home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Cím nélkül
Tóth Lívia
2022.04.08.
LXXVII. évf. 14. szám
Cím nélkül

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatának szaktanárai minden évben csoportos kiállítást szerveznek egy általuk meghatározott témára. Az idén a kiállítás címe Cím nélkül, és az ebből fakadó szabadság ihlette a különböző vizuális formákkal, eljárásokkal készült alkotásokat. A városi múzeumban megnyílt tárlat kiállító művészei: Bakos Anita, Balla Ákos, Benčik Andrea, Gubik Korina, Miroslav Jovančić, Kokai Elena és Lázár Tibor.

Az egybegyűlteket Csikós Pajor Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója köszöntötte, és örömét fejezte ki, hogy immár sokadszor egy újabb tanári kiállítás megnyitóján vehetünk részt. Gratulált a kollégáknak, hogy a nevelői munka mellett évről évre egy csodálatos tárlattal lepik meg nemcsak a gimnázium tanárait és diákjait, hanem a zentai közönséget is.

A kiállítást Beszédes István író nyitotta meg. Elmondta, nagyra tartja azokat, akik felkérték erre a nehéz feladatra, és nagyszerű, hogy a gimnázium ideköt egy sor alkotó embert, akiknek a jelenléte gazdagabbá teszi ennek a városnak az életét.

— Egyre izgalmasabbak Gubik Korina önreflexív sorozatai és a küzdelem, melyet vásznai folytatnak a hagyományosan oda nem illő anyagokkal. Miroslav Jovančić mitikus világának időt megállító történései mintha már az Ádám előtti kortól kezdve zajlanának. Kókai Elena izgalmas színpartitúrái a ritmust keresik. Bakos Anita kitépett füzetlapjain a meghitt aprózás, az arcok változása írta regények már egyszer megtalálták szövegpárhuzamukat egy kötetben. Balla Ákos nyughatatlan, sokirányú keresése meglepő és kiszámíthatatlan. Lázár Tibor benczúri puttói ismét feltűnnek, és emlékeztetnek rá, hogy a giccs története a történelem giccse. Benčik Andrea portréi pedig most és itt egy önreflexióval visszazárnak a kiállításba, visszautalnak a kiállító festőnőkre (festett festőnők, festett macskákkal).

Ez volt az a néhány mondat, amelyet egy ilyen megnyitóba, bármennyire is csapongó, illik beletenni, bennük a nevek, melyek tág kontextust képező szöveget, szövegfelhőt alkotnak a konkrét eseménnyel. És akiktől remélem, folytatják izgalmas keresésüket, kísérleteiket, melyekbe itt, a városi múzeum galériájában, a szellemi Zenta egyik fókuszában és ebben az időszeletben pillanatnyi betekintést nyerhetünk. Éljünk a lehetőséggel!

A kiállítás május 10-éig tekinthető meg.

Gergely Árpád és a szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..