home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
,,Csak rá akartam ijeszteni...”
KISIMRE Ferenc
2006.10.25.
LXI. évf. 43. szám
,,Csak rá akartam ijeszteni...”

(Szegedi tudósítónktól)
A 44 éves tiszavasvári tanár gépkocsija, amelyből két kiskorú gyermeke nézte végig apja szörnyű lincselésétBizonyára sokan emlékeznek még olvasóink közül arra a szörnyű gyilkosságra, amely az idén július 20-án történt a Csongrád megyei Makó határában. Mint arról beszá...

(Szegedi tudósítónktól)
A 44 éves tiszavasvári tanár gépkocsija, amelyből két kiskorú gyermeke nézte végig apja szörnyű lincselését

Bizonyára sokan emlékeznek még olvasóink közül arra a szörnyű gyilkosságra, amely az idén július 20-án történt a Csongrád megyei Makó határában. Mint arról beszámoltunk, ezen az éjszakán a várostól néhány kilométerre a királyhegyesi úton megerőszakolták, kirabolták, majd felgyújtották Pénzes Henrietta 18 éves magyarcsanádi diáklányt. A szerencsétlen áldozat miután megszabadult kötelékeitől, szinte teljesen összeégve elvánszorgott a közeli földes út mentén dolgozó munkásokhoz, hogy segítséget kérjen tőlük. Csak annyit tudott mondani, hogy egy vékony fekete fiú volt az elkövető. Azután összeesett, és többé már nem is tért magához a kómából. Testének csaknem 80 százaléka megégett, s a szegedi, majd a budapesti orvosok emberfeletti erőfeszítésének ellenére - három hét elteltével elhunyt.
Az ország döbbenten vette tudomásul a galád bűncselekmény hírét. Amint ez ilyenkor általános jelenség: már a rendőrség vizsgálódása idején (különösképpen a honi bulvársajtóban) megkezdődtek a találgatások arról, hogy vajon K. András, a gyanúsított 15 éves cingár roma fiú egyedül követte-e el a bűncselekményt, vagy voltak tettestársai. Esetleg mást kell gyanúsítani gyilkossággal? Felmerült ugyanis annak lehetősége is, hogy azon az éjszakán S. Norbert, a diáklány barátja, aki együtt szórakozott kedvesével, miután elkövette a gyilkosságot, megpróbálja barátjára, a 15 éves fiúra terelni a gyanút. Ez a változat azonban a nyomozás szerint nem nyert bizonyosságot.
Pénzes Henrietta temetésén ott volt az egész falu. Sajátságos demonstrációvá alakult át ez a kegyeleti szertartás. A jóérzésű, becsületes emberek azt kérték és várták el a bűnüldöző szervektől, hogy minél előbb tegyenek pontot a gyilkosság körülményei felderítésének végére, a bíróság pedig hozzon a tett súlyosságának megfelelő ítéletet.
A nyomozás befejeződött. A 15 éves K. Andrást, aki - édesanyja szerint is - ,,nehéz fiú” volt, az általános iskolából eltanácsolták, idén levelezőn folytatta a 6. osztályt, de ismét megbukott. Tettének elkövetése után egyszer összefüggéstelenül vallott, de azt követően hallgatásba burkolózott. Három hónappal előzetes letartóztatásba helyezése után azonban beismerte tettét. Csaknem 5 órán keresztül beszélt, apró részletességgel adta elő vallomását, amelyben elmondta, hogy azon az éjszakán együtt szórakozott Henriettával és annak barátjával, S. Norberttel. Hajnali 4 órakor elváltak S. Norberttől, és egyedül folytatták útjukat hazafelé, közben azonban egy út mentén javításra váró gépkocsiban ,,egymáséi lettek”. A szexuális aktus a lány beleegyezésével történt, vallotta K. András. Azután biciklivel mentek a bűncselekmény helyszínéig, ahol állítólag Henrietta azt kérdezte: Mi lenne, ha a ,,történteket” elmondaná barátjának, S. Norbertnek. A 15 éves cingár fiú ettől nagyon megijedt, és akkor döntötte el, hogy megleckézteti a lányt. Megkötözte a kezét, lábát, és egy közeli fához rögzítette, ő pedig elment Makóra, vásárolt egy flakon benzint, visszabiciklizett a tetthelyre. A gyúlékony folyadékkal lelocsolta Henriettát, majd, hogy a rémisztgetés még komolyabb legyen, öngyújtójából szikrát csiholt. Ekkor lobbant lángra Pénzes Henrietta. A roma fiú nagyon megijedt, felpattan járművére, és otthagyta az égő lányt...
A következményeket ismerjük. K. András beismerő vallomásában a fentieket ugyan nagy részletességgel elmondta, de az erőszakos közösülést tagadta, s arra sem tudott válaszolni, hogy hova tűnt Heni mobiltelefonja és ékszerei. Lépnie most a bíróságnak kell, amely a vallomás és a nyomozás során felderített tényállás alapján hozza meg ítéletét az egész ország nyilvánosságát felborzoló galád cselekedetről.
Az anya végigsírta a vallomást
K. András vallomástételén jelen lehetett édesanyja, Jucus mama is. Míg fia beszélt, a nő végig sírt. Gyermeke vallomása után azt mondta, hogy a tények súlya alatt ő egyidejűleg gyűlölte és szerette a fiát. Ugyanakkor nagyon sajnálja Henrietta szüleit! K. András, aki fekete nadrágban és fehér szövetdzsekiben jelent meg a rendőrségi kihallgatáson, a három hónapos fogva tartása alatt 18 kilót hízott. A teremből való távozása idején is állandóan azt ismételgette, hogy tettét félelemből követte el...
1. A helyszíneléskor ezen a helyen találtak rá K. András cipője talpának lenyomatára is...
Olaszliszka - amikor elszabadulnak az indulatok
Megdöbbentő hírt tett közzé a múlt vasárnap a magyar hírügynökség: Olaszliszkán, a Sárospatakhoz közeli 1800 lelkes faluban agyonvertek egy embert! Kocsmai verekedésben, családi perpatvarban elő fordul ilyesmi, mondanánk. Ebben az esetben azonban más történt: egy 44 éves tiszavasvári férfi a falun keresztül haladva gépkocsijával lesodort az útról egy 11 éves roma kislányt. A gyereknek semmi baja sem történt, sőt, amikor látta, hogy ő a vétkes, és a sofőr ezért valószínűleg megdorgálja majd, felpattant biciklijére, és odébbállt. A közelben lakó szülők, hozzátartozók, szomszédok viszont nem ezt látták, vagy nem akarták ezt látni, hanem pillanatokon belül megrohanták a kocsiját leállító férfit, kicibálták a járműből, és... és agyonverték!
Voltak vagy ötvenen, kizárólag felnőttek. Nem kímélték Szögi Lajost, a 44 éves tiszavasvári történelem-biológia szakos tanárt, akinek ráadásul két gyermeke - egy 6 és egy 14 éves lány - a kocsiból volt kénytelen végignézni, miként végez édesapjukkal a feldühödött tömeg. Mint kiderült, s ezt már védekezésképpen adták elő a brutális gyilkosság elkövetői, azt gondolták, hogy ,,a kislány a kocsi alatt van, azért nem látják”! Az elmúlt évek során egyszer ugyanis előfordult egy gázolás, akkor az áldozat meghalt, és a sofőr továbbhajtott. A lincselést tehát ezzel az egyszerű, de álságos magyarázattal próbálták indokolni a tettesek. S mindazok, akik tétlenül nézték, hogy társaik mit cselekszenek, és nem állították le őket bűnös tettükben. Mintegy ötvenen!
Hozzá kell még tenni azt is, hogy a zömében cigányok lakta hegyaljai település rendkívül szegény, a lakosság 80 százaléka munkanélküli, továbbá infrastruktúrája kezdetleges, a Kossuth Lajos utcában, ahol a tragikus eset történt, se járda, se zebra nincs, de az úttest is igen elhanyagolt.
A romák menekülnek a népharag elől
Szögi Lajos általános megbecsülésnek örvendő, nagy szaktudású pedagógus volt, kollégái szerették és tisztelték. A megdöbbenéstől, majd elvesztésének egyre kínzóbb tudatától, s a gyász okozta fájdalomtól ma sem ocsúdott fel Tiszavasvári, ahol élt és dolgozott a Szögi család: a pedagógus apa és felesége, valamint 6, 14 és 16 éves gyermekeik. A lélekben teljesen összetört feleség megjelent Olaszliszkán, gyertyát és virágot vitt arra a helyre, ahol férjét meglincselte a feldühödött tömeg. Fekete Gyula, Olaszliszka polgármestere a nyilvánosság előtt fejezte ki részvétét az özvegynek, és felajánlotta segítségét ahhoz a jótékonysági akcióhoz, amelyet Tiszavasvári városa, valamint a Magyar Demokrata Fórum (amelynek képviselője volt a helyi közgyűlésben) országos szervezete indított.
A szörnyű gyilkosságot követően a média megrohamozta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis települést. Mint az ilyenkor gyakori kísérő jelenség, itt is elkezdődtek ,,jólértesült forrásból” érkező hírek keringeni. Egyesek tudni vélték, hogy szkínhedek tartanak Olaszliszka felé, hogy megtorolják az alattomos gyilkosságot. Ezt hallván elnéptelenedett a roma negyed: többen elutaztak más falvakba rokonaikhoz, mások bezárkóztak, megint mások egyszerűen csónakba ültek, áteveztek a Bodrogon, és a környező nádasokban igyekeztek menedéket keresni maguknak.
A bőrfejűek azonban nem jöttek (más kérdés, hogy kinek állt érdekében ilyen hírt felröppentenie!?), s a BAZ megyei és a sárospataki rendőrkapitány közbenjárására megnyugodtak a kedélyek, a cigányok visszatértek otthonukba.
Az eset óta 3 férfit vettek őrizetbe. Mindhárman az emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt kerültek rács mögé. A rendőrség nem zárja ki azt a lehetőséget sem, hogy a nyomozás későbbi szakaszában további személyek őrizetbe vételére is sor kerül, és a gyanúsítottak köre bővül. Egyébként az eddigi információk alapján már ismeretes, hogy a lány apja, aki szöges bakancsot viselt, többször fejbe rúgta az áldozatot, s a több mint ötven ütés és rúgás közül valószínűleg ezek voltak a legnagyobb, feltehetőleg halált okozó sérülések okozói.
Szögi Lajost, az olaszliszkai lincselés áldozatát a tiszavasvári temetőben református gyászszertartás keretében helyezték örök nyugalomra. Temetésén nemcsak helyi és megyei gyászolók, hanem az ország minden tájáról érkező együtt érzők is kifejezték részvétüket, és elhelyezték a kegyelet virágait.
Hasonló esetek - másutt is
Az olaszliszkaihoz hasonló, de szerencsésebb kimenetelű verés történt néhány hónapja a Hajdú-Bihar megyei Nagykerekin is. Itt egy 17 éves roma lány nem adta meg az elsőbbséget egy teherautónak, s a pótkeréknek ütközött. Nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A sofőr megállt, hívta a mentőket, addigra odaértek a lány testvérei, és agyba-főbe verték a gépkocsi vezetőjét. Tiszacsegén egy 22 éves jászberényi fiatalembert vertek agyon a cigányok azzal az ,,indoklás”-sal, hogy szóba állt egy helybéli lánnyal...
Ha nem is ilyen súlyos, de ,,figyelmeztető” verés történt a közelmúltban a szegedi Cserepes sor környékén, ahol ismeretes, hogy sok roma él. Itt azzal az ürüggyel vertek meg egy gépkocsivezetőt, hogy gyorsan hajtott, és veszélyeztette az úttesten játszadozó gyermekeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..