home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csapatban dolgozva
Tóth Tibor
2019.12.19.
LXXIV. évf. 50. szám
Csapatban dolgozva

A zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület tartalmas, sikeres évet zárt. A közelmúltban nyolc csoport részvételével harmadik alkalommal tartottak népzenei találkozót, a napokban pedig az Európai Magyar Ifjúságért Alapítvány szervezésében a Betlehemes Világjátékok első állomásán, Szentesen szerepeltek, A szegények karácsonya elnevezésű rendezvényen léptek közönség elé.

A Gracza János SZIE célja a hagyományok megőrzése, ápolása és továbbítása a fiatalok felé. Erre kiváló alkalmat nyújtott a népzenei találkozó. A tornyosi, pacséri, kevi, bajsai, gunarasi művelődési egyesületek képviselői mellett három helyi: az egyesület legrégibb szakosztálya, a Gyöngyvirág asszonykórus, a Petro Kuzmjak Ruszin ME tamburazenekara és a fiatalokból álló, nemrég alakult Tácsi tamburazenekar szórakoztatta a közönséget. Emellett kézimunka- és gyerekrajz-kiállítás is színesítette az eseményt.

— Sikeres éven vagyunk túl. Igyekszünk minél több fiatalt bekapcsolni a munkába, hiszen ők a jövő. Az egyesület berkeiben három néptánccsoport működik. Az ifjúsági csoportban középiskolások és egyetemisták, a középső csoportban általános iskolások, a nemrég alakult legkisebb csoportban pedig tizennégy óvodás, valamint elsős és másodikos táncol. Tamburazenekarunk mellett citerazenekarunk, színjátszó csoportunk és moderntánc-csoportunk is van. Kiváló kapcsolatot ápolunk a helyi általános iskolával, hiszen tagságunk nagy részét az intézmény tanulói alkotják, a faluban működő civil szervezetekkel, a helyi közösséggel. Sohasem éreztem azt, hogy egy embertől függ az egyesület sikeressége, hiszen minden szakcsoportunk kiveszi részét a munkából, bármikor kisegítjük egymást — mondta Nagy Bozsik Angéla, a Gracza János SZIE elnöke, majd hozzátette, hogy a Fejlesztési Alap nevű civil szervezet a Magyar Nemzeti Tanács segítségével megvásárolta a színháztermet, ami az egyesület további munkáját is megkönnyíti. Az egyesület tagjai közül Budimcsevity Edvárd és Kadvány Júlia fellépett a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn, melyen Edvárd szólóénekben harmadik helyezést ért el, a Tácsi tamburazenekar pedig a községi szemlén szerzett bronzérmet. A szakosztályok a Durindón, a Gyöngyösbokrétán és a Kőketáncon is képviselték a zentagunarasi színeket, az egyesület műsorában a farsangi táncház, a nemzeti ünnepeinkre való megemlékezés, a színtársulatok fogadása, az anyák napi műsoron és a kenyérszentelő ünnepségen való fellépés, valamint még néhány rendezvény kapott helyet.

— A Betlehemes Világjátékok elnevezésű rendezvényen évek óta részt veszünk, melyre 10—15 perces betlehemes játékot kell készítenünk, és ezt öt helyen bemutatnunk. Betlehemes naplót is kell írni, melyet elküldünk a zsűri tagjainak, ők pedig eldöntik, hogy melyik csoport kapja az arany, az ezüst, illetve a bronz minősítést. A jutalmak között mórahalmi táborozás és tengerparti nyaralás is szerepel. A betlehemes játékot pénteken Szentesen mutattuk be először, december 19-én Zentán, a Karácsonyi kavalkád keretében láthat bennünket a közönség, majd még aznap Zentagunaras Helyi Közösségének zárórendezvényén is fellépünk. Egy nappal később Topolyán a zenedében, 21-én újra itthon, az iskola és a művelődési egyesület karácsonyi műsorán, a 24-ei szentmise előtt pedig a templomban lesz látható a betlehemes játék — mondta az elnök.

Az egyesület különféle pályázatokon vesz részt, általában viseletekre, hangszerekre kér támogatást, most éppen egy nagybőgőre, illetve egy kézművesjátszóház létrehozása is szerepel a tervek között. Az említett rendezvényeket az MNT, a tartományi oktatási és művelődési titkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Topolya Önkormányzata és Zentagunaras Helyi Közössége támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..