home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ćićevaci szép üzenet
(—)
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
Ćićevaci szép üzenet

„A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem” — ez a magyar történelemből elhíresült frappáns mondat jutott eszünkbe Aleksandar Vučićnak az esetleges választásokkal kapcsolatos kijelentéséről. A héten persze sok minden történt: a büszkeségnapi felvonulást betiltották, azonkívül leváltották Dragan Ðilas belgrádi polgármestert, letartóztatták Petar Matijević üzletembert.

Šešelj ereje
Cvijetin Milivojević elemző úgy vélekedik, hogy a jelenlegi ellenzéknek a Demokrata Párt körüli tömörülése nemigen tudja megváltoztatni a mostani politikai erőviszonyokat. A haladókat csak Šešelj esetleges visszatérése ingathatná meg. Az elemző szerint az olyan nemzeti kérdésekkel kapcsolatban, mint amilyen Koszovó is, csak a radikálisok elnökének visszatérése változtatná meg a jelenlegi többségi vélekedést.
(Beta)

Matijević birodalma
Hosszú cikkben ismertette a Blic napilap Petar Matijević és Vojislav Gajić letartóztatott újvidéki üzletemberek életútját. A Horvátországból menekült Matijević húsfeldolgozó üzeme az elmúlt két évtizedben valóságos birodalommá nőtte ki magát. Jelenleg huszonöt cég tartozik hozzá, évi forgalma nagyjából húszmilliárd dinár. Az impérium tizenhétezer hektár saját földet birtokol, kilencezret pedig árendában művel meg. A cég most kétezer-ötszáz embernek ad munkát, és százhuszonegy mészárszéket üzemeltet Szerbiában. Az üzletember az egyik legnagyobb újvidéki bevásárlóközpontnak, a Bazarnak a tulajdonosa. Vojislav Gajić ugyancsak Horvátországból származik, jelenleg az egyik legjelentősebb építkezési vállalkozó Újvidéken. Bizonyos információk szerint a legutóbbi választásokon a haladóknak nagy pénzösszegeket adományozott.
(Blic)

Belgrád kiadja Gorjačevot Oroszországnak
A szélsőjobboldali nézeteiről elhíresült Ilija Gorjačev már huzamosabb ideje tartózkodik Szerbiában. Az orosz hatóságok március 29-én emeltek ellene vádat. Betöréssel, gyilkossággal, fegyvertartással és rejtegetéssel, valamint szélsőjobboldali szervezkedéssel vádolják. A szerb hatóság május 9-én tartóztatta le, s vélhetőleg a közeljövőben adja ki Moszkvának.
(Telegraf)

Ðilast leváltották
A múlt hét kétségkívül legfontosabb híre Dragan Đilasnak, a Demokrata Párt elnökének és Belgrád polgármesterének a leváltása volt. A városi tanácsnokok titkos szavazáson döntöttek a menesztéséről, összesen hatvan szavazattal. A szavazáson nem vettek részt a Demokrata Párt tanácsnokai. A több mint ötórás vita során Đilas hangsúlyozta, hogy büszke mindarra, amit az elmúlt öt évben a városért tett: a hidakra, az óvodákra és az iskolákra, az ingyenes tankönyvekre és a város szociális programjára.
(B92)

Csőd szélén a főváros?
Az általában jól informált Kurir napilap viszont korántsem látja olyan jónak Belgrád helyzetét, mint Đilas. Hétvégi számában a napilap arról ír, hogy a szerb fővárosnak kilencszázmillió eurós tartozása van, és azt nyögi. Ebből négyszázötvenmillió a város adóssága s ugyanennyi az általa alapított közvállalatoké. A legújabb belgrádi híd megépítése is pénzpazarlás volt: mintegy háromszázmillió euróval többe került a reális értékénél. A lap más szabálytalanságokra is felhívja a figyelmet: a többi között arra, hogy a városi tömegközlekedésben a jegykezelés elektronizálása végett 6 milliót költöttek az ún. Bus-Plus rendszer kiépítésére.
(Kurir)

Közelednek a választások?
A tavasszal is foglalkoztatta a rendkívüli választások kiírásának a lehetősége a nyilvánosságot, végül aztán a kormányátalakításra terelődött a figyelem. A belgrádi hatalomváltás után ismét reflektorfénybe került a választások lehetősége. Az már bizonyos, hogy Đilas leváltása után a fővárosban erre sor kerül majd, és egyre nagyobb a valószínűsége annak is, hogy összekötik majd az országos parlamenti választásokkal. Erre maga Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke utalt ćićevaci látogatása során, amikor úgy nyilatkozott: ha a közhangulat a legitimitás kérdését feszegeti, akkor pártja nem fog meghátrálni a választások elől. A Kurir egyébként már kész tényként kezeli mindezt, s úgy tudja, maga a pártvezér is döntést hozott minderről. Csak az időpont kérdéses még.
(Politika, Kurir, B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..