home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Cirkuszi mutatványosok
Bíró Tímea
2020.10.21.
LXXV. évf. 43. szám
Cirkuszi mutatványosok

Amióta internetszolgáltatót váltottunk, egy olyan televíziós csomagot használunk, amely több mint kétszáz csatornát tartalmaz. Vannak közöttük nagyszerűek, melyek által utazhatunk a nagyvilágban, hiszen csodálatos országokat és élőlényeket láthatunk a képernyőn. Hihetetlen, hogy egy gombnyomással mennyire más világba kerülhetünk.

Erre akkor is rácsodálkozom, amikor egy idétlen műsort csípek el, melyben sztárnak titulált emberek szó szerint hülyét csinálnak magukból, hogy tapsolva nevessen a nép. Nem nevezem nevén a műsort, melynek láttán szó szerint azt éreztem, hogy halnak az agysejtjeim, és csak nézek ki a fejemből, hogy hová süllyedt a társadalom. Tele a nézőtér, érkeznek a szavazatok, mindenki majd lefordul a székről a nevetéstől, mert erre van igény. Mindössze néhány percet tudok befogadni, ennyire vagyok képes. Lekapcsolom a tévét, és visszamenekülök az ölemben pihenő könyvhöz. Nehezen találom meg a visszavezető utat, annyira összekuszált mindent a fejemben a műsor. Pedig én csak ki akartam kapcsolódni… Felvillannak a reklámok képei, tízből hat hirdetés gyógyszert kínál, és azon gondolkodom: ilyen sokan volnánk betegek, valóban hol itt fáj, hol ott fáj, és mindenért az első utunk a gyógyszertárba vezet?

Ahogy vannak rossz tévécsatornák, vannak rossz könyvek is, melyeket félbehagyunk, melyek untatnak vagy felkavarnak. Nem az irodalom ártatlanságát és tökéletességét szeretném kiemelni, hanem azt a kifogást támadom, hogy nincs időnk olvasni, miközben a tévé képernyője előtt telnek el az estéink. Egy jó könyv tanít, nevel, elgondolkodtat, utaztat, kikapcsol, és magába szippant. A kereskedelmi televízióadó az igényeinket szolgálja ki, csak akkor tud fennmaradni, ha vannak befogadóik a felkínált műsoroknak, és számomra az az ijesztő, hogy igenis van erre igény, érdeklődés.

Lehet szidni a rendszert, melyben élünk, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mi alkotjuk a társadalmat, és választhatunk, hogy mire szánunk időt, mit engedünk be az életünkbe. Hogy visszahozható-e a mindennapjainkba a normalitás? Ez tőlünk függ.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..