home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Chagall, Mednyánszky, Munkácsy, Salvador Dali Szegeden
(K. F.)
2006.07.19.
LXI. évf. 29. szám
Chagall, Mednyánszky, Munkácsy, Salvador Dali Szegeden

(Tudósítónktól)
Ásító inas (Pákh Imre gyűjteményéből, New York)Nem egészen két hónap alatt 42 602 látogató váltott jegyet a magyar festészet egyik legnagyobb reprezentánsának kiállítására: Munkácsy Mihály 45 festményére ennyien voltak kíváncsiak. Szegediek és vidékiek. Mi több, határon túlia...

(Tudósítónktól)
Ásító inas (Pákh Imre gyűjteményéből, New York)

Nem egészen két hónap alatt 42 602 látogató váltott jegyet a magyar festészet egyik legnagyobb reprezentánsának kiállítására: Munkácsy Mihály 45 festményére ennyien voltak kíváncsiak. Szegediek és vidékiek. Mi több, határon túliak is érkeztek szép számban. Dr. Vörös Gabriella, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója sikertörténetnek nevezi az idei Munkácsy-bemutatót.
A múzeum napjainkban már nem az a régi, a hagyományos értelemben vett intézmény, s a látogatók nemcsak a ,,történelem hagyatékát", azaz a zömmel a régészeti tevékenység által feltárt nemzeti és egyetemes kultúrkincseket kívánják megszemlélni, hanem a művészet egyes ágazatainak kiemelkedő alkotásait is. A szegedi Móra Ferenc Múzeumban gondoltak egy merészet, azután tavaly ősszel megrendezték a francia Chagall, majd az idén tavasszal a neves magyar festő, Medgyánszky László festményeinek kiállítását. Óriási volt az érdeklődés, tódultak a nézők. Friss szelek fújtak a Tiszáról, az emberek megérezték, hogy szükség van az ilyen újításokra, s ,,vevők" is voltak a páratlan kulturális, szellemi élményre.
- Hihetetlenül szerencsések vagyunk, mert Szeged történetének talán legértékesebb és legnagyobb szabású kiállítását rendezhettük meg az elmúlt időszakban. A Munkácsy Mihály festményeinek bemutatóját ugyanis eddig nem tapasztalt érdeklődés övezte - mondja a Hét Nap olvasóinak adott nyilatkozatában dr. Vörös Gabriella, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. - Pákh Imre New Yorkban élő műgyűjtő jóvoltából olyan alkotások kerültek a közönség elé, amelyeket eddig soha nem láttak Magyarországon.
Az igazgatónőtől megtudtuk azt is, hogy a 45 kiállított Munkácsy-kép értéke szinte felbecsülhetetlen. Két alkotás származik a hazai Nemzeti Galériából - a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota -, ezek értéke külön-külön meghaladja a 100 millió forintot. A Pákh-gyűjtemény két darabja - a Cigánytábor és az Apa születésnapja -, amelyeket a neves művészetpártoló árverésen vásárolt meg, egymillió dollárt ér! Természetesen ezek csak becsült értékek, egy-egy árverésen ezek az összegek a csillagos ágig is emelkedhetnek.
Át kellett alakítanunk a kiállítótermeket, külön fény- és hőmérséklet-szabályozást végeztünk, hogy az értékes képek ne sérüljenek meg - fűzi hozzá az igazgatónő. - Biztonsági berendezéseket szereltünk fel, a látogatókat csoportonként engedtük be a termekbe, hogy a külső hőmérsékletet magukkal hozó emberek ne borítsák fel a belső, szabályozott temperálást. E páratlan művészi értékek megőrzése mindannyiunk feladata, hiszen ezek nemzeti kincsünk részei.
A csaknem két hónap alatt rekordszámú néző tekintette meg a kiállítást. Kánikula ide vagy oda, a szabadságok ideje és egyéb ,,befolyásoló körülmények" sem csillapították a látogatási kedvet. Összesen 42 602-en voltak kíváncsiak a Munkácsy-tárlatra. Utolsó nap, július 2-án, vasárnap este 6 órakor kellett volna bezárni a kapukat. Ekkor azonban még mintegy fél ezren állak sorban a jegypénztár előtt. Így azután késő este, tíz óra után hagyta el az utolsó látogató (aki immár másodszor tekintette meg a kiállítást) a patinás épületet.
A Munkácsy-tárlattal azonban nem fejeződött be a rendkívüli rendezvények sora Szegeden. A Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Fekete Házban (Kelemen utca) a 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok történetéről készült, tartalmas kultúrtörténeti kiállítás nyílik a napokban, őszre pedig nem másnak, mint Salvador Dalinak, a neves spanyol szürrealista festőnek a képeit csodálhatja meg a szegedi és a környékbeli művészetkedvelő közönség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..