home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Csaknem 1 millió új uniós állampolgár
Talpai Lóránt
2024.03.07.
LXXIX. évf. 10. szám
Csaknem 1 millió új uniós állampolgár

A marokkóiak csoportja a legtömegesebb — Jogszabály a kritikus hangok elhallgattatása ellen — Zászlóhasználati tilalom az iskolákban

A marokkóiak csoportja a legtömegesebb

Az Európai Unió tagországaiban mintegy 989 000 ember szerzett állampolgárságot 2022-ben, 163 000-rel több, mint a megelőző évben, ami éves szinten mintegy 20 százalékos növekedést tesz ki — derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legújabb jelentéséből. A 2022-beli adatokat rögzítő jelentés szerint a legtöbb, mintegy 213 700 állampolgárságot Olaszország, majd Spanyolország (181 800) és Németország (166 600) adta. A kérvényezők legtöbbje (87 százalék) unión kívüli ország állampolgára volt, és 12 százalék azok aránya, akik uniós állampolgárként folyamodtak egy másik tagállam állampolgárságáért. A jelentésből kiderült, hogy 2022-ben — a megelőző évekkel megegyezően — a marokkóiak tették ki az uniós állampolgárságot szerzők legnagyobb csoportját. Tavalyelőtt 112 700 marokkói kapott uniós állampolgárságot. A friss uniós állampolgárok második legnagyobb, 90 400-as csoportját a szíriaiak alkották, majd az albánok (50 300), akiket Törökország (29 700) és Ukrajna (29 300) állampolgárai követtek.

 

Jogszabály a kritikus hangok elhallgattatása ellen

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta azt a jogszabályt, amely gondoskodik róla, hogy megalapozatlan vádakkal ne lehessen perbe fogni és elhallgattatni kritikát megfogalmazó újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteket. Az 546 szavazattal, 47 ellenében és 31 tartózkodással jóváhagyott jogszabály uniós védelmet nyújt a megalapozatlan és visszaélésszerű perekkel szemben a közérdekű ügyekkel foglalkozó magánszemélyek és szervezetek számára, különösen abban az esetben, ha munkájuk az alapjogok érvényesülését, a korrupciós ügyek feltárását, a demokrácia védelmét vagy a dezinformáció elleni küzdelmet szolgálja — tájékozatott az uniós parlament.

 

Zászlóhasználati tilalom az iskolákban

Az amerikai Tennessee állam törvényhozói megszavazták azt a javaslatot, amely betiltja a partizán- vagy ideológiai zászlók használatát az állam iskoláiban. A tervezetet a parlament alsóházának republikánus képviselői terjesztették elő, a képviselők pedig 70:24 arányban támogatták a zárószavazáson. A törvényjavaslat heves vita után nyerte el a szükséges támogatást. A jogszabály értelmében a jövőben tilos lesz az Egyesült Államok, Tennessee állam, valamint az intézmény hivatalos saját lobogóján kívül bármely más zászló használata a tagállam tanintézményeiben. Az intézkedés konkrét tilalmat fogalmaz meg olyan zászlók kihelyezésével kapcsolatban, amelyek politikai álláspontot képviselnek, ideértve, de nem kizárólagosan a pártos, a faji, a szexuális irányultságot, a nemi vagy ideológiai nézetet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..