Cipősdobozba tett bizalom

Cipősdobozba tett bizalom

Valamikor kora tavasszal történt.

Odaült mellém a konyhában, éppen a kávét ittam, és beszélgetni kezdett velem. Képzeld, karácsonykor nem volt otthon áram. Valaki elfelejtette kifizetni, nyomatékosította korabölcsen. Heteken át ültünk a gyertyafény mellett, még a leckét is úgy írtam, hogy nem is láttam, mit írok. Nem is csoda, hogy annyi rossz jegyem volt. Csak veszekedtek a sötétben — mondta. És te nem szóltál senkinek? — kérdeztem. Nem, mert ez a mi titkunk, anyuval, de most neked elmondtam. Aztán felkelt, kiszaladt a kora tavaszba, kint fociztak a fiúk, közéjük állt. Játszott, ahogyan csak egy gyermek tud játszani, egész lényével, minden porcikájával, teljes lelkével.

Az eNET Internetkutató napokban készített online felmérése szerint Magyarországon tavaly csaknem 2,1 millió felnőtt internetező használta ki a fekete pénteknek nevezett vásárlási őrület akcióit, az idén már 3 millió feletti a számuk. S akkor még hol van az újabb vásárlási láz, az ezüst- és az aranyvasárnap?

Fekete péntek és advent között vagyunk. Fél lábbal már a karácsonyi őrületben. Ürül a pénztárca, ha kell, eladósodunk, újabb hitel után nyúlunk, vásárolunk, takarítunk, sütünk-főzünk, díszítünk, cipekedünk, csomagolunk, kifáradunk, összeveszünk, sírva fakadunk, kiégünk anélkül, hogy pislákoltunk volna. Aztán kipipáljuk, ezen is túl vagyunk.

Micsoda különbség gyertyafény és gyertyafény között! Szerbiában csaknem minden tizedik gyermek mélyszegénységben él. Minden harmadik a szegénységi küszöbön egyensúlyozik — figyelmeztetett az UNICEF a gyermekjogi világnap alkalmából. Te is tudod, én is tudom, hogy a gyerekeink osztálytársai között is akadnak, akik üres hassal ülnek be az iskolapadba, és vágyakozva tekintenek a karácsonyunkra, melyből sok embernek már elege van, pedig még advent első vasárnapja is előttünk áll.

Talán lehetne kevesebbet főzni. Kevesebb fogást tálalni. Szerényebb ajándékokat csomagolni, ismerős kézművestől apróságot és minőséget venni, majd szeretettel a karácsonyfa alá tenni. A szomszéd nénitől almát, mézet, diót, mákot, babot, fokhagymát vásárolni. A nagykalácsot otthon sütni. Énekelni, várni, megélni.

Cipősdobozba ajándékot rejteni egy ismeretlen kisgyermeknek. (Lehet csatlakozni a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium karácsonyi akciójához, részletek a Facebookon.)

Vendégül látni nemcsak a barátokat, testvéreket, rokonokat, hanem azokat is asztalhoz ültetni, akik nem tudják viszonozni. Bizalommal válaszolni a megszületendő Jézusban kifejeződő isteni bizalomra, és továbbadni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Cipősdobozba tett bizalom
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Cipősdobozba tett bizalom
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink