home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Csaknem kétszáz kiállító a vásáron
Tóth Tibor
2018.06.13.
LXXIII. évf. 23. szám
Csaknem kétszáz kiállító a vásáron

A háromnapos rendezvény központi témája a turizmus volt.

Hét ország (Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Olaszország és Szerbia) 182 kiállítójának részvételével tartották meg a XII. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt a szabadkai sétaerdei sportcsarnokban. A háromnapos rendezvény partnervárosa a szlovéniai Bled, központi témája pedig a turizmus volt.

A megnyitóünnepségen elsőként Slobodan Vojinović, a szabadkai székhelyű Körzeti Gazdasági Kamara megbízott igazgatója szólt a jelenlevőkhöz, sok sikeres üzletkötést kívánva a vásár részvevőinek.

— Szerbia gazdaságának kapui ismét megnyíltak a nagyvilág előtt. Az elmúlt egy év alatt a külfölddel való forgalmunk meghaladta a bűvös 2 milliárd dolláros összeget, a kamara területén pedig 106 országgal állunk gazdasági kapcsolatban. Az Európai Unió tagállamaival és Oroszországgal is külkereskedelmi többletet valósítottunk meg. A szerb gazdaság támogatását is élvezhetjük, hiszen a gazdasági kamarát az idén több mint hatvan kiállító képviseli a vásáron — emelte ki Vojinović.

A XII. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

— 2007-től, az első szabadkai interregionális gazdasági vásártól kezdve mindmáig tizenöt ország üzletemberei mutatkoztak be a rendezvényen, Magyarország, Horvátország és Szerbia minden évben állandó kiállítóként képviseltette magát. A vásár nemzetközi jellege nem változott az elmúlt tizenkét évben, ahogy a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat, Szabadka városa és a Vajdasági Gazdasági Kamara közös célja sem, hogy a szabadkai vásár határozott támogatást magáénak tudó, állandó rendezvénnyé fejlődjön. Megválasztásom, azaz 2016 nyara óta a befektetők idevonzásán, az ipari övezet kibővítésén, a meglevő munkahelyek megőrzésén, illetve újak megnyitásán, a kommunális és közlekedési infrastruktúra fejlesztésén, valamint Palics felvirágoztatásán tevékenykedünk. Ígéreteinket betartottuk, a jelenlegi városi vezetőség munkáját az üres szavak helyett a tettek jellemzik. Szabadkának 7—10%-os költségvetési többlete van, ami először fordult elő a múlt század ’80-as évei óta. A szabad és a kisbajmoki ipari övezetben, ahol mintegy 6000-en dolgoznak, folyamatosan nő az alkalmazottak száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai kirendeltségében április utolsó napján 5996 munkára váró egyént tartottak nyilván, ez 40%-kal kevesebb a három évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor is ez a szám megközelítette a 10 000-et. A köztársaság, Vajdaság Autonóm Tartomány és Szabadka városa is mindent megtesz azért, hogy Palics ismét a legfejlettebb európai idegenforgalmi célállomások sorába lépjen. A tóparti település infrastrukturális fejlesztésére 2017-ben 118,5 millió dinárt fordítottunk, a folyamatban levő beruházásokra az idén 88 millió dinárt irányoztunk elő, melyből június 1-jéig 21 millió valósult meg. Folynak a tárgyalások a potenciális befektetőkkel spa- és wellness-szállodák felépítésére vonatkozóan, hiszen ezek a tartalmak hiányoznak a településről.

A XII. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt Szabadka önkormányzata 2 millió dinárral támogatta.


Roncsák Alexander felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..