home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Családregény, leányregény
Gyurkovics Virág
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
Családregény, leányregény

Bencsik Orsolya Akció van! című szabadkai könyvbemutatójáról

Enigmatikus cím, enigmatikus szereplők teszik izgalmassá Bencsik Orsolya Akció van! című kötetét, melyet a szabadkai közönség október 22-én ismerhetett meg a Raktár Ifjúsági Klubban. A szerzővel Tolnai Ottó író beszélgetett.

Akár egy szuszra is elolvasható a mű, ha valaki oly mohón veszi a kezébe, mint Tolnai, akihez viszonylag későn jutott el az általa várva várt könyv, melyről úgy vélekedett, hogy nagyon szép pillanata az irodalmunknak. A prózakötet többrétegű szövege lassan, szociografikusan épül fel, izgalmas motívumok, enigmatikus figurák, visszatérő topolyai helyszínek köszönnek az olvasóra. Tolnai mikroszinten működő családregénynek s egyben leányregénynek nevezte a prózakötetet.

A történetek önálló kisprózaként is működnek, egymásutániságuk pedig új kontextusba helyezik őket. Vannak benne önműködő szálak, amelyek a befogadóban elkezdenek lüktetni — ilyenek többek között azok az irodalmi közhelyek, amelyeket a szerző megpróbált más aspektusból megvilágítani.

A könyv megírásának momentumairól szólva a szerző elmondta, abban a két évben, amíg a könyvet írta, Topolyán élt, és sokat forgatta Radomir Konstantinović a Vidék filozófiája című kötetét. Mindamellett, hogy a narrátora lány, aki a NATO-bombázások idején érik nővé, a szerző célja nem az volt, hogy leányregényt írjon, legalábbis nem tudatosan törekedett erre. Sokkal inkább a traumákkal való szembenézés volt a célja, ki szerette volna tapogatni a korlátokat, megtapasztalni, hogy meddig lehet elmenni, mit lehet kibeszélni egy családi narratívában. Noha a kötet címe az Akció van!, tulajdonképpen semmi nem történik, folyamatosan egyfajta stagnálás, egy helyben topogás érzékelhető, amelynek során azonban egy szubjektum képződik, tehát mégis egyfajta fejlődésről beszélhetünk.

Tolnai kiemelte: ígéretesnek tartja az új vajdasági magyar irodalmat, és néhány gondolat erejéig a Symposion folyóiratra is kitért, melynek Bencsik Orsolya 2010 óta az egyik szerkesztője. Tolnai szerint nagyon jó az, hogy két ágra szakadt a Symposion, érezni azt, hogy mind a kettő, az Ex-Symposion és a Symposion is egy tőről fakad, s az is különös és szép, hogy keresztbe futottak a szálak: szegedi szerkesztők dolgoznak az itt megjelenő lapnál és szabadkaiak a Veszprémben megjelenőnél. Tolnai úgy véli, a kisebbségi irodalomnak nyitottnak kell lennie, mert számára az örömet a végtelen távolságok felé történő mozgás jelenti.
Ezzel kapcsolatban Bencsik Orsolya is úgy nyilatkozott, szerencsésnek érzi magát, hogy vajdasági létére „több tengerben lubickolhat”, ezt olyan gazdagságnak éli meg, amivel nem mindenki büszkélkedhet. 


Kattintson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..