Családi ünnep

Családi ünnep

Az általunk megkérdezettek bíznak benne, hogy az előttünk álló ünnepet már tavaszi hangulatban, családi körben töltik majd

A karácsonynak mindig varázslatos a hangulata. Talán a hóesés vagy a feldíszített fenyőfa teszi, ki tudja. Az idén azonban még az is előfordulhat, hogy a húsvét lesz fehér, ha már a karácsonyunk nem volt az. Az általunk megkérdezettek bíznak benne, hogy az előttünk álló ünnepet már tavaszi hangulatban, családi körben töltik majd, az unokák/gyerekek pedig nem a hóban, hanem a harsogóan friss, tavaszi fűben kereshetik a piros tojásokat.

Takács Emília topolyai kereskedő azt mondja, nagyon várja, hogy együtt legyen a család, viszont sajnálja, hogy nem élvezheti majd felhőtlenül a velük töltött pillanatokat.

— Sajnos a munkám még ünnepekkor is teljes embert kíván, hiszen sokan éppen ilyenkor szeretnének vásárolni. Ezért nekünk, kereskedőknek nem jár a szabadnap. Azért a vasárnapot együtt töltjük majd a családdal, jönnek a gyerekek. A kis unokám az idén lesz egyéves, nagyon várom már, hogy ölbe vehessem, dajkálhassam. Miatta lesz a legérdekesebb az idei húsvét, mert már elég nagyocska ahhoz, hogy örülni tudjon a színes tojásoknak, melyeket — ha az időjárás megengedi — már a kertben, a fűben keresgélhet. Legalábbis remélem, hogy nem a szánkót kell megint elővenni. Mostanában eléggé kiszámíthatatlan az időjárás.

Tatalović Albertina bajmoki gyógyszerész jelenleg Pacséron dolgozik, és kétszer is ünnepel majd, hiszen a férje családjával a pravoszláv húsvétot is megtartják.

— Mi mindkettőt megünnepeljük. A katolikuson a szüleimmel, a mamámmal ebédelünk és vacsorázunk, az ortodoxon pedig az anyósomékkal. Mindkettőt nagyon szeretjük, és szép, hogy együtt van a család. Éppen ezért itthon nem is készítek a süteményen kívül semmi mást, hogy ne halmozódjon az étel, mert nem szeretünk pazarolni. A húsvéti menü mindkét alkalommal ugyanaz: kolbász, sonka, tojás, torma...

Takács Attila évek óta külföldön dolgozik. Az ünnepekre azonban mindig hazajön.

— A szüleim még most is Újvidéken vannak, náluk töltöm az ünnepeket. Mivel egy ideje kapcsolatban élek, az idén már a barátnőm szüleihez is ellátogatunk, ők is Újvidék közelében laknak. A szentmisére is együtt megyünk majd. Noha már „nagyok” vagyunk, a szüleinktől azért minden évben kapunk valamilyen kis ajándékot az öcsémmel és a húgommal, tavaly például kindertojást találtam a fészekben. Ennek, mondjuk, örültem is, mert felidézte a gyerekkoromat. Ennél többre az idén sem vágyom.

Mátyus Barta Emese gyógytornászként dolgozik a szabadkai kórházban. A húsvét az idén is mozgalmas lesz a családjában, viszont a pihenés is jól fog esni.

— A katolikus húsvétot ünnepeljük, családi hangulatban. A nagyszombatot anyósommal, a húsvétvasárnapot a szüleimnél, a húgommal és a barátjával töltjük, a locsolást átvészelve pedig a hétfő délutánt baráti körben, süti mellett. Ilyenkor azokról a szeretteinkről sem feledkezünk meg, akik már a temetőben nyugszanak, oda is viszünk barkát felfűzött tojással, valamint virágot. Otthon előkerülnek az asztaldíszek, készül a nyulas kopogtató. Mindenki egységesen kiveszi a részét az előkészületekből. A férjem vásárol be, én pedig a kaszinótojás, a saláta és persze a torta elkészítését vállalom. A főétel a tapasztaltabbaké. Amikor mindez véget ér, megvárjuk a pravoszláv ünnepet is, és csak azután kerül vissza a dekoráció a helyére. Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink