolja, hogy kellő gyakorlatra tett szert az illető, akkor jöhet a labdatechnika megtanulása, és csak ezután következnek a csapatos edzések. Magyarországon nagyobb hangsúlyt helyeznek a sporttevékenységekre, és több támogatásban részesülnek a sportágak. Nemrég kaptam egy külön kapusedzőt, de egyébként itt eleve több szakemberrel dolgozhatunk együtt, illetve sokféle eszköz áll rendelkezésünkre az edzések során.

A sportolás Lili esetében is tudatos életmódot és némi áldozatot követel, hiszen az edzések késő estébe nyúlnak, és amíg a barátnők moziznak vagy cukrászdáznak, addig Lili keményen edz.

— Fontos, hogy az edzéseken túl otthon is erősítsünk, különböző súlyokkal dolgozzunk, valamint eleget nyújtsunk. Kemény sportról van szó, mely erős kondíciót követel. Az egészségért is megéri ezt csinálni, illetve számomra a csapatmunka a legfontosabb benne, amikor tudjuk, hogy mindent beleadtunk egy-egy mérkőzésbe, vagy azt látod a másikon, hogy megbízik benned. Valójában egymásért küzdünk, játszunk, és amikor kijövünk a vízből, akkor együtt örülünk. Ez egy olyan sport, amelyben sok minden történhet, és a helyzeteket a csapaton kívül az edzők és a bírók is irányítják, ezért minden alkalommal izgalmak elé nézünk, hogy mi fog történni a mérkőzés folyamán, és milyen végeredmény születik.

Saját bevallása szerint Lili nem engedi el könnyen a kudarcélményt, a lelkiismerete egy ideig még nem hagyja nyugodni egy-egy sikertelen gólvédés után, de igyekszik változtatni ezen a tulajdonságán.

— Nagyon meglepődtem és megörültem, amikor megtudtam, hogy Szabadka elismeri az eddigi munkámat, valamint azt, hogy a 2002-ben és a 2004-ben születettekkel is kijutottunk az Eb-re. Jólesik ez a fajta motiváció. Testnevelésórán mindig elcsodálkozik a tanár, hogy nem tudok kötelet mászni, noha sportoló vagyok. Minden egyes alkalommal elmondom neki, hogy én a vízben mozgok jól, nekem az a lételemem. Nem tagadhatom, hogy egy agresszív sportról van szó, de mindenkinek ajánlom, aki csapatszellemben gondolkodik, és szereti másokkal együtt elérni a kitűzött, közös célt. Aki kedveli a labdajátékokat és a vizet, annak érdemes kipróbálnia ezt a sportágat, ám azoknak ajánlanám leginkább, akik szeretnek küzdeni valamiért, mert a vízilabdában ez a legfontosabb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..