home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Családi vállalkozások fejlesztése
Kartali Róbert
2022.12.21.
LXXVII. évf. 51. szám
Családi vállalkozások fejlesztése

A szabadkai Cim Gas nagy léptékű, valamint a zentai Papuli étterem és a zentagunarasi Fitochem cégek közepes léptékű fejlesztéseit adták át a múlt héten. A három családi vállalkozás beruházása a magyar kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatásával valósult meg. A 2016-ban indított gazdaságfejlesztési program eddig csaknem 15 000 nyertes pályázatot számlál, 68 milliárd forint támogatást folyósítva, mely a vállalkozók önrészével kiegészülve mintegy 150 milliárd forint értékű beruházást eredményezett Vajdaságban.

Digitalizált és automatizált raktárépülettel, valamint egy oktatóközponttal bővítette székhelyét a szabadkai Cim Gas, mely 60 család számára nyújt biztos megélhetést. A harmincéves múltra visszatekintő vállalat projektumának összértéke 1 266 000 euró, melyből a támogatás összege 506 000 euró, a fennmaradó 60 százalékot önerőből teremtették elő.

A fejlesztés legnagyobb eredménye a raktár logisztikai műveletének digitalizálása és az 1200 raklaphelyes raktár kialakítása mintegy 1100 négyzetméteren — emelte ki az ünnepségen Urányi Lilla. A Cim Gas igazgatója szerint mindez jelentős minőségi változást hoz a több mint harmincéves múltú családi vállalkozásnak.

— Percre pontosan ismerjük a több mint 3000 darabos termékkészlet állását, tudjuk irányítani az épületgépészeti szerelések áruellátását, valamint egész Szerbia területén a hűtési, fűtési készülékek iránti igények gyors és pontos kiszolgálását. Az árumozgás gépesítve lett, így a munkavégzők egészségét védjük a megterheléstől. Az új épület kialakításával otthont tudunk adni az üzleti találkozóknak, továbbá létrejött az olasz Baxi gázkazánok és a kínai Midea hűtő-fűtő készülékek oktatóközpontja mintegy 400 négyzetméteren.

— Magyarország Kormányának köszönhetően az idei évben is nagyjából 10 milliárd forintnyi támogatást helyeztünk ki azoknak a projektumoknak a megvalósítására, amelyek a 2020/2021-es évben a pályáztatás, illetve az elbírálás után a megvalósulás fázisába léptek — emelte ki Juhász Bálint. A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője rámutatott, hogy szép lassan érnek be a projektumok. Hozzátette, a tömeges pályázatok most elmaradtak, viszont az anyaország támogatása és a gazdaságfejlesztési program is folyamatos.

— A versenyképesség növelése is a gazdaságfejlesztési program egyik célja amellett, hogy az alapvető célkitűzés a kezdetektől továbbra is az maradt, hogy a támogatás a lehető legtöbb vajdasági magánszemélyhez, vállalkozáshoz és gazdához eljuthasson, hatása pedig minden határon túli magyar család számára érezhetővé váljon — mondta Csallóközi Eszter. Magyarország szabadkai főkonzulja rámutatott, hogy az elmúlt hat év tapasztalata szerint a támogatások érdemben segítik Vajdaság régiós szerepvállalását, és ezzel hozzájárulnak Szerbia gazdasági erősödéséhez is. Hozzátette, a program rendkívül sikeres, ezt bizonyítja, hogy a 2016-beli indulása óta mintegy 14 000 pályázó részesült több mint 68 milliárd forint támogatásban, ami a jelenleg is folyamatban lévő fejlesztésekkel együtt Vajdaságban csaknem 150 milliárd forint értékű beruházást tesz ki.

— A gazdaságfejlesztési program azért nagy mutatványa a vajdasági magyar közösségnek, mert azt bizonyította, hogy sokkal többre képes, mint ahogy az első pillantásra tűnik. Olyasmire is, amit nem néznek ki belőlünk, és ami alapján zászlóshajói tudunk lenni az egyetemleges magyar nemzetnek, és hozzájárulhatunk a nemzet felemelkedéséhez — fogalmazott Pásztor István. A VMSZ elnöke szerint ez csak úgy lehetséges, ha a közösségnek olyan vállalkozói vannak, akik hisznek abban, amit csinálnak, és úgy építik ki a magyar—magyar, a magyar—szerb és egyéb relációkban a bizalmi tőkét, hogy az megerősíti és megtartja őket a piacon.

Miután megtörtént az ünnepélyes szalagátvágás, Kern Csaba cégtulajdonos vezette körbe az újonnan felépített raktárban a vendégeket, megmutatva annak korszerű kialakítását. Ezután a delegáció Zentára utazott, ott a Papuli étterem fejlesztését adták át, mely cég a Prosperitati Alapítvány idegenforgalomra kiírt pályázatán nyert eszközöket szálláskapacitások kiépítésére. Az ötvenéves múltra visszatekintő családi vállalkozás 92 millió forintos beruházásához a magyar kormány 37 millió forintos támogatással járult hozzá.

Gere Zsíros Elvira, a Papuli étterem tulajdonosa a 4You névre keresztelt vendégház átadásakor elmondta, a vendégek igényei mutatták azt, hogy erre szükség lenne. Az újonnan megépült négycsillagos apartmanházban tíz szobát alakítottak ki úgy, hogy azok a legmagasabb igényeknek is megfeleljenek. Hozzátette, céljuk olyan vendéglátást képviselni, amelyre követendő példaként tekintenek majd.

A program Zentagunarason folytatódott, ahol a Rekecki család által 2003-ban alapított Fitochem Kft. valósított meg közepes léptékű beruházást, egy fűtött raktárhelyiséget, egy új irodát és egy üzlethelyiséget létesítettek, valamint tehergépjárművet szereztek be. Korábbi sikeres pályázatuk eredményeként már kiépítettek egy nagyobb raktárépületet, és eszközöket vásároltak egy növényvédelmi laboratórium kialakításához. A beruházás értéke 54 millió forint volt, ebből a magyar kormány 19 millió forint támogatásról gondoskodott.  

A vállalat szántóföldi növénytermesztésre, ezenbelül növényvédelmi szaktanácsadásra és inputanyagok forgalmazására szakosodott — emelte ki az átadón Rekecki Zoltán. A cég társtulajdonosa, aki végzettségét tekintve növényorvos, elmondta, a magángazdaságokat vezető partnereik többsége magyar anyanyelvű, így megmaradásuk és fejlődésük egy-egy vagy akár több család megélhetését is szavatolhatja, a magyar nyelvű szaktanácsadás pedig segíti a törekvésüket.

Aki a mezőgazdaságba fektet be, az hosszú távon tervez. Aki hosszú távon tervez, az helyben képzeli el a jövőjét. Ezt a célt Magyarország Kormánya támogatja — emelte ki Zentagunarason Csallóközi Eszter.

Pásztor István bejelentette, a nagy léptékű fejlesztések finanszírozásához egy aránylag jelentős pénzösszeget sikerült a Prosperitati Alapítványnak leszerződnie.

— Ez azt eredményezi, hogy a tavaly decemberben jóváhagyott, pozitívan elbírált döntések közül a felét ki tudjuk fizetni, ami a vállalkozók, de az egész program hitelessége és a folyamatosság szempontjából is fontos. Továbbá azon pályázók esetében, akik az előző időben kamattámogatásért folyamodtak, és azoknak a kifizetése akadozott, ott behozzuk a lemaradást, ugyanis ennek a kötelezettségnek a teljesítésére is megvan a pénzügyi háttér. Emellett a Prosperitati Alapítvány működési feltételei is biztosítottak a következő évre, ami azt húzza alá, hogy hosszú távon gondolkodunk.

A VMSZ elnöke szerint a nehézségektől függetlenül örömmel és bizakodással lehet zárni az idei évet, és körülbelül így tekintenek a következőre is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..