home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Cobra Kai
Brasnyó Zoltán
2020.09.17.
LXXV. évf. 37. szám
Cobra Kai

A Stranger Things óta nem láttunk olyan jó mozit/tévésorozatot, amely ilyen látványosan és autentikus módon árasztotta volna magából a ’80-as évek hangulatát, zenéit és a mostanában olyannyira divatos retró életérzését.

A YouTube Premium olyasmit vitt véghez, ami szinte lehetetlennek tűnik: összegyűjtötte az 1984. évi A karate kölyök szereplőgárdájának többségét, és elkészítette a kultikus tinikalandfilm több mint harminc évvel későbbi folytatását, melynek első részét ráadásul ingyen lehetett megnézni a YouTube-on két éve — ezt egyébként mintegy 60 millió ember tette meg, ami nem kis teljesítmény. A sorozat első két évadja most végre a Netflixen is debütált, ráadásul magyar feliratot is kapott. Visszatért Ralph Macchio, Daniel LaRusso szerepében, a kegyetlenkedő Johnny Lawrence (William Zabka), valamint sokan mások is — itt azért akadnak olyan meglepetések is, amelyeket nem szívesen lőnék le. Az eredeti A karate kölyök trilógia legkarizmatikusabb és legemlékezetesebb hőse kétségkívül Pat Morita, a bölcs Mr. Miyagi, Daniel karatemestere. A színész 2005-ben hunyt el, de a Cobra Kai készítői gondoskodtak róla, hogy méltó emléket állítsanak neki, visszaemlékezésekkel és az eredeti film kulcsjeleneteinek bejátszásával.

Egyelőre úgy tűnik, hogy A karate kölyök első része utáni két folytatás történéseit nem igazán követi a tévésorozat, ám be kell vallanom, hogy jómagam ezeket sohasem láttam. Az első részt viszont jó néhányszor (talán ezt a videokazettát kölcsönöztem ki legtöbbször a videotékából), így egyike vagyok azoknak, akik óriási várakozásokkal kezdték nézni a sorozatot. Nem csalódtam, sőt, valami elképesztő, hogy milyen jól sikerült az egész. A legfontosabb, hogy a régi karakterek felnőttként is szerethetőek, az ifjú karatebajnokok pedig — ha nem is a színészmesterség csúcsa, amit művelnek — teljesen rendben vannak. Azért is kiváló ez a széria, mert nemcsak a hozzám hasonló, öregedő fazonoknak jön be, akik az első részt még „videoklubból” vették ki, hanem a mai gyerekeknek, fiataloknak is. Egyszerű, szórakoztató, átlagban 25 perces epizódokból áll, a „csak még egy részt” faktor pedig igencsak erős.


Fotók: imdb.com

A sorozat tehát A karate kölyök történetét folytatja. Elsőként Johnny Lawrence-t, az eredeti film végén egy látványos rúgással leterített Cobra Kai-tanítványt láthatjuk, aki szerelőként dolgozik, alkoholproblémái vannak, a gyerekét pedig már évek óta nem látta. Óriásplakátokon és rádióreklámokban folyamatosan szembesül ősi riválisa, Daniel LaRusso sikereivel, aki nagymenő autókereskedő és szalontulajdonos lett. Johnny azonban kap egy új esélyt: mellé költözik az ifjú Miguel, akit kiközösítenek a suliban. Johnny a szárnyai alá veszi, és karatézni tanítja, majd hamarosan úgy dönt, hogy feléleszti a Cobra Kai dodzsót, melyet annak idején még gonosz mestere, Kreese (Martin Kove) alapított. Ezzel persze fenekestül felfordítja a kaliforniai város életét és a helyi középiskolát.

Hamarosan szinte az összes kiközösített fiatal hozzá kezd járni. Johnny módszerei persze nem igazán a becsületről szólnak. Támadj először! Légy agresszív, kegyetlen! Ne mutass könyörületet! — ezek a Cobra Kai karateiskola mantrái. Daniel persze nem nézheti mindezt tétlenül, így ő is leporolja a fejpántját, majd fogad egy tanítványt, a sajátos motivációkkal bíró Robby (Tanner Buchanan) személyében. A sorozatban persze főként tiniszerelmeket, a tinédzserek Instagram- és Facebook-drámáit látjuk, a forgatókönyv viszont remekül ellensúlyoz.

A Cobra Kai tehát egy könnyed szórakozást nyújtó széria, mely még a küzdősportok szerelmeseinek is be fog jönni. Néhány túlzást leszámítva kiválóan megkoreografált bunyókat láthatunk benne, sőt, még a sztori is éppen annyira izgalmas, hogy elnézzük azt a néhány túljátszott jelenetet. A Netflixen egyébként A karate kölyök első része is fent van, ha szeretnénk felfrissíteni a memóriánkat. Viszont megkockáztatom, hogy egyáltalán nem kötelező a mozifilm megnézése, úgy is tökéletesen élvezhető a Cobra Kai. A ’80-as évek filmjeinek rajongói számára egyenesen kötelező a sorozat. Jó hír, hogy már készül is a harmadik évad, melyet elvileg még az idén láthatunk majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..