home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Csak a jó fotók és a barátok maradnak”
Martinek Imre
2020.10.21.
LXXV. évf. 42. szám
„Csak a jó fotók és a barátok maradnak”

Azt már korábbról is tudtam, hogy kollégám, a sándoregyházai Biszak Zoltán tanár úr neve egyáltalán nem hangzik ismeretlenül az al-dunai településeken. Mint utólag kiderült, a fiatal pedagógus a fotográfusok világában is jelentős tényező. Országhatárainkon innen és túl.

Ez utóbbi „adalékot” a közelmúltban kaptam meg róla. Egy mozgóképes interjúból, melyet Lőcsei Ilona hertelendyfalvi kolléganőnk készített vele. Az élővizekkel és a természeti rezervátum eleven motívumaival szabályosan körülölelt Sándoregyházán. Mindenekelőtt a helyben és a környéken működő fényképészszakkörök munkája felől érdeklődve, mely lelkes gyermekcsoportok koordinálását Zoltán tanár úr végzi. Megannyi esztendőn keresztül pallérozva lelkesedő és kezdetben még a legparányibb bogaracskákra is rácsodálkozó növendékeinek sajátos szárnybontogatását. És mint általában, időről időre olyanok is (f)akadnak e tanoncok közül, akik az úgynevezett teljes önállósodásukat követő időkben is hűek maradnak/maradtak hobbijukhoz.

Személyét és elért sikereit megfogalmazandó a főállású műszaki- és informatikatanár, azaz beszélgetőtársunk önmagát — a 2007. évi startlövéstől számítva — változatlanul az amatőr fotósok kategóriájába sorolja. A természet és a közösség, vagyis miként ő nevezi: a „népek” által körülvéve. E miliőből pedig szinte minden egyes levegővétellel lehetséges meríteni. Csupán — nyomatékosítja — jó szem és kellő alázat kell hozzá. Mert nélkülük, főleg ez utóbbi nélkül, hiába van vérprofi felszerelésünk, aligha lenne az egész több mint holmi futószalagon történő kattintgatás.

Lényegében ezt a szakmai hozzáállást, szemléletet igyekszik átadni diákjainak is, kiknek száma jelenleg nyolcvan fő körül alakul. Az érdeklődők persze ezúttal is ennél sokkal többen voltak. Így aztán, mivelhogy a tömegességet teljesen el kell felejteni — egy időre mindenképp —, a tanévnyitó idején rajtoló kurzust csak a rátermettek kezdhették meg. A fotószakkörre jelentkező gyerekek egy előre megadott témára elkészült pályamunkáinak szelektálása után.

Noha a gyakorlatok a terepen kizárólag a digitális fényképezést foglalják magukban, a későbbiekben — az előző évek bevált gyakorlata alapján — a legsikerültebb portrékat, természetfotókat, tematikus hangulatfelvételeket papíralapon is tervezik kidolgoztatni. Erre a pontra érkezve viszont már valóban alig karnyújtásnyira vannak a különféle tárlatok, kiállítási és bemutatkozási, illetve megmérettetési lehetőségek. Idehaza, a közelebbi-távolabbi szomszédságokban, külföldön… Különféle (faj)súlyú kiállításokon. S ami még ennél is lényegesebb mozzanat, jegyzi meg a kolléga, valahol az objektív mögül szemlélődő is (meg)változik. Hiszen idővel a megörökítésre felkínálkozó témát a fotós nemcsak meglátja, de át is érzi annak teljes lételemét, üzenetét.

A gyerekek esetében mindez elsősorban magára a természetre vonatkozik. Ellenben oktatójuk… nos, ő már egy ideje a hétköznapi hőseinek arca és gesztusai által kibontakozó emberi sorsokat is mesterien képes fénybe írni. S láttatni.

Biszak Zoltán tanár úr fotói számos nemzetközi kiállításon részesültek dobogós helyezésért járó díjban. Jegyzettömbünk mégis üres marad. Már ami a titulusok rubrikáját illeti. Sem évszám, sem helyszín — semmi! Mindössze egy gondolat. Az alábbi.

— A díjak? Amikor elkezded, az fontos. De most már olyan stádiumban vagyok, hogy jobbára csak az alkotás és a találkozás élménye az, ami motivál. Barátkozunk, egy kicsit vëtetünk ott együtt, segítünk egymásnak, hogy haladjunk előre… de a lényeg a barátkozáson van. És ezt planírozom a gyerekeknek is átadni. A díjakat gyorsan elfelejti az ember. Csak a jó fotók és a barátok maradnak.

Az írás fényképmelléklete Biszak Zoltán tanár úr munkáiból készült. Közzétételük a szerző engedélyével történik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..