home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Családbarát önkormányzatokat díjaz az MNT (4.)
LACKÓ VARJÚ Sára, SZARVÁK Gabriella
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
Családbarát önkormányzatokat díjaz az MNT (4.)

A Magyar Nemzeti Tanács a Népesedési akcióterv keretében létrehozta a Családbarát Önkormányzat díjat, melyet minden évben anyák napján fognak átadni ünnepélyes keretek között, kivéve az idei évet, amikor augusztus 31-én kerül sor az átadásra. Az elismerést évente egy község, város érdemelheti ki az MNT által kinevezésre kerülő bizottságtól, amely felméri, hogy melyik önkormányzat járult hozzá a leginkább az akciótervben megfogalmazott célok megvalósításához. Sorozatunkban a családbarát intézkedéseket bevezető önkormányzatokat mutatjuk be.

SZABADKA

A 2011. évi népszámlálási adatok alapján Szabadka városára — akárcsak az egész országra — a negatív népszaporulat és a hagyma alakú korfa jellemző, amely az elöregedő területek sajátja. Napról napra kevesebb kisbaba születik, és egyre nő az idős populáció száma. Szabadka ezen a tendencián kíván változtatni, ezért összeállít egy bizottságot, amelynek a demográfiai helyzet elemzése, a rendelkezésre álló eszközök és a lehetőségek felvázolása lesz a feladata. A bizottság által összeállított Népesedési Akciótervet a városi képviselő-testület lesz hivatott elfogadni.

Az önkormányzat évek óta bizonyos kedvezményekben részesíti a kismamákat és a rászoruló családokat. A szabadkai anyukák terhességmegőrző támogatást kapnak: azok a várandós nők, akik a nőgyógyászati klinika orvosa által kiállított bizonylattal igazolják az önkormányzat ügyfélszolgálatán, hogy terhességük elérte a 28. hetet, ezenkívül még kitöltenek egy űrlapot, csatolják személyi igazolványuk és bankkártyájuk fénymásolatát20000  dináros támogatásban részesülnek. Emellett Szabadkán az évben elsőként megszületett gyermeket 10 000 dinárral támogatja a város, ha a család átadta támogatási kérvényét az önkormányzati ügyfélszolgálaton.

Azoknak a középiskolásoknak, akik a városban vagy a környező községekben folytatják tanulmányaikat, az önkormányzat teljes mértékben vagy részben fedezi útiköltségüket — ha nincs két vagy több negatív osztályzatuk. A diákok erről az iskolában kaphatnak bővebb információt. Az egyetemen tanuló fiatalok számára Szabadka városa minden évben ösztöndíjpályázatot hirdet, melynek keretében elsősorban a hiányszakokon tanuló, motivált, nehéz sorsú fiatalokat kívánja támogatni. Az ösztöndíj összege havonta 10 400 dinár.

A város területén lévő általános iskolákban az 1—8. osztályos nehéz sorsú, anyagi gondokkal küszködő tanulók ingyenes uzsonnát kapnak. Ezt a támogatást az iskolában kell kérvényezni. A hátrányos helyzetű családokat Szabadka városa egyszeri szociális segéllyel, élelmiszer- és tisztasági csomaggal, tüzelőfával és a Vöröskereszttel együtt működtetett népkonyhával támogatja. A szolgáltatások igényléséért és bővebb információért a szabadkai szociális munkaközpontban dolgozó szakemberekhez kell fordulni.

ADA

A 2011. évi népszámlálási adatok szerint Ada község lakosainak száma csaknem ötezer fővel csökkent az előző kimutatáshoz viszonyítva. Míg 1991-ben 21 120-an éltek az öt településen (Adán, Moholon, Törökfalun, Valkaisoron, Völgyparton), addig 2011-ben 16 991 személy lakott a községben. A természetes népszaporulat -8,9.

A három évvel ezelőtti kimutatás szerint a községben 8764 hölgy élt. A termékeny korú nők átlagosan 27 éves korukban váltak, válnak anyává. Az első gyermek megszületésének kitolódott időpontja is közrejátszhat abban, hogy a természetes reprodukció száma csökkent, tíz esztendő alatt anyánként 1,5-ről 1,3-ra. Ennek a számnak ideális esetben 2,2-nek kellene lennie.

Ezeknek a kedvezőtlen mutatóknak a mérsékelése, illetve a pozitív irányváltás érdekében készítették el Ada község népesedéspolitikai akciótervét. A Községi Tanács 2014-től 2016-ig fogadta el a dokumentumot. A tervezet stratégiai célokat és konkrét programokat fogalmaz meg. Ezekről Kovács Dobó Lea, a társadalmi tevékenységi és közös ügykezelési osztályvezető tájékoztatott bővebben. 

Ada község önkormányzata fontosnak tartja a családalapítás támogatását, és azt szeretné, ha a gyermekvállalás nem járna gazdasági hátránnyal. Az anyák számára családbarát munkahelyeket alakítanának ki. Ily módon az anyák gyermekgondozási és munkahelyi feladatai összehangolhatók lennének. Az akciótervben ismertetett célok között a közvélemény átformálása is szerepel. Oktatással és a média segítségével növelnék az anyaság, a gyermekvállalás megbecsültségét.

A tervezet megalkotói számos programot is előirányoztak. Rugalmas vagy részmunkaidőben foglalkoztatnák a többgyermekes anyákat, napi 5-6 órát kellene dolgozniuk, de teljes bért kapnának. Az intézkedést lépésekben vezetnék be, a határidő 2015 vége. Szorgalmaznák az anyák visszatérését a munkaerőpiacra, át- és továbbképzéseket szerveznének számukra az otthon tartózkodás idejére. A tervek szerint bevezetik a nagycsaládos kártyát is, melynek tulajdonosa ingyenesen kapna vagy kedvezménnyel válthatna belépőjegyet az önkormányzati rendezvényekre, illetve engedménnyel vehetné igénybe az önkormányzati vállalatok szolgáltatásait. Emellett család-, gyermek- és ifjúságsegítő foglalkozások szervezését is tervezik.

A tervezett programokon kívül a községben jelenleg is vannak olyan intézkedések, amelyek a családok anyagi és erkölcsi megsegítésére irányulnak. Az önkormányzat 100%-ban fedezi a harmadik, a negyedik és minden ezutáni gyermek óvodai költségeit azzal a feltétellel, hogy a szülő Ada község területén lakjon. Támogatják a középiskolások útiköltségét, az önkormányzat a havi bérlet 20%-át fizeti. Ada községben az egyetemisták számára külön ösztöndíjpályázatot írnak ki az anyagilag hátrányos helyzetű hallgatók, valamint a tehetséges tanulók számára, továbbá az élsportolóknak is jár támogatás. A községben számos kedvezményt, támogatást nyújtanak a hátrányos helyzetű családoknak. Kaphatnak egyszeri, pénzbeli segélyt, melyet a szülők tanulmányi és útiköltségre, szakmai kirándulásokra, gyógykezelésre fordíthatnak. Egyéb segélyt is kérhetnek: élelmiszer- és tisztálkodási csomagokat. A rászoruló gyermekeket népkonyha várja, a szociális hátrányos helyzetű szülők emellett kedvezményt kérhetnek a vízdíj, a kommunális járulékok fizetésekor is. Községi költségvetésből támogatják továbbá a civil szervezetek programjait vagy projektumait, valamint a működési költségeik fedezését is.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..