home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Cigánynóta: Arrivederci, Roma?
NAGY Nándor
2007.02.14.
LXII. évf. 7. szám

Aki családostul utazik Svédországba vagy Kanadába, annak nem is mehet olyan rosszul a sorsa, morogta félhangos megjegyzését általában rosszkedvű szomszédom, miután azt hallotta, hogy több tíz roma család ruccant ki Svédországba. Most meg állítólag Kanadába készülnek, talán 100-nál is többen. Szomszé...

Aki családostul utazik Svédországba vagy Kanadába, annak nem is mehet olyan rosszul a sorsa, morogta félhangos megjegyzését általában rosszkedvű szomszédom, miután azt hallotta, hogy több tíz roma család ruccant ki Svédországba. Most meg állítólag Kanadába készülnek, talán 100-nál is többen. Szomszédomat még csak tovább bőszítettem azzal, hogy amikor ő cigányt mondott, én következetesen kijavítottam romára! Még az sem győzte meg és derítette jobb kedvre, amikor közöltem vele, hogy láttam egy igazi cigány, azaz roma reklámot. A hatalmas színes plakáton ugyanis ez állt, egy gőzölgő kávéscsészével a háttérben: Jakobs a-roma!
De végül magam se tudom, hogy csodáljam, sajnáljam vagy irigyeljem-e a családostól bátran útra kelő cigányokat. És van bennük tartás is, mert például Svédországból azonnal visszajöttek, amint látták, hogy nem arrafelé van a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Svéd életszínvonal viszont van, csak meg kell érte dolgozni. Mivel nemcsak a visszatérésre volt pénzük, azonnal újabb családi utazásokat terveztek Kanadába. Mindez a sajtó és televízió jelenléte és hírverése közepette! Ennél például sokkal kisebb publicitása volt annak, amikor 30-40 ezer vajdasági magyar fiatal távozott szülőföldjéről. Legnagyobb részüknek a visszaútra már nem is volt pénze. Miattuk nem aggódott ennyire sem az anyaország, sem a sajtó meg a televízió.
Valamikor, az átkos szocializmusban valaki megpróbált párhuzamot vonni a néger kérdés és a cigány kérdés között, de gyorsan lehurrogták. Mert a cigányokat a szocializmus felkarolta, az amerikai négereket pedig elnyomta a kapitalizmus. Aztán a néger kérdés igen gyorsan és egyből megoldódott, mégpedig oly módon, hogy mindenben kiegyenlítették őket a fehérekkel. A jogokat és a kötelezettségeket illetően is. Nem kényszerítették őket külön negyedekbe, iskolákba, autóbuszokba. Szabadon vállalhattak munkát és pénzt kereshettek, ha dolgoztak. Azóta nemigen van különbség fehér és néger között, viszont erre mifelénk külön tartják nyilván a cigány munkanélkülieket, hajléktalanokat. Miért csak a roma rászorulóknak építenek vagy adnak házat a helyi önkormányzatok? Hogy az államnak mennyire őszinte a cigányok iránti rokonszenve, az abból is tapasztalható, hogy a Németországból kiutasított kosovói, valamint a kelet- és dél-szerbiai romákat itt telepítik le Vajdaságban és nem várják vissza őket szülőföldjükre, az ősi családi tűzhely mellé.
Aztán azt sem vagyok hajlandó megérteni, hogy miért kell a cigány helyett romát mondani. Hiszen valamikor éppen az volt a sértő, amikor azt mondtuk, hogy: roma csávó! Nem tudom, mi lesz a cigányzenével, a vén cigánnyal, a cigánypecsenyével, a cigánynótákkal? Viszont ha valóban ragaszkodnak a roma megjelöléshez, akkor meg kell állapítanunk, hogy már himnuszuk is van. Úgy kezdődik hogy: Arrivederci, Roma...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..