home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„Csapataink harcban állnak…”
(tv.)
2016.10.30.
LXXI. évf. 43. szám
„Csapataink harcban állnak…”

A Magyar Mozgalom is megemlékezett az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójáról.

A délelőtt folyamán a szervezet megkoszorúzta Palicson az ’56-os emlékművet, majd este hat órakor Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központban tisztelegtek a forradalom előtt. A műsor a Csapataink harcban állnak... címet kapta.

A nagyérdemű részleteket láthatott Hegedűs Attila A hivatalos Jugoszlávia és a magyar 56 című dokumentumfilmjéből.

Az est házigazdái Kalmár Zsuzsa és Szőke Attila, a szabadkai Népszínház színművészei voltak. Kókai Péter, a Magyar Mozgalom egyik társelnöke újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy közvetlen kapcsolatba szeretnének lépni a hatvan évvel ezelőtt történtekkel, az akkori szellemiséggel, éppen ezért az ünnepségre meghívták Szabó Mária ’56-os menekültet. Vele Bajtai Kornél újságíró beszélgetett a színpadon. Szabó Mária férje 1957-ben kényszerült elhagyni Magyarországot. Vajdasági volt, Magyarországon tanult akkoriban.

— Férjem a bajai építészeti technikumba járt. Amikor kitört a forradalom, ők is részt vettek az eseményekben. A Béke téren az ötágú csillag ledöntésekor is ott volt — mondta Mária, majd hozzátette, hamarosan menekülnie kellett a családnak. — 1957-ben a határon jött át a férjem, éppen szilveszter estéjén. Visszajött, és előbb Zomborba, majd Pancsovára került. Ott egy lágerben volt az édesanyjával, ezután jöttek csak át Szabadkára, ahol végül visszakerültek a szülői házukba — emlékezett vissza Mária.

Az ünnepségen, melyet az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából rendeztek, nem hangzottak el politikai beszédek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..