Családtámogatás és munkahelyteremtő beruházások

Családtámogatás és munkahelyteremtő beruházások

További beruházások, építkezések és támogatások várhatóak Magyarkanizsán, a tavalyi év nehézségei ellenére. A költségvetés 15%-át a befektetésekre szánják, a nagyobb karbantartásokkal együtt pedig ez már 30%. A VMSZ önkormányzati programjával összhangban, nem a szükséges fejlesztéseken fognak spórolni, hanem a községi adminisztráció csökkentését és olcsóbbá tételét választották.

Így fogják ellensúlyozni azt, hogy az ez évi költségvetés 100 millió dinárral kevesebb a tavalyitól. Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere lapunknak elmondta, hogy tartományi, köztársasági és EU-s forrásokra is számítanak.

• Milyen beruházások várhatóak 2014-ben Magyarkanizsa község területén?

— A várható jelentősebb beruházásaink Magyarkanizsán a buszállomás és a parkoló megépítése, a Vöröskereszt raktárhelyiségének kiépítése és a Népkert felújításának befejezése. Horgoson a művelődési ház befejezése és berendezése, az ipari park infrastruktúrájának kivitelezése, a kerékpárút kiépítése és a halottasház felújítása. Kispiacon az egészségház felújítása, Martonoson az újonnan fúrt ivóvízkút felszerelése és üzembe helyezése, valamint az Orom–Velebit közötti út felújítása. Községszerte folytatjuk iskola- és óvodaépületeink felújítását és az utcaaszfaltozásokat. Azokon a településeken, ahol van helyi járulék, egyéb fejlesztésekre is sor kerül.

• Milyen beruházásokra számíthatunk gazdasági téren?

— Komoly munkahelyteremtő beruházásokra is számítunk. Idén a Geneza Kft. a kaszárnya főépületét alakítja át logisztikai központtá Magyarkanizsán, a Mercator megépíti bevásárlóközpontját, Horgoson pedig az Északi Naperőmű Kft. az illetékes minisztérium utolsó, villamosenergia-termelési kvótára vonatkozó engedély megszerzése után megkezdi a szolárerőmű építését.

• Milyen támogatásokat tartalmaz Magyarkanizsa népesedési akcióterve?

— Vitathatatlanul községünk egyik legnagyobb gondját képezik a lesújtó demográfiai mutatók, amelyek elsősorban a gyermekvállalás hiánya, nem pedig az elvándorlás miatt rosszak. Akciótervünk közvetett támogatásokat tartalmaz, mint a családbarát munkahelyek kialakítása, a nagycsaládos kártya bevezetése. Átvállaljuk és biztosítjuk azokat a támogatásokat, amelyeket előzőleg a tartomány nyújtott, és amelyeket az Alkotmánybíróság megszüntetett. Terveink szerint mindennek köszönhetően általánossá válik községünkben a 2-3 gyermekes családmodell. Az állami és civil szervek megfelelő szociálpolitikával, segítő szolgálattal, programokkal, széles körben elérhető tanulási lehetőségekkel, fejlesztő csoportok létrehozásával segítik majd a kisgyermeket nevelő családokat, mert csak így teremthető meg az a biztonságérzet, amelyben könnyebb a gyermekvállalási döntés megszületése. El kell érni, hogy fiataljaink értékrendjében ne az anyagi javak, hanem a család és a gyermek legyen az első helyen.

• Milyen tervezetekkel pályázik az idén Magyarkanizsa?

— A magyarkanizsai ICR által koordinált önkormányzati csapatnak köszönhetően önkormányzatunk és intézményei évről évre eredményesen pályáznak, valamint községünk civil egyesületei is egyre sikeresebbek. Reményt keltenek a csatlakozási tárgyalásokra vonatkozó brüsszeli hírek, de sajnos az illetékes köztársasági minisztérium közreműködésével új pályázat kiírására csak az év végén számíthatunk. Közvetlen brüsszeli pályázat előbb is lesz. Felkészülten várjuk a kiírásokat olyan fontos projektekkel, mint amilyenek a magyarkanizsai és horgosi kerülőút, a magyarkanizsai városközpont teljes felújítása és az egész községet felölelő szennyvízhálózat és szennyvíztisztító rendszer, valamint az új mezőgazdaságot, a falut és a civil szervezeteinket támogató projektek. Jelenleg a tavaly elnyert EU-s támogatások megvalósítása folyik, összesen öt projektté. Ezek a vízi határ menti infrastruktúra fejlesztéséhez, a kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez, a nemzetközi katasztrófavédelemhez, a nemzetközi migrációs politikához és —testvérvárosainkkal együttműködve — az ifjúság- és oktatáspolitika fejlesztéshez kötődnek.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Családtámogatás és munkahelyteremtő beruházások
Szabadkai Napló
Családtámogatás és munkahelyteremtő beruházások
Riport
Facebook

Támogatóink