home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Cipősdobozba tett bizalom
Fehér Márta
2017.12.01.
LXXII. évf. 48. szám
Cipősdobozba tett bizalom

Valamikor kora tavasszal történt.

Odaült mellém a konyhában, éppen a kávét ittam, és beszélgetni kezdett velem. Képzeld, karácsonykor nem volt otthon áram. Valaki elfelejtette kifizetni, nyomatékosította korabölcsen. Heteken át ültünk a gyertyafény mellett, még a leckét is úgy írtam, hogy nem is láttam, mit írok. Nem is csoda, hogy annyi rossz jegyem volt. Csak veszekedtek a sötétben — mondta. És te nem szóltál senkinek? — kérdeztem. Nem, mert ez a mi titkunk, anyuval, de most neked elmondtam. Aztán felkelt, kiszaladt a kora tavaszba, kint fociztak a fiúk, közéjük állt. Játszott, ahogyan csak egy gyermek tud játszani, egész lényével, minden porcikájával, teljes lelkével.

Az eNET Internetkutató napokban készített online felmérése szerint Magyarországon tavaly csaknem 2,1 millió felnőtt internetező használta ki a fekete pénteknek nevezett vásárlási őrület akcióit, az idén már 3 millió feletti a számuk. S akkor még hol van az újabb vásárlási láz, az ezüst- és az aranyvasárnap?

Fekete péntek és advent között vagyunk. Fél lábbal már a karácsonyi őrületben. Ürül a pénztárca, ha kell, eladósodunk, újabb hitel után nyúlunk, vásárolunk, takarítunk, sütünk-főzünk, díszítünk, cipekedünk, csomagolunk, kifáradunk, összeveszünk, sírva fakadunk, kiégünk anélkül, hogy pislákoltunk volna. Aztán kipipáljuk, ezen is túl vagyunk.

Micsoda különbség gyertyafény és gyertyafény között! Szerbiában csaknem minden tizedik gyermek mélyszegénységben él. Minden harmadik a szegénységi küszöbön egyensúlyozik — figyelmeztetett az UNICEF a gyermekjogi világnap alkalmából. Te is tudod, én is tudom, hogy a gyerekeink osztálytársai között is akadnak, akik üres hassal ülnek be az iskolapadba, és vágyakozva tekintenek a karácsonyunkra, melyből sok embernek már elege van, pedig még advent első vasárnapja is előttünk áll.

Talán lehetne kevesebbet főzni. Kevesebb fogást tálalni. Szerényebb ajándékokat csomagolni, ismerős kézművestől apróságot és minőséget venni, majd szeretettel a karácsonyfa alá tenni. A szomszéd nénitől almát, mézet, diót, mákot, babot, fokhagymát vásárolni. A nagykalácsot otthon sütni. Énekelni, várni, megélni.

Cipősdobozba ajándékot rejteni egy ismeretlen kisgyermeknek. (Lehet csatlakozni a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium karácsonyi akciójához, részletek a Facebookon.)

Vendégül látni nemcsak a barátokat, testvéreket, rokonokat, hanem azokat is asztalhoz ültetni, akik nem tudják viszonozni. Bizalommal válaszolni a megszületendő Jézusban kifejeződő isteni bizalomra, és továbbadni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..