home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Csallóközi életérzés
Bíró Tímea
2019.07.23.
LXXIV. évf. 29. szám
Csallóközi életérzés

Ha Szlovákiába utazunk, és programokban, látnivalókban gazdag településekkel szeretnénk megismerkedni, akkor merüljünk el Csallóköz szépségeiben. Az Irodalmi Karaván által öt vajdasági fiatal Dunaszerdahely arcait ismerhette meg közelebbről.

A Csallóköz a Duna főmedre és a bal oldali ága által bezárt terület. A Pozsonytól Komáromig hosszan elnyúló, keskeny sziget egy egykori folyóágról, a már csak emlékekben élő Csallóról kapta nevét. Pozsonytól 48 km-re, Csallóköz szívében fekszik Dunaszerdahely, a főként magyar lakosságú város. Csallóközről fontos elmondani, hogy Európa legnagyobb, folyók által körbezárt szigete, Dunaszerdahely pedig a régió gazdasági és kulturális központja. A település hangulata sok turistát odacsalogat, emellett pedig a környező falvakból is sokan beutaznak dolgozni a településre. Az is előnyére válik, hogy közel van Pozsonyhoz, emiatt egyre többen költöznek ki a fővárosból a csendesebb településre, ezenkívül azt is meg kell említeni, hogy mindig is fontos közlekedési csomópont volt, hiszen a Pozsonyt Komárommal összekötő 63-as főút mentén található település a Komárom—Pozsony vasútvonal egyik legfontosabb állomása is. A neve abból a kiváltságból ered, amely szerint a mai város területén minden szerdán rendezhettek vásárt.


A dunaszerdahelyi városháza (a szerző felvételei)

Dunaszerdahely jelképe a városháza, mely a városképet is meghatározta. A korábban kávéháznak és szállodának épült emeletes házat Pleyer Károly szállodatulajdonos adta el a városnak 1901-ben. 1902-ben a létesítmény emeleti részén a községi hivatalok kaptak helyet, a földszinten pedig gyógyszertár üzemelt. Az épület udvarában városi fogdákat és őrszobát alakítottak ki a községi rendőrség részére. Később, az évek múlásával az egyemeletes épületet többször felújították és átalakították, így 1958–59-ben is, amikor hozzáépítéssel bővítették. Az 1995-ben megkezdett, Makovecz Imre szerinti városarculat-átalakítás részeként az épület ismét változott: bejárata fölé tornyot emeltek. 


A Csallóközi Múzeum

Szlovákiában jól bevált szokás, hogy a magyar kastélyokat múzeumokká vagy szállodákká alakítják. A Sárga Kastély 1970 óta a Csallóközi Múzeum székhelye. Építkezési munkálatai 1753-tól 1770-ig tartottak. Az eredetileg barokk stílusú kastélyt az 1800-as évek folyamán klasszicista stílusban alakították át. Napjainkban a kétszintes építményt Dunaszerdahely legjelentősebb műemlék épületei közt tartják számon. A körülötte elterülő kis parkban pedig Lipcsey György fából készült szobra kapott helyet. Lipcsey a helyi Művészeti Népiskola pedagógusa, a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának alapító tagja, Munkácsy-díjjal kitüntetett szobrász.

A múzeumban látható kiállítások elsősorban a Csallóköz bemutatásával foglalkoznak, viszont az előcsarnokban régészeti és őstörténeti gyűjteményt is megtekinthetünk. Az emeleten levő kiállítás a táj népi építészetével foglalkozik, van itt korhű paraszti konyha és szoba, valamint martosi (martovcei) tisztaszoba. Az épületben helyet kaptak olyan munkaeszközök, amelyek például a kenderfeldolgozáshoz, a szövés-fonáshoz vagy éppen az aranymosáshoz voltak szükségesek.

Aki itt jár, mindenképp keresse fel és kapja lencsevégre a szerdahelyi katolikus, illetve a református templomot, a holokauszt-emlékművet, a Vermes-villát, az elképesztő Kortárs Magyar Galériát, valamint egy kis utazással a dunatőkési és a tallósi vízimalom is megtekinthető.


A Thermalpark bejárata

Korábban jelentős volt a település élelmiszeripara is, melyet mára a termálfürdőre alapozó turisztika, illetve a gép-, a villamossági, az építő- és a logisztikai ipar váltott fel. A dunaszerdahelyi Thermalpark egyike a Csallóköz legkedveltebb és leglátogatottabb üdülőközpontjainak. Gyógyhatású termálvíz, park, tavacska, medencék, étterem, büfék, szálloda, panzió, autókemping — ezek mind-mind az idelátogatók gondtalan pihenését és kikapcsolódását hivatottak elősegíteni. A Thermalparkhoz tíz kül- és beltéri medence tartozik, és a gyógyvize jó hatással van a szervezetre. Nem kell messzire utaznunk, ha másik fürdőt is ki szeretnénk próbálni. A nyárasdi termálfürdőben négy medence található, s a gyógyító termálvíz a mozgásszervi megbetegedésekre hat. A nagymegyeri Corvinus termálfürdő kilenc medencével büszkélkedhet, s a termálvíz szintén a mozgásszervi, valamint az ízületi fájdalmakat enyhíti, amellett, hogy a regenerálódásban is segítheti az embert.


Tündér Ilona szökőkútja

Jelentős sporttevékenység folyik Dunaszerdahelyen, van stadionja, sportcsarnoka és műjégpályája. Labdarúgócsapata, a DAC az ország egyik legnagyobb múltú egyesülete. Emellett széles körben ismertek asztaliteniszezői, sakkozói, atlétái és kézilabdázói is. A vízi sportok és kirándulások szerelmesei biztosan találnak kedvükre való szórakozást a természetben.

Ottjártunkkor vendéglátóink — a Szlovákiai Magyar Írók Társasága — rengeteg hangulatos kávézót, éttermet mutattak nekünk, valamint a városközpontban található remek kis ír kocsmát is. A vajdasági fiatalok ekkor kóstolták meg először a rántott csirkemájat, majd itthon is kipróbálták a jól bevált receptet. 

Nyáron is sűrű az élet a településen, júniusban ugyanis eperfesztivál várja a látogatókat, júliusban a Szent István tér a Fröccsfesztnek ad otthont, és rengeteg meghívott neves fellépő szórakoztatja a közönséget.


A Cserfes Beszéd- és Prevenciós Központ

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..