home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Család, közösség, összefogás
Tóth Lívia
2010.06.30.
LXV. évf. 26. szám

A VANCSESZ, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége a Vajdasági Magyar Civil Szövetség részeként nemcsak a nagycsaládos programokat szervezi, hanem megpróbál részt venni a kialakulófélben levő civil összefogásban is. Ennek egyik része volt a Magyar Nemzeti Tanács választása, amikor a civilek...

A VANCSESZ, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége a Vajdasági Magyar Civil Szövetség részeként nemcsak a nagycsaládos programokat szervezi, hanem megpróbál részt venni a kialakulófélben levő civil összefogásban is. Ennek egyik része volt a Magyar Nemzeti Tanács választása, amikor a civileket is megkeresték és a Magyar Összefogás listájára Zsoldos Ferenc személyében közös jelöltet állítottak.
- Azok közül a területek közül, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács tevékenysége felölel, szerintünk az oktatás a legfontosabb. Külön figyelmet fordítunk az anyanyelven való tanulásra és az oktatás minőségére, hiszen ezek nagyban befolyásolják a gyermekeink jövőjét. Jó lenne, ha ez az összefogás az MNT felállása után is működne, a szaktestületeket úgy állítanák össze, hogy azokban a civilek is helyet kapjanak - mondta Krizsán V. Vilmos, a VANCSESZ elnöke, majd arról beszélt, hogy a közelmúltban milyen eseményeken, rendezvényeken voltak jelen.
- Részt vettünk Tordaszentlászlón a Kárpát-medencei Civil Együttműködési Fórumon, öten képviseltük a Délvidéket. Az összejövetelen szó volt az együttműködési hálózat kialakításáról, a tapasztalatcsere fontosságáról, a támogatáspolitikáról. A megfogalmazott közös nyilatkozatunkat nemcsak az a 30 civil szervezet támogatja, amely jelen volt, hiszen elsősorban ernyőszervezeteket hívtak meg. Frontos, hogy az új magyar kormány felé elindult egy kezdeményezés, hogy a civilekkel szembeni viszonyulás és a támogatáspolitika pozitív irányban változzon meg. Mi kezdeményeztük, hogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségnek a közgyűlését is hívják újra össze, mert két éve semmiféle tevékenységet sem fejtett ki.
A 10. Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezetek Fórumára, amelyet rövidebben és egyszerűbben Budakalászi Találkozónak neveznek, mintegy nyolcvanan érkeztünk, hatan a Vajdaságból. A házigazdák igazán mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat. Városnézést is szerveztek számunkra, sőt az ås-Buda várához is elvezettek minket. Én 1995 óta csak egy találkozóra nem jutottam el, de az ideinek egészen más hangulata volt, érződött, változnak a politikai viszonyok Magyarországon. Komoly beszélgetés alakult ki a nemzet helyzetéről, jövőjéről, vendégünk volt többek között Jankovics Marcell és Koltay Gábor, akik hű képet festettek a jelenlegi viszonyokról. Ebből az alkalomból a szervezők egy ünnepi kötetet is kiadtak, amelyben az előző kilenc rendezvény anyagát dolgozták fel. A Kárpát-medencei Kulturális Szövetség és más szervezetek kezdeményezték a nemzeti kulturális stratégia kidolgozását, és felkértek bennünket, minden régióban szervezzünk erről tanácskozást. Mivel Ada és Budakalász tavaly testvérvárosi kapcsolatra lépett, külön beszélgettünk az ottani nagycsaládos egyesület vezetőivel is. Érdekességként említem meg, hogy Rosta lika a nevük, mert annyi gyermekük van, mint rostán a lyuk. Az együttműködés nemcsak elméletben került szóba, hiszen azonnal meghívtuk egymást a nyári programjainkra.
* Fél év elteltével már bizonyára körvonalazódott, milyen mértékben sikerül megvalósítani az idei terveket...
- Kilenc pályázatot dolgoztunk ki, de csak négyet nyertünk meg, valamint három magyarországi pályázatban partnerek vagyunk. Az utóbbiakból kettő még az idén megvalósul, a harmadik pedig jövőre. Kissé csalódtunk is, mert például az ikrek nemzetközi találkozóját, anyagiak híján, nem tudjuk megvalósítani. Két erre vonatkozó pályázatunk is volt, de egyik sem sikerült. A péterrévei nagycsaládos házunkra alapos tervet dolgoztunk ki, nagyon kevés hozzájárulással, az önkéntesek segítségével rendbe tettük volna, de nem kaptuk rá pénzt. Ennek ellenére az idén nyáron megpróbáljuk különféle adományokból, a jótékonysági rendezvények bevételéből, önkéntes munkával a legfontosabbat, az épület szigetelését elvégezni, mert lassan olyan nedvesek lesznek a falak, hogy használhatatlanná válik. Nem kaptunk eszközöket a családgondozási programunkra sem, de ezt is szeretnénk folytatni. Úgy gondoljuk, az egyesületeknek szinte állandó jelleggel végezniük kell a családlátogatásokat, a beszélgetéseket, a műhelymunkák megtervezését. A tavalyi év végén erre a célra 450 ezer dináros támogatást kaptunk a tartományi népjóléti és népesedési titkárságtól, a második félévben majd újra pályázunk.
* A felsorolt - mondhatjuk - kudarcok mellett mégis lesznek a nyáron olyan programok, amelyek nem maradnak el.
- Negyedik alkalommal tartjuk meg a családi és közösségi életre nevelő ifjúsági táborunkat, ezúttal Kishegyesen, a Kátai-tanyán, augusztus 9-e és 15-e között. Erre az eseményre 300 ezer dináros donációt ítélt meg nekünk a tartományi népjóléti és népesedési titkárság. Mivel többet kértünk és vártunk, mint kaptunk, most nem ötven, hanem negyven fiatalt hívunk meg, és a részvevőknek ezerdináros, illetve a külföldieknek 15 eurós hozzájárulást kell fizetniük. Hogy a program minél vonzóbb legyen, kirándulásokat is beiktattunk, Palicsra és Szabadkára, illetve Zentára és Adára, valamint megnézzük Kishegyes nevezetességeit. Ördög Róbert a párkapcsolatról, párválasztásról tart műhelymunkát, Szénási Oszkár a közösségi életről, a barátkozásról, Velez Teodóra a függőségről beszél, jómagam pedig a család szerepére, a családi élet értékeire világítok rá. A tábor nemzetközi lesz, hiszen a 13-18 éves fiatalok a vajdaságiakon kívül Magyarországról, Szlovákiából és Boszniából érkeznek. Külön kihívás, hogy a programok kétnyelvűek lesznek. A horgosiak biztos megszervezik a gyermektábort, július 19-e és 25-e között a Domus Pacisban. Lesznek családi vasárnapjaink is, július 11-én Zentán, július 18-án Péterrévén, 25-én pedig Adán. Van néhány csereprogramunk is, Orosházára, a Magyarságtáborba, és Banja Lukára küldünk néhány gyermeket, vagyis a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem lesz eseménytelen a nyarunk.
Nemrégiben, a Szekeres László Alapítvány támogatásával tanácskozást is szerveztek a VANCSESZ-ban, amelynek eredményeként a fiatalokat igyekeznek bekapcsolni az egyesületi tevékenységbe. A tervek szerint olyan egynapos találkozókat rendeznek, amelyek témája a pályázatírás és az önkéntes munka lesz.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..